Страница 1 от 1

Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2018, 15:27
от boss74
Здравейте.На 12.01.2018 год, ме спряха за проверка за алкохол и дрегера отчете 1,11 промила,след което книжката ми беше взета.Не съм писал възражения по акта,не съм давал кръвна проба.След време разбрах,че имам издадено наказателно постановление с глоба 1000 лв. и лишаване една година,но това постановление не ми е връчено лично.На 03.08.2018 год. ме спряха при управление на мотоциклет(този път без алкохол,вече не си го и помислям),който е моя собственост и съответно номера му беше свален.Интересува ме какво ще бъде наказанието?По чл.177 ли(глоба от 100 до 300 лв.)?И дали ще има удължаване на наказанието лишаване от правоуправление?Предварително благодаря на отзовалите се и осъзнавам опасността,която съм създал за околните управлявайки след употребата на алкохол.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2018, 16:22
от bvoykov
Хм, дистанциран съм от "пътното правораздаване", но как сте разбрали, че имате издадено наказателно постановление, ако същото не Ви е било връчено? Връчването има важно значение, не съм сигурен, но във Вашия случай може да представлява разликата между извършване на административно нарушение или на престъпление по чл. 343в, ал. 3 от Наказателния кодекс, защото, ако постановлението не Ви е било връчено, то Вие все още сте само с принудителна мярка наложена по административен ред - отнемане на на свидетелство за управление на МПС. За да се водите наказан за това административно нарушение, постановлението трябва да Ви бъде връчено, защото от този момент тече срокът за неговото обжалване, а ако същото не бъде обжалвано - то влиза в сила и Вие се считате за наказан. Ако не сте осъждан за друго престъпление от общ характер и не сте освобождаван от наказателна отговорност по чл. 78а от НК, то последното може да бъде приложимо за извършеното от Вас престъпление по 343в, ал. 3, като ще Ви бъде наложена глоба в размер най-малко на 1000 лв., но няма да Ви се "удължи" наказанието за лишаване от правоуправление. Поне аз така виждам нещата, изглежда, че ако постановлението Ви е било влязло в сила, няма да сте извършили престъпление, защото 343в, ал. 1 изисква да са Ви наложили наказание лишаване от право да управлявате МПС за едно нарушение, след това да Ви спрат и да констатират, че сте с отнета книжка, като Ви накажат отново по административен ред и чак, ако си позволите отново да карате без книжка и Ви спрат, тогава вече ще е престъпление по ал. 1. Така явно го е измислил "мъдрият" законодател, кое му е по-опасното на това, че сте само с временна мярка, аз не мога да отговоря.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 00:11
от boss74
Точно и аз така го разбрах.След лишаването ми това е първо(и надявам се последно) нарушение.По-точно,първи акт за шофиране без книжка.А за чл.343 мисля,че е необходимо да те хванат втори път за същото деяние(шофиране без книжка).В моя случай мисля,че няма особено значение невръчването на постановлението.Просто може би трябва да се приложи чл.177 от ЗДП.В противен случай ще трябва да обжалвам.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 08:52
от ivan_lawyer
Така, както го виждам, не намирам основание за обжалване.

Може да има някъде грешно поставен конец - един вид някъде да има грешка, ма и да има - Административните съдилища са слепи къртици в това отношение.

Сега - ако говорим за кумулация, тоест - съчетаване на различни престъпни деяния, те са всъщност административни простъпки, налага се тежкото по размер - един вид - законът е щадящ, това е концептуалното.

Тоест никой не иска да Ви разбива живота, практиката, кариерата, семейството. Тоест - ще получите ново наказание, но то няма да повлияе на старото.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 12:23
от boss74
Ядец.Днеска ми връчиха призовка за досъдебно в качеството ми на обвиняем.В петък трябва да се явя при разследващ полицай.Ще се опитам да и покажа закона ама да не се окаже "кауза пердута".И съответно ще обжалвам.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 14:39
от kpts_
Първо се пригответе за полицейска регистрация, пък после мислете за обжалване. То засега няма и какво да се обжалва.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 16:37
от svegrigorov
Отиди с адвокат, за да имаш шансове за прекратяване на досъдебното производство.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 17:10
от boss74
С адвокат ще ходя.И все пак мисля,че не би трябвало да има наказателно преследване,освен да се позоват на чл.343в ал.3 за свидетелство отнето с ПАМ.Но да видим в петък и ще пиша за развитието.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2018, 00:41
от bvoykov
Най-вероятно обвинението ще е по 343в, ал. 3, защото това по 343в, ал. 1, както и Вие правилно сте заявили в по-горния си пост, няма как да е съставомерно. Аз считам, че връчването има значение за случая, защото от него момент започва да тече срокът за обжалването на наказателното постановление - чл. 59, ал. 2, изр. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), който е 7-дневен, и след изтичането на този срок, при липса на обжалване, същото влиза в сила. От този момент се счита, че Вие сте наказан, като ПАМ преустановява действието си, тъй като, съгласно чл. 171, ал. 1, б. "б" ЗДвП, временното отнемане на СУМПС (тоест ПАМ) продължава до решаването на въпроса за отговорността, но не повече от 18 месеца. Въпросът за отговорността се счита за решен в момента, в който има влязъл в сила акт, било на административния орган в лицето на началника на съответния сектор "Пътна полиция", било решение на съда, когато постановлението е било обжалвано. Чл. 343в, ал. 3 НК изисква Вие да сте били с ПАМ, която Ви лишава от правото да управлявате МПС, и въпреки това да продължите да управлявате МПС. По чл. 343в, ал. 1 едва ли би издържало обвинението. Изглежда, че точно това невръчване на наказателното постановление е било границата между престъпление и административно нарушение, защото в първия вариант Вие не сте наказан, а сте само с ПАМ, а във втория сте наказан и без ПАМ, като във втория случай, за да бъде престъпление, е необходимо да Ви хванат втори път за шофиране с наказание лишаване от правоуправление. Тази алинея 3 е относително нова - от края на 2016 г. Понастоящем промените в НК се правят според медийния шум, най-вероятно повлияни от случай, в който една дама беше убила пътен полицай, докато книжката ѝ била временно отнета.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2018, 01:02
от boss74
Bvoykov,точно така го тълкувам и аз,но мисля,че ПАМ би трябвало да е изтекла за това време и постановлението да се води връчено по чл.58 ал.2 от ЗАНН като не са ме открили на адреса.Следователно постановлението е в сила и това е първото деяние след влизането му в сила.Няма състав по 343 ал.3 от НК,ако е второ такова няма мърдане.Все се надявам на правилно тълкуване още на досъдебна фаза и прекратяване само с глоба по чл.177 ал.1 от ЗДП.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2018, 09:14
от iana_apostolova
Здравейте, извинявам се за подновяването на темата, но имам нужда от съдействие, понеже не намирам точна информация по темата.
на 08.09.2018г. ме спряха и след проверка за алкохол дрегера отчете 0,59 в 2:20часа.
Съставиха ми Акт, взеха ми талона и книжката и по мое желание ми издадоха талон за даване на кръвна проба в 2:40 със срок за явяване - 45мин. В 3:10 бях в центъра за спешна помощ за да дам кръв.
От тогава до днес - 10.10.2018г. нямам информация колко е отчела кръвната проба. В закона прочетох, че всъщност няма срок за който тя трябва да бъде направена. Нямам и НП , нито глоба, но в сайта на МВР излиза, че книжката ми е невалидна, в същия сайт при проверка, обаче излиза, че нямам НП.
Въпроса ми са следните:
1. Има ли срок в който трябва да се направи кръвната проба
2. Кой и как ще ме уведоми за резултата от нея
3. Ако през това време карам, какво би било наказанието за това?

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2018, 14:57
от bvoykov
По първия въпрос, аз лично не знам дали има срок, не мога да открия и такава разпоредба, очевидно няма, но това е от значение за административнонаказващия орган. По втория въпрос, съгласно чл. 27, ал. 1 от Наредба № 1 от 19 юли 2017 за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози протоколът от изследването се изпраща на структурата, която е издала талона за него, тоест на Вас няма да Ви връчат явно екземпляр от това, ако искате да се осведомите за резултата, трябва да попитате в МВР. По отношение на справката за валидност на документи в МВР... може би, защото са Ви я отнели да излиза така. Тук има един момент обаче, че след отнемането ѝ трябва да Ви връчат заповед, с която Ви налагат принудителна административна мярка на основание чл. 171, ал. 1, т. 1, буква "б", а именно за управление на МПС при концентрация на алкохол повече от 0,5 промила - временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (СУМПС). От една страна не казвате, дали такава заповед Ви е връчвана, явно не е, може би административнонаказващият орган изчаква резултатите от кръвната проба, за да е убеден, че сте карали с алкохол над допустимото, в противен случай би издал незаконосъобразна заповед. От друга страна пък при проверката книжката Ви е отнета, ако Ви спрат, докато карате, най-малко може да Ви съставят акт за това, че нямате валидно СУМПС или че не го носите, не знам как биха го квалифицирали честно казано в този случай това нарушение. Обикновено, за да се водите официално с отнето СУМПС, трябва да има издадена изрична заповед. Ако получите такава заповед обаче и седнете зад волана, Ви грози вече наказателна отговорност по чл. 343в, ал. 3 от Наказателния кодекс, за което мисля беше ставало въпрос вече в по-горните постове. На кратко: не сядайте зад волана въобще, за по-сигурно.
НП най-късно могат да го издадат до 6 месеца след съставянето на акта.

Re: Шофиране с отнета книжка за алкохол

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2018, 22:00
от iva_sh
Заповедите за налагане на ПАМ по чл. 171, т.1, "б" от ЗДвП са с предварително изпълнение по закон - от момента на отнемане на СУМПС, което става със съставяне на акта - чл. 172, ал. 3 и ал. 4 ЗДвП. Те действат до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 18 месеца. Въпросът за отговорността се решава от:
- датата на влизане в сила на присъдата, ако концентрацията алкохол е над 1,2 промила /чл.343б от НК/
- датата на влизане в сила на НП, ако концентрацията на алкохол е над 0,5 промила до 1,2 промила /чл. 174 от ЗДвП/. НП трябва да бъде издадено в сроковете по чл. 34 от ЗАНН /до 6 месеца от съставяне на акта/.
След това срокът на ПАМ се приспада от срока на наложеното наказание и се търпи остатъкът от наказанието /ако е по-голям/. Не карайте в срока на наложена ПАМ! :!: