Страница 1 от 1

Акт за неправилно паркиране

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 08:01
от krossss
Здравейте!
Преди 2 дни докато бях спрял в най-дясна лента на Тодор Александров непосредствено преди ул. Брегалница поради това, че ми прилоша, защото моята приятелка беше посетила поликлиниката Полимед поради здравословни пробелми с матката, Бях спрял на аварийки, защото ми беше прилошало и исках малко да си почина. В района нямаше, къде да паркирам, освен на паркинг, но в този момент нямах парички да си го платя.Както си почивах ми се почука на прозореца и видях син силует размазан. В следващия момент го фокусирах и установих, че е полицейски служител на пътна полиция. След кратък разговор ми обясни, че съм спрял на "велоалея" и преча на движението на колоездачите. Честно да си призная не съм видял, че съм заел цялата площ поради това, че ми прилоша и просто исках да пусна кормилото и да си отдъхна.
За голямо мое щастие след тази доза адреналин, моята прителка малко по-късно ми съобщи, че не е най-лошото.
Имам няколко въпроса. Когато се случи авария или подобен случай, като моя по закон, къде трябва да оставя превозното средство - на самия път да преча на другите МПС-та или да преча на велосепедиста с 10 км/ч, който също така по закон ако не се лъжа има възможност да кара по пешеходната алея и по този начин може да се избяга от евентуланп птп на пътя заради моето временно спиране.

Блгадаря Ви предварително, за отделеното време и успех в живота и работата!
С уважение,
П.Й.

Re: Акт за неправилно паркиране

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2020, 18:55
от ggospodinov
Хората са го казали. В най-дясно от пътното платно. Велоалеята си е велоалея.

Re: Акт за неправилно паркиране

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2020, 23:17
от advocatusdiaboli
Здравейте.
Съгласно Закона за движението по пътищата престоят и паркирането са забранени на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях.
Във Вашия случай, след като се е наложило да спрете, поради независещи от Вас причини (станало Ви е лошо) е следвало да спрете възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя без да "настъпвате" велоалеята.
П.С. Извън законовите разпоредби, конкретно на бул. Тодор Александров, където никога не се кара с ограничението от 50 км/ч Вашето неправилно спиране във велоалеята може да коства живота на велосипедиста. Независимо, че кара с 10 км/ч, той в много по - голяма степен е изложен на рискове и трябва да излезе на пътното платно, за да Ви заобиколи (велосипедистите не могат да карат по тротоарите), съответно може да бъде "отнесен" от някой от бързо движещите се автомобили по платното.