начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

Давност за предевяване на иск

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност за предевяване на иск

Мнениеот gridiron » 15 Мар 2018, 14:12

Здравейте,
За установяване на милиционерски произвол течели пет годишна давност за предевяване на иск?

Благодаря предварително
gridiron
Потребител
 
Мнения: 240
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: Давност за предевяване на иск

Мнениеот bvoykov » 15 Мар 2018, 14:45

Да, за вредите от милиционерски произвол може да се иска обезщетение по реда на ЗОДОВ, в който давностен срок не е посочен, но съгласно § 1 от същия закон за неуредените въпроси се прилагат разпоредбите на гражданския закон. Считам, че тук следва субсидиарно да се прилагат правилата относно института на деликтната отговорност, защото отговорността на държавата е именно такава. Следователно в този случай е приложима общата 5-годишна давност, но същата почва да тече от момента на откриването на дееца - чл. 114, ал. 2 от ЗЗД.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 237
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron