Страница 1 от 1

Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този казус

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 07:31
от thecore77
Здравейте на всички,

Отварям тази тема с надежда за компетентен съвет по следният казус:
Преди около 8 месеца ми съставиха фиш за паркиране на тротоар. Аз пусках в съда всякакви жалби и накрая фиша прерастна в АКТ. В друг случай не бих спорил с държавата, но в този въпроса е принципен тъй като когато закупувах апартамента в който живеем със семейството ми паркирането пред сградата бе позволено. Живеем на много спецефично място, кръстовище на две улици по които от миналата година започна да се движи градски автобус и сложиха знаци за забрана за паркиране. Най-близката позволена пресечка е на над 300м като там спецификата е че са само къщи с входове за гаражи и макар да е позволено реално няма къде да се спре. Имам 2 деца 6-7 годишни, квартала е Сарафово в Бургас и е известен със своята отдалеченост от града. Нямаме болница в квартала нито пък спешен център. С тези 2 деца постоянно се налага да тичаш по болници заради болести или контузии.. Сега когато колата ми е на 0,5км от блока направо е безмислено да я имам.
Може ли да се съди държавата и в частност Общината за това че ми отне правото да паркирам пред / до домът си? Може би по закона за Отговорността на държавата и общините? Сградата в която живеем е построена без изискване за паркоместа и такива няма..
Благодаря ви в адванс

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 10:26
от n_ikito
Не. Нямате основание, защото общината/държавата няма задължение да Ви осигури "право да паркирате пред домът си" :idea:

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 10:38
от doondie
Здрасти,

Преди да изкажа некомпетентното си мнение, бих искал да разбера какво се е случило с акта за неправилно паркиране. Издадено ли е наказателно постановление, обжалвал ли си го, на колко инстанции и какъв е бил резултатът?

По въпроса със съденето на държавата... На какво точно искаш да я осъдиш? За да заведеш иск по ЗОДОВ, трябва да са налице 2 фактора - основание (незаконосъобразни действия, отменени с влязло в сила съдебно решение) и доказуеми вреди (например разходи за адвокат по делото, с което е осъден общински/държавен орган или други (не)имуществени вреди в резултат от действията на въпросния орган). Ако няма осъдително решение срещу действията на Oбщината и конкретни вреди за теб, значи нямаш основание за дело по ЗОДОВ. След като пътят е общински, Общината може да прави, каквото иска. Сам казваш, че по проект нямате ваши паркоместа. Ако ще водиш дело, трябва да е срещу решението на Общината (Общинския съвет или който го е взел) за промяна в правилата за движение по въпросната улица, което е довело до "откъсване" на блока ви от пътната мрежа. Примерно не е имало обществено обсъждане, нито основателни причини за промяната, не е предвидена алтернатива за вас, които сте с деца, съответно сигурно има и възрастни хора и прочие.

Можете да организирате например подписка с искане до Общината да разреши проблема като да речем ви разреши да си построите паркинг, гаражи или да обособи терен с паркоместа, които да отдава под наем на живеещите в района. Може и протестни действия да организирате, ако ви игнорират. Общината в крайна сметка трябва да работи за добруването на гражданите, а с действията си е направила точно обратното.

Всичко добро и успех! о/

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 11:02
от thecore77
Здравейте,

благодаря ви за отговорите.
Не съм сигурен точно как да формулирам желанието си да осъдя държавата, но не отнема част от правата ми общината като ми забранява да паркирам пред/до домът си както съм го правил?
Организирането на протест е полу-невъзможно тъй като сме засегнати само живущите в сградата -4-5 семейства някои от които нямат автомобили и не са засегнати..

Още веднъж ви Благодаря

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2018, 07:27
от doondie
thecore77 написа:Не съм сигурен точно как да формулирам желанието си да осъдя държавата, но не отнема част от правата ми общината като ми забранява да паркирам пред/до домът си както съм го правил?
Както каза и n_ikito, Общината не е длъжна да ти осигурява място за паркиране. Ако си купиш камион, и него ли ще искаш да паркираш на улицата? :-)
Автомобилът е движима собственост. Къде ще го съхраняваш е твоя грижа. Притежанието на автомобил е индивидуално решение. Пътят е общински, така че не можеш да претендираш за нищо.

Въпреки това, при положение че става дума за 2-3 семейства с автомобил, т.е. 2-3 паркоместа, толкова ли не могат да ви обособят място за паркиране? След като довчера сте паркирали там, защо не ви разчертаят 2-3 клетки с индивидуален номер и прочие? Колкото и да е нечовешко от тяхна страна, могат и наем да ви определят. Не сте ли депозирали някаква колективна молба да се разреши този въпрос? Твоето семейство е и с деца.

Сега прочетох отново първия ти коментар. Въпросната най-близка за паркиране улица реално и тя е със забранено паркиране - то просто се подразбира от наличието на гаражи, затова по всяка вероятност не са поставили знак - така че това ви поставя в още по-неприятна ситуация. ОК обаче - минава автобус, но твоята кола да не би да прави невъзможно преминаването му оттам или какво? Какъв точно е проблемът, че минавала автобусна линия? Защо просто не добавят и табела, че знакът не важи за живеещите на улицата и проблемът да се реши? Разбирам, че Общината като собственик на пътя не е длъжна да се съобразява с теб, но хора сме в крайна сметка - поне от човещина да помогнат, ако не от чувство на дълг като държавни служители да работят за подобряване качеството на живот на гражданите. Възможно е и от недоглеждане да се е стигнало дотук. При положение че текущата уредба на движение оказва негативно въздействие на семейството ти, редно е да се вземат някакви мерки.

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2018, 14:08
от thecore77
Здравейте отново на вички,

моята САГА със фиша продължава и след няколко опита да оспоря фишът, съдът върна делото с препоръка за анулиране на фишът и съставяне на АУАН, който вече мога да атакувам в съдът.
Аз съответно се явих доброволно в общината където ми беше съставен такъв. Срещу акта пуснах възражение но все пак ми бе издадено НП потвърждаващо сумата от 50лв.

Аз пуснах жалба в съдът срещу НП като мотивът ми бе съдържанието на НП и по-точно описанието на ситуацията на база на която ме наказват.
НП започва така:
Установих:
На дата 26.07.2018г. в 17:30ч в гр. .............

Тъй като днес сме 17.06.2018 г. излиза така че ме наказват за нарушение което предстои да извърша..

В жалбата до съдът помолих Уважаемият съд да обяви този документ НП за невалиден тъй като съдържа невярна информация..
Когато обаче отидох на първото дело съдията отказа да разглежда НП и това което пише в него а започна да разпитва свидетели за съставянето на фиша и обстоятелствата около съставянето му, макар и същият да не би трябвало да съществува тъй като датата е в бъдещето..

Наистина ли е без значение какво се описва в едно НП и може да се игнорира очевидно обърканата дата и да се продължи разглеждането на случаят?

Не казваше ли един закон че документ който съдържа невярна информация е невалиден? Защо съдията не разглежда какво успорвам ?

Делото беше отложено за мес. Юли 2018г и ми се иска да знам накъде върви..
Благодаря ви в адванс за споделеното мнение

Поздрави

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2018, 16:04
от ivanov_p
В ЗУТ и/или в Наредба № 5 има изисквания за броя на паркоместата на определен брой жители, които общината трябва да осигури, като обществени и частни паркинги. Дали може да се търси нещо по този линия - сигурно, но едва ли ще стане.

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2018, 17:45
от ivan_lawyer
Трябва да се използва тази неточност с датата.

При определени фактори - затъмненост на фактите и т.н., стават чудеса.
С промил 4 освободих шофьор - съдията плака, като трябваше да чете оправданието.
Ма немаше накъде. При сгрешена фактологическа обстановка така става.

Има тънкост, че може със свидетели да се установи датата на съставяне.

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2018, 18:48
от thecore77
Със свидетел ще се установи кога е съставен един акт/фиш, но ще се установи ли дали НП е издадено / има в предвид точно този фиш?