начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Въпрос за документ дали е нормативен акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за документ дали е нормативен акт

Мнениеот zlatig » 10 Мар 2018, 11:44

Здравейте,
Въпроса ми е свързан с едни правила за прием в първи клас дали се явяват нормативен акт, защото ако са ще са в сила задълженията за обсъждане, съответно и съдебния контрол върху тях.
https://www.pleven.bg/bg/normativni-dokumenti-i-saobshteniya/pravila-za-priem-v-parvi-klas-za-uchebnata-2018-2019g
Според издалият ги орган те не са. Записано е че се отнасят за конкретна учебна година, което ме притеснява. .Благодаря за отговорите предварително
zlatig
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Авг 2006, 18:21

Re: Въпрос за документ дали е нормативен акт

Мнениеот doondie » 10 Мар 2018, 15:16

Няма как с категоричност да ти отговори никой. Вчера попаднах на следната статия:
ВАС отказа да разгледа жалбите на съдебни началници срещу правилата за натовареност
В статията се казва как 4-ма председатели на административни съдилища, включително некомпетентният председател на съда в Плевен Полина Богданова-Кучева, неоснователно се жалват срещу някакъв "нормативен акт," който ВАС ги поучава, че изобщо не е такъв. Щом 4-ма шефове на съдилища не могат да направят разлика, то няма как ти, аз или някой друг тук да може да каже с висока доза увереност е ли или не е.

Какво точно намираш за неправилно във въпросните правила? Или просто липсата на обществено обсъждане те е подразнила? Ако си недоволна конкретно от нещо, нищо не те спира, може и заедно с други родители, да атакуваш тези правила в съда. За съжаление ще трябва да го направиш именно пред Административен съд - Плевен, на който дори председателят не може да направи разлика между административен и вътрешен акт. Остава да се надяваш, че решението ще е във ваша полза още тук, на първа инстанция (по-добре да сте група засегнати, белким съдията, който ви се падне, уважи иска).

Моето мнение е, че тези правила са атакуеми. Най-малкото са в раздел "Нормативни актове и съобщения" на сайта на Общината. хаха Шегата настрана, документът според мен не е "вътрешен," а се отнася до широк кръг хора - засяга както първокласници и техните родители/настойници, така и служители в училищата в съответните градове, съответно служители в Община Плевен, а вероятно и в местния инспекторат по образованието. Не на последно място, правилата са издадени на база някаква Наредба № 10 на Министъра на образованието, която за мен си е (подзаконов) нормативен акт.

Поздрави!
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Въпрос за документ дали е нормативен акт

Мнениеот zlatig » 10 Мар 2018, 20:21

Освен че общественото обсъждане не е каквото трябва всичко е объркано. Първо кмета няма право да издава правила. Наредбата казва че общините издават система за прием. В столицата общинския съвет е приел система пак на основание този член от наредбата а в плевен кмета утвърждава правила. Второто е че районирането е направено неправилно и не е спазен закона. Следващото е че нарушават закона за образованието тъй като трябва да имаме право на избор. И не на последно място са дискриминационни
zlatig
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Авг 2006, 18:21

Re: Въпрос за документ дали е нормативен акт

Мнениеот bvoykov » 10 Мар 2018, 23:23

Тези правила не виждам как биха могли да отговорят на дефинициите за нормативни актове по смисъла на Закона за нормативните актове (чл. 2, ал. 1) и Административнопроцесуалния кодекс (чл. 76, ал. 1), не заради друго, а защото компетентността да се издаде нормативен акт трябва да е изрично посочена в Конституцията или в закон. В конкретния случай тези правила се издават въз основа на Наредба, която не представлява закон в тесния смисъл на думата, в какъвто е употребен този термин в ЗНА и АПК. Подозирам, че на тази формална база би разсъждавал и всеки съд, макар че е логично, когато е предвидено общината да приема или издава определени правила, това да се извършва от общинския съвет, а не от кмета, както е този в случай. Свободна за интерпретации остава и хипотезата на чл. 76, ал. 3 АПК, която дава възможност на общинските съвети да уреждат въпроси от местно значение в рамките на вече приети други нормативни актове от по-висока степен. Такъв акт от по-висока степен представлява и тази Наредба, актовете на общинските съвети стоят най-ниско в йерархията на нормативните актове. Би могло хипотетично да послужи като основание за оспорване, но може би трябва някой път да се поровя за съдебна практика. Въпросната Наредба на министъра на образованието обаче сама по себе си е нормативен акт и като такъв може да бъде атакувана още повече, че критериите за подбор се съдържат именно точно в нея, в посочения в правилата чл. 43.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 282
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron