начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот ubnt600 » 14 Дек 2017, 18:51

Здравейте,
днес получих съобщение в пощенската кутия да се явя в пощата, за да получа писмо.
Отидох в пощата, получих си писмото и какво да видя - вътре електронен фиш за превишена скорост за нарушение от 27.08.2014г в област Велико Търново.

Това не трябва ли да е паднало отдавна по давност?
Какво трябва да направя, за да не я плащам?
Изобщо, мога ли да не я плащам?

Ето пък какво излезе при справка в ел. портала на КАТ по номер на акт.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ubnt600
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Дек 2017, 18:40

Re: Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот bvoykov » 14 Дек 2017, 19:43

В административнонаказателното производство има два вида давностни срокове - такива за образуване на самото производство и такива по изпълнение на наказанието. Последните почват да текат грубо казано едва след налагане на наказанието, а както е видно от справочната система на КАТ, електронният фиш е издаден на 24.11.2017 г., а е връчен на Вас едва днес за нарушение, което сте извършили на 27.08.2014 г. С други думи, за този вид давност не може и да става дума. По отношение на първия вид давностен срок - за образуване на административнонаказателното производство, или на по-разбираем език казано, за издаване на електронния фиш след извършване на нарушението, поне според мен са изтекли. В Закона за движението по пътищата не са упоменати изрично, но следва да намерят приложение давностните срокове по чл. 34, ал. 1, изр. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, които са 1 година от извършване на нарушението, когато нарушителят не е известен, и 3 месеца, ако нарушителят е известен. На това основание поне лично аз, без претенции да съм специалист в областта на административното наказване, виждам възможност за отмяна на електронния фиш. Единственият начин това обаче да стане е, ако го обжалвате пред съда. Съгласно чл. 189, ал. 8 ЗДвП имате срок до 28.12.2017 г. да решите дали ще обжалвате или ще плащате с отстъпка, но ако предпочетете първия вариант, мисля, че шансовете Ви са доста високи. Други варианти аз лично не виждам, но предполагам и по-компетентни колеги ще се включат в дискусията.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 282
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот jhoro » 14 Дек 2017, 20:17

Има по-стара тема по въпроса - viewtopic.php?t=55607
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1278
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron