начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Давност на осъден длъжник от банка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност на осъден длъжник от банка

Мнениеот vili78vili » 05 Ное 2017, 22:20

Здравейте, моля да ни дадете правен съвет какво е възможно да се направи при следният казус. Взета кредитна карта със застрахователна полица. Кредитополучателят плаща вероятно 3 години съдейки от медицинските документи на заболяванията му.Но се разболява получава ТЕЛК 50% и следва невъзможност за плащане на кредита. В кратък срок банката го осъжда и е даден на съдия изпълнител. Всичко това наследниците на длъжника разбираме на 31.10.2017 В годината /2007/на получаване на кредитната карта декември получава вътремозъчен кръвоизлив. Февруари месец 2008 в експертно решение на МБАЛ е описан мозъчен инфаркт. Не е ясно докога е плащана кредитната карта имайки в предвид заболяванията му. След тези заболявания последват и други. При получаване на мозъчен инсулт 2013 е освидетелстван, тъй като при получаване на инсулта удря главата си и получава раздвоение на личността- януари 2014 лекарска комисия му дава- 94% ТЕЛК. След смъртта му наследниците разбираме неговите задължения. Никой не го е потърсил тези години, тъй като е бил под наше наблюдение. Има ли давност и каква е за задължение за кредит на длъжник осъден и непотърсен 6 години? Изпълнителният лист е издаден 11.02.2011 от тази дата до октомври 2017 длъжникът не е потърсен. На 17.10.2017 съдия изпълнител изпраща запорно съобщение за запориране на сметки в банки. В сметката на длъжника има постъпила сума от социални помощи, които са блокирани -не могат да се изтеглят - не могат да се вземат и от съдия изпълнителят. Какво следва да се направи? На 28.10.2017 длъжникът умира. Какво трябва да направят наследниците, за да не наследят този дълг? Може ли да се изиска от банката докога е имало плащане?
vili78vili
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Окт 2015, 17:32

Re: Давност на осъден длъжник от банка

Мнениеот jhoro » 05 Ное 2017, 23:09

Здравейте. Доста дълъг пост, но сте изпуснали важни детайли.

Казвате „кредитна карта“, но не посочвате с какъв лимит!
Каква част от този лимит е усвоена и каква част от усвоеното е възстановена.

„Може ли да се изиска от банката докога е имало плащане?“
Може, даже банката е длъжна - за да докаже какво претендира. Малката подробност е, че Вие трябва да сте титуляр или наследник на сметката.

„Какво трябва да направят наследниците, за да не наследят този дълг?“
Принципа е „Aut Caesar, aut nihil - Или всичко, или нищо!“ Ако се откажете от наследство - губите всичко. Както негативите, така и позитивите.
Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1124
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Давност на осъден длъжник от банка

Мнениеот nikodim77 » 06 Ное 2017, 01:29

Преди всичко, се обърнете към Адвокат, или поне-към друг близък, познат и т.н. Юрист, който е навътре в материята.
Ако отидете в банката или при ЧСИ, сами без юридическо съдействие, е налице вероятност да оплетете конците.
Вариант да научите какво е било движението по сметката, до кога е имало плащaния, и др. важни има, от книжата по делото (заповедното производство) в районния съд. Там следва банката към искането си да е приложила документ – извлечение от счетоводните си книги, или поне справка по чл. 366 от ГПК.
Относно давността има тънкости. Така както описвате обстоятелствата, (запор на сметки) вероятно давността е прекъсната с предприемане на действия за принудително изпълнение.
Относно онаследяване на дълга, jhoro Ви е дал изчерпателен отговор. Само ще вметна, че наследство може да се приеме и по опис. (това последното не съм убеден, че е вариант за „измъкване” от задължението).
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 590
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Давност на осъден длъжник от банка

Мнениеот ivanov_p » 06 Ное 2017, 10:16

Трудно ми е да чета дълги постове, но от всичко написано не виждам нито един факт.
Кога е умрял длъжникът?
Кога и срещу кого е заведено съдебното производство?
Кога и срещу кого е заведено изпълнителното производство ?
Кога са връчени съобщенията по изпълнителното и съдържат ли заповед за изпълнение с указани срокове за обжалване?
Отделно - отивате в съда издал заповедта за изпълнение, взимате делото от архива и го снимате с телефона. Малко вероятно е да има давност, но по някой суми е възможно, защото те стават изискуеми на определена дата, в един период от определен брой дни след покупката или тегленето. Въпреки това трябва да се провери.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3317
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Давност на осъден длъжник от банка

Мнениеот kalahan2008 » 06 Ное 2017, 10:39

Ако в периода от 11.02.2011 г., когато е издаден изпълнителният лист, до 17.10.2017 г., когато е наложен запорът, не са предприемани други действия по принудително изпълнение, задължението е погасено по давност. Но дали е така, това може да се установи само след преглед на изпълнителното дело и изпълнителния лист, което е добре да бъде сторено от адвокат.
Ако обаче в този период са предприемани други такива действия, давността е прекъсната и е започнала да тече нова 5-годишна давност.
Ако задължението е погасено по давност, трябва да заведете отрицателен установителен иск по чл. 439 ГПК срещу взискателя или да възразите срещу заповедта за изпълнение (ако е по чл. 417 ГПК).
Другият вариант е да се откажете от наследството или да го приемете по опис - в зависимост дали наследодателят е оставил някакво наследство и дали вече не е прието това наследство по някакъв начин.
По този въпрос също Ви е нужна специализирана юридическа помощ от адвокат.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3554
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron