Страница 1 от 1

Защо КАТ не спазва ЗДП?

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2017, 21:52
от hobit
В последно време по медиите постоянно се пише как в цялата страна се отнемат СУМПС-а на водачи за неплатени в срок глоби. Реших, че е направена поредната 1005-та поправка на ЗДП и това дава основание на ченгетата да отнемат свидетелството за управление направо на пътя. В същия момент мой познат сподели, че с него е станало точно така - спрян за рутинна проверка, на таблета на ченгето излиза, че лицето има неплатена глоба и в резултат на това, последния остава без СУМПС на момента. Прегледах набързо членовете, касаещи прилагането на ПАМ - отнемане на СУМПС и разбрах, че няма промени в закона, просто на ченгетата им е спусната отгоре от титаните на мисълта, поредната безумна заповед. Завъртях един телефон до КАТ в града, в който живея и ченгето отстреща/някакъв началник - един от многото/ ми отговори, че точно това е практиката - при констатиране, че има неплатени глоби, СУМПС се отнема на място и после се издава заповедта за тази ПАМ. Казах му, че редът в ЗДП е точно на обратно - първо заповедта, после свидетеството и че не може в правовата държава на г-н Суджуков, да се потъпкват така лесно законите. Беше ми отговорено, че това е положението и ако съм недоволен да посетя баш началника на КАТ, защото той бил най-умният им служител.

Та в резюме- явно на ченгетата в страната е наредено да действат по този противозаконен начин . Какъв е начина за сигнализиране и до кого - Прокуратура на РБ, окръжна, районна и въобще имаме ли някакви права, за жалване срещу незаконосъобразните действия на този тип държавни служители - служителите на КАТ?

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2017, 09:36
от coleil
Здравейте,
И мен от една седмица ме тормози същия въпрос.След като в закона ясно е посочено, че: "Принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2, 2а, 4, т. 5, буква "а", т. 6 и 7 се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица.", как е възможно в правова държава да се чудим кое е първо-кокошката или яйцето.
Как трябва да постъпим в тази ситуация?

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2017, 21:56
от hobit
Защо решихте, че България е правова държава? По презумпция може би, но де факто е псевдо демокрация, гарнирана с шуробадженащина и умишлено неработеща съдебна система, пълна със заплатаджии.
В сегашното народно събрание от 240 хуманоида, едва 20 от тях се определят като юристи на базата на незнайно как придобити дипломи. Тези 20 са там, защото просто в нормална конкурентна среда те биха били безработни, а така прилепени към някой октопод/партийна сбирщина/, си осигуряват вегетирането за определено време.
Конкретно по проблема - вероятно трябва да се подаде сигнал до окръжна прокуратура, но какви писмени доказателства ще се приложат, за да бъде достоверен сигналът? А и ми звучи малко налудничево да се жалвам до държавата от проблеми, породени от същата тая държава.

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2017, 23:08
от frambuesa
Здравейте,
Моля да ме посъветвате относно ЗДП и неговото прилагане. Казуса ми е следния : при установен алкохол в кръвта от 0,59 промила към дата 14.05.2017г. не намирам никъде да се споменава (актуалния закон към тази дата) отнемане на 10 контролни точки, освен налагане на административна глоба от 500лв и отнемане на СУМПС за срок от 6 месеца. Прочетох, че в последните изменения на закона от лятото на тази година, има допълнение за отнемане на 10 контролни точки, но не го намирам в ЗДП от Януари 2017г. Въпроса ми е, адекватно ли е приложен закона или отново трябва да обжалвам.
Предварително благодаря!

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 00:16
от hobit
http://www.avto-shkola.com/kat-globi

3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Министърът на вътрешните работи с наредба определя първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение.
Контролните точки не са в ЗДвП, а в наредба на Мин.на силовото министерство