начало

Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух

Форма и вписване на договори с предмет общинска собственост

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Форма и вписване на договори с предмет общинска собственост

Мнениеот mld_eksp » 27 Апр 2017, 12:03

Здравейте.
Въпросът ми е следният: Договор за наем на общинска частна собственост подлежи ли на вписване, щом е за срок над една година? Практиката там, където работя е да не се вписват, но моето мнение е , че трябва. В случай, че трябва каква форма се изисква за този договор (евентуална нотариална заверка като изискване за вписване)?
Друг въпрос: Договори за продажба на ОЧС се вписват, но без споменатото по-горе от мен изпълнено изискване за нотариална заверка. От службата по вписвания не е възразено, от което следва,че е достатъчна обикновена писмена форма. Правилно ли е това ? Аз смятам, че и за тях би следвало да има по-тежка формащом се вписват.
Благодаря за мненията предварително.
mld_eksp
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Апр 2017, 11:05

Re: Форма и вписване на договори с предмет общинска собствен

Мнениеот vili_spasova » 03 Май 2017, 09:40

Колега, сигурно отскоро работите в общинска собственост? Отговор на въпросите за вписването ще откриете в правилника за вписванията:
http://www.lex.bg/laws/ldoc/-25375744

ПРАВИЛНИК ЗА ВПИСВАНИЯТА

Чл. 3. (1) Подлежат на вписване само актове, които са извършени по нотариален ред или са с нотариално заверен подпис.
(2) Това не се отнася за вписването на актове, издадени от надлежните държавни органи.

Чл. 4. Вписват се:
.........................................
е) (изм. - ДВ, бр. 5 от 2001 г., в сила от 01.01.2001 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2014 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2014 г., в сила от 07.11.2014 г.) договорите за наем на недвижим имот, в т.ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД);

накратко, договори за наем за срок по-дълъг от 1 година се вписват, за вписването на договори за разпореждане с недвижими имоти - общинска и държ. собственост не се изисква да бъдат извършени по нотариален ред или с нот. заверка на подписите.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron