Страница 1 от 1

Контролен талон „Водач на МПС без наказания“

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2017, 10:58
от lglaushev
Здравейте,

На база на статията тук (https://pravatami.bg/4009) разбирам, че ключовото изискване за издаване на контролен талон "Водач на МПС без наказания" ("златен талон") е "да не съм наказан за нарушения на пътя през последните 6 години", като авторите уточняват, че "не се броя за наказан и ако полицаят ми е написал акт, но не ми е издадено наказателно постановление".


Каква ситуацията, ако съм получил фиш, който обаче съм заплатил в 7-дневен срок от датата на издаването му?

На основание чл.186 ал.7 от Закона за Движението по Пътищата:
Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.


Тоест, отново не би следвало да е издадено наказателно постановление.

Въпросът ми е свързан с това, че съм водач без наказания за последните 6 години, но с един фиш за неправилно пресичане на червен светофар (от тази акция: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ ... chane.html), който е издаден на 15.11.2013 и платен чрез платформата еPay.bg на 21.11.2013.

След търсене разбрах, че към момента КАТ не предлагат възможност за онлайн проверка дали даден фиш е заплатен.


Днес бях в КАТ-София и служителката на гише 31 каза, че нямам право на контролен талон "Водач на МПС без наказания", тъй като съм наказан с този фиш. Според нея фактът, че фишът е платен в срок, няма значение.


Кой е в правото си в този случай?

Благодаря Ви предварително!