Страница 1 от 1

Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2015, 13:19
от addicted_01
Здравейте, началото на януари месец 2015г. закупих лек автомобил. При сключване на сделката продавача не представи квитанция за платен данък. До днешна дата все още не съм я пререгистрирала колата в КАТ (закупена е от Ботевград, номерата са СО, а аз съм от гр.София) Въпросът ми е каква глоба ще ми бъде наложена след като не е сменен собственика по талон в законовия срок? Другият ми въпрос е след като вече КАТ автоматично изпращат данни на общината, дали там трябва да нося задължително квитанцията за платения данък и ако случайно продавача не е плащал данък дали София-област и София-град имат единна система за проверка на данъци и такси? Ще имам ли също така наложена глоба отново, че след като не съм я регистрирала и няма постъпени данъци върху тази кола в общината на гр. Ботевград?
Благодаря Ви.

Re: Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2015, 17:01
от TheOldMan
В КАТ ще ви друснат някоя глобичка, но нямам идея колко е. В закона май пишеше от 20 до 150 лева...
В общината също няма да са много щастливи от това, че сте изпуснали срока за обявяване на придобиването, но данъците ще ги плащате чак догодина (те се плащат за изминала година), така че едва ли ще ви правят проблем. Ще трябва да отидете и да подадете заявление да ви запишат колата на ваше име - все още това не е автоматизирано.
Добре е да задвижите нещата, като начало поне в КАТ. Защото ще стане доста неприятно ако не дай си боже стане ПТП с ваше участие.
За данъците преди датата на договора за покупко-продажба не трябва да берете грижа - те се дължат от предишния собственик.

Re: Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2015, 23:20
от doc03
Данъците за МПС се плащат за настоящата година.
Следващата година, ще са вече данъци + лихви.

П.П. Ще да е някоя страхотна резачка, щом чак до ботевградско е ходено за нея ...

Re: Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2015, 21:43
от morka
регистрирайте я в КАТ
в общината нямате работа - те са длъжни да ви уведомят за размера на данъка, но за съжаление законът е забравил да им предвиди срок за въпросното задължение

иначе МФ обещава едни хубави неща с единна база данни, в която ще са и кътните ни зъби, но към момента мисля, че нищо съществено няма

Re: Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2015, 00:08
от doc03
morka написа:... в общината нямате работа - те са длъжни ...

:roll:

Re: Регистрация на МПС

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2015, 11:40
от Pause
Правилно е да я регистрирате по постоянния адрес това е София, като в двумесечен срок от придобиването е следвало да подадете декларация по чл.54,ал.4 от ЗМДТ и да приложите документа за платения данък от предишния собственик въпреки ,че може да се направи справка за неплатени данъци. Глобата е от 20 до 200лв. за ФЛ съгласно чл.127 от ЗМДТ за нарушения по този закон.