Страница 1 от 1

самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2015, 09:25
от p_dyan
Моля, да коментираме тук какви са санкциите присамоволно снемане на средство за блокиране на автомобила - скоба в гр.София, като при снемането не е отключвана и повреждана, т.е. няма състава на Чл.216 от НК. Скобата бива върната в съответната общинска служба с протокол.
Какви са глобите , какви други адм.мярки мога да бъдат наложени ?

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2015, 13:11
от doc03
От гледна точка практиката:
Преди време, някой от Център за градска мобилност, пишеше (юридически грамотно) едни жалби с акцент върху 323 от НК в такива случаи, но никой не беше подведен по този член.

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2015, 20:36
от p_dyan
Остави НК, по не го нищо няма да излезе , не случайно темата е в адм.право. Тука трябва да търсим. Не се намира дори някаква санкция в наредбата - НОДТСО

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2015, 22:15
от doc03
http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/1 ... kirano-pps

И тук нищо няма, но и не съм чувал за адм. санкция, освен онези 9.90 и опитите да се спретне простотийка по НК.

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2015, 23:33
от p_dyan
Подходът се оказва - смъкване на колелото със скобата и замяната му с резервно колело.
Смъкване на скобата от колелото в гаражни условия, чрез отдуване на гумата(без да се отключва и поврежда) и връщането на невредима скоба в офиса на дружеството с молба и протокол за предаване , входирани в деловодството. Неправилно е рязане на скобата или друг подобен подход.
Така въпросните дружества не могат да се позоват на чл.216 от НК (Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години)

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2015, 12:03
от sasko12345
И как ще разберат кой я е повредил ако се нареже с флекса.

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 13:35
от miro35
Здравейте жител съм на Велико Търново и искам да споделя, че на 03.11.17 бях по работа в центъра на София с фирмения автомобил с ВТ регистрацйонен номер, който паркирах в близост до центъра на София като сметнах ,че съм паркирал в неплатена зона,след час се върнах при колата и забелязах, че ми е поставена жълта скоба, докато търсех телефонен номер да се обадя за да бъде демонтирана, дойдоха при мен няколко човека и единия от тях ми казаха, че дължа 32 лв и скобата ще бъде демоинтирана от тях, аз се зарадвах, че бързо ще бъде освободено превозното средство и им платих таксата, те демонтираха скобата без да я повреждат и аз продължих по пътя си. След месец и половина ни извикаха в полицията собственика на фирмения автомобил и после мен, като ни накараха да отговаряме на куп въпроси сързани с премахването на скобата и дали автомобилка е бил паркиран на въпросната улица. Моля от ваша страна за помощ и дали някой от вас е чувал за поодобен случай с някой негов близък или роднина. Ще се радвам някой адвокат от София, който се занимава с подобни дела да се свърже с мен и може да поеме случая на защита срещу зазплащане!

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:26
от ivanov_p
Административното право е като другото - не те ли хванат не те наказват. Оглеждаш се за камери или свидетели и режеш с флекса, но като цяло преди да срежеш се запитваш защо си изпаднал в това положение. Умният човек не се оправя в криви ситуации, а не изпада в тях.

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 22:37
от kolegat
miro35 написа:Здравейте жител съм на Велико Търново и искам да споделя, че на 03.11.17 бях по работа в центъра на София с фирмения автомобил с ВТ регистрацйонен номер, който паркирах в близост до центъра на София като сметнах ,че съм паркирал в неплатена зона,след час се върнах при колата и забелязах, че ми е поставена жълта скоба, докато търсех телефонен номер да се обадя за да бъде демонтирана, дойдоха при мен няколко човека и единия от тях ми казаха, че дължа 32 лв и скобата ще бъде демоинтирана от тях, аз се зарадвах, че бързо ще бъде освободено превозното средство и им платих таксата, те демонтираха скобата без да я повреждат и аз продължих по пътя си. След месец и половина ни извикаха в полицията собственика на фирмения автомобил и после мен, като ни накараха да отговаряме на куп въпроси сързани с премахването на скобата и дали автомобилка е бил паркиран на въпросната улица. Моля от ваша страна за помощ и дали някой от вас е чувал за поодобен случай с някой негов близък или роднина. Ще се радвам някой адвокат от София, който се занимава с подобни дела да се свърже с мен и може да поеме случая на защита срещу зазплащане!


Имах подобен случай преди околко месец-два. Един мой клиент маха скобата с подръчни инструменти и я зарязва на улицата. Скобата обаче изчезва и го вихаха в РУП да дава обяснения за кражба. В крайна сметка оправихме нещата с глоба. Ако искате се свържете с мен на лични да ми обясните по подробно.

Re: самоволно снемане на "скоба"

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 12:44
от doondie
Някой може ли да сподели опит дали тази лудост, наречена "поставяне на скоба," я има в някоя нормална държава? От 2 месеца ме човърка този въпрос, след като ми сложиха скоба за паркиране на място, което допреди 4 месеца не е било "синя зона" и аз съответно дори не забелязвах знака дотогава, въпреки че, както се казва, ще ми извади очите. Дотолкова бях свикнал от години, че там може човек да спре и да отиде до супермаркета например, че ми дойде като гръм от ясно небе. Сигурно 15 минути да съм бил вътре, но за моя зла участ една "мобилна пиявица" бързо-бързо се беше залепила за мен. Че не съм обърнал внимание на знака, не съм - да съм гледал, нали. Глобата си беше съвсем заслужена. Друго обаче не ми дава мира - само в България ли я има тази простотия? Разбирам защо се прави - за да те принудят да си платиш глобата. Законно ли е обаче? В моя случай специално (за Плевен става дума) чаках 20 минути след обаждането, за да дойдат да махнат скобата. Не ми се мисли в някой по-голям град как е. А ако нямам пари в себе си, какво се случва?

Заплахата от санкция заради повреждането на чужда вещ пък що за глупост е? Карал ли съм ги да ми дават вещта си? Това че не са повредили моята движима собственост не им дава право да възпрепятстват употребата ѝ. Значи аз нямам право да махам скобата (или по-скоро да я повреждам), но те имат право да ми губят времето, без дори да се извинят? Нарушил съм волно или неволно общинска разпоредба - добре, ще си понеса наказанието (глоба). Кой ще ме обезщети за изгубеното време обаче? Или щом съм извършил нарушение, каквито и да са последици от него са за моя сметка? Пълен абсурд! Не знам как е в другите държави, но имам наблюдение в Англия как е. Минава инспектор, проверява дали си платил, пише ти глоба, ако не си, слага копие под чистачките и си заминава. После ти си плащаш глобата в удобно за теб време и начин.