начало

Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух

Има ли такова нещо?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Има ли такова нещо?

Мнениеот lili115 » 05 Фев 2015, 14:01

Здравейте,
Може ли да се обжалва влязло в сила решение и неподлежащо на обжалване и ако има какъв е срока?
Става въпрос за обжалване на административно наказателно постановление пред районен съд. Печеля го. Органа обжалва пред административен съд, печеля и това дело, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване. От районния съд получавам препис за влезнало в законна сила решение. И сега получавам писмо от органа, че са подали искане за възобновяване на административното производство. Не но уточняват номер и подробности.

Мерси предварително!
lili115
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 19 Фев 2012, 19:01

Re: Има ли такова нещо?

Мнениеот iva_sh » 05 Фев 2015, 23:02

Правилата са уредени в Закона за административните нарушения и наказания:

Раздел VIII. Възобновяване на административнонаказателните производства
Чл. 70. Административнонаказателните производства, по които наказателните постановления са влезли в сила, както и решените и прекратените от съда дела, образувани във връзка с обжалване на наказателни постановления, подлежат на възобновяване, когато:
а) с влязла в сила присъда се установи, че някои от доказателствата, въз основа на които е издадено наказателното постановление, решението или определението на съда са неистински;
б) с влязла в сила присъда се установи, че административнонаказващ орган, съдия или съдебен заседател е извършил престъпление във връзка с издаване на наказателното постановление, решението или определението на съда;
в) се открият обстоятелства или доказателства от съществено значение за разкриване на обективната истина, които не са били известни при издаване на постановлението, решението или определението на съда;
г) (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) ако с влязла в сила присъда се установи, че деянието, за което е наложено административното наказание, съставлява престъпление.
Чл. 71. Възобновяването на административнонаказателно производство се допуска, ако предложението по букви "а" и "б" на предходния член е направено в шестмесечен срок от влизане в сила на присъдата, а в случаите на буква "в" - в двегодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, решението или определението.
Чл. 72. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Предложението за възобновяване се прави от окръжния прокурор и се разглежда от съответния административен съд. (2) С предложението прокурорът може да спре изпълнението на наказателното постановление или решението на съда.
Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Административният съд разглежда предложението в открито заседание с призоваване на страните. (2) Когато предложението е основателно, съдът постъпва съгласно разпоредбите на чл. 68.
iva_sh
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 07 Ное 2008, 01:07

Re: Има ли такова нещо?

Мнениеот lili115 » 06 Фев 2015, 20:33

От това се разбира, че само прокурора може да иска такова възобновяване. А в случая искането е от държавен орган, който не е част от съдебната система, тоест от страна по делото. Така може ли да стане?
lili115
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 19 Фев 2012, 19:01


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron