начало

16 организации препоръчаха на министъра на правосъдието да обяви конкурс за ДСИ 16 организации препоръчаха на министъра на правосъдието да обяви конкурс за ДСИ

Задържане на лична карта

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задържане на лична карта

Мнениеот lnankova » 27 Ное 2014, 15:38

Ситуацията е следната.В градски транспорт се качва контрола,а аз съм без продупчен билет(дълга е историята,затова моля да не се акцентира върху това,че съм била в нарушение и съм си виновна).Предпочетох да подам билета си непродупчен,но контрольорът ми го взе и каза да сляза на следващата спирка.Аз го направих,а той ми подвикна да спра и ми поиска лична карта,аз му я дадох тъй като помислих че е да ми напише глоба,но аз нямах 20 лв и той ми каза,че може да изтегля от банкомата на следващата спирка.Докато дойде следващият автобус и изтегля пари,картата ми стоя в контрольора,след като платих ми я върна.Въпросът ми е дали имаше право да задържа ЛК?Подадаох жалба в електронното им деловодтство,но отговорът беше че съм била в нарушение и т.н. че му е направено предопреждение за отношението,защото не се държа фамилиарно,но не и за това дали има право да изисква ЛК.От това,с което съм запозната с наредба от общината имат право да искат ЛК,без присъствието на полиция,но да задържа като залог,може ли?
lnankova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Ное 2014, 15:24

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот okean » 27 Ное 2014, 19:32

Гадняр, мисля че никой освен полицай няма право да иска лична карта. Във влака има забрана за пушене- глобяват 20 лева, ако откажеш да платиш глобата те свалят на следваща гара, но без транспортна полиция няма как да ти напишат акт, един път дори един беше дръпнал внезапната спирачка, свалиха го, но не плати глоба. Но сега май са тръгнали да се заяждат и за дребни неща. За по-сигурно следващия път си извади абонаментна карта за градския транспорт и готово- в София поне има и еднодневна за 4 лева. Аз пък се притеснявам какво ще стане за това, че на 14-ти си бях забравил личната карта. И те се заядоха написаха ми акт. Ако не го платя обаче какво ще последва ?
okean
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Ное 2014, 10:39

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот iva_sh » 27 Ное 2014, 20:58

Закон за българските лични документи
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Никой няма право да дава или приема в залог, както и да използва или преотстъпва български личен документ на друго лице.
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) отнеме, задържи без съгласие на притежателя, укрие или унищожи български личен документ на друго лице;
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) приеме или даде в залог или преотстъпи български личен документ;
iva_sh
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 07 Ное 2008, 01:07

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот okean » 28 Ное 2014, 11:29

Въпрос: Могат ли да ти откажат издаване на нова лична карта след изтичане срокът й на валидност, ако имаш НЕПЛАТЕНА глоба по чл.80, ал.1, т.5 от ЗБЛД, нямаш друг документ за самоличност и не е изтекъл тригодишния давностен срок ? Ако е така например :Как си удържат глоба по принудителен начин от хората, които са над 58 години- тоест с пожизнена лична карта и с нулев месечен доход ? Примерно мен ми писаха акт на 14 ноември 2014 година. След излизане на Наказателното постановление просто ей така на инат няма да платя и една стотинка от глобата. Поради две причини: първа причина: безработен съм, доходът е нулев, а ме издържат родителите ми, втора причина: дори и да имах пари пак нямаше да платя, защото когато на 14 декември 2013 година неизвестни ми счупиха носа никой не можа да ги открие, а мен ще ме наказват че съм си забравил личната карта. Ако толкова ги искат тия пари след като започна работа да пишат молби до частен съдебен изпълнител да ми ги удържи от заплатата. Доброволно има два варианта да платя: или на 30 февруари, или когато мъртвите възкръснат. Срокът на валидност на личната ми карта обаче изтича на 4 октомври 2017 година и в срок до един месец- 4 ноември 2017 трябва да я сменя. За да ми издадат нова може да искат парите от глобата от акт от 14 ноември 2014. Няма как да ми вземат СУМПС- нямам такова и никога не съм имал. Чудя се ако на 3 октомври 2017 година кажа че неизвестни са ми откраднали личната карта дали няма да се отърва от тази глоба. Няма да получат толкова лесно пари от мен. Да признавам вината си, да съдът може да потвърди акт за административно нарушение и последвалото го наказателно постановление. Но питам какво ще стане при положение че не платя и впоследствие публичния съдебен изпълнител по държавни взимания установи, че съм с нулев 0 месечен доход и нямам никакво имущество на мое име. Две-три денонощия ще им кажа да ме арестуват ако искат, но пари от мен няма да видят. Аз като се заинатя за нещо го спазвам.
Последна промяна okean на 28 Ное 2014, 15:52, променена общо 1 път
okean
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Ное 2014, 10:39

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот lakavitsa » 28 Ное 2014, 13:08

2017?
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 670
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот elichkaa » 28 Ное 2014, 14:23

Няма право да задържа личната Ви карта, а освен това в подобни случаи е редно да извика полицай . Има и нещо друго, ако нямате свидетели, как ще докажете, че наистина е взел личната Ви карта като залог?
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Задържане на лична карта

Мнениеот pati2 » 29 Яну 2015, 21:35

lnankova написа:Ситуацията е следната.В градски транспорт се качва контрола,а аз съм без продупчен билет(дълга е историята,затова моля да не се акцентира върху това,че съм била в нарушение и съм си виновна).Предпочетох да подам билета си непродупчен,но контрольорът ми го взе и каза да сляза на следващата спирка.Аз го направих,а той ми подвикна да спра и ми поиска лична карта,аз му я дадох тъй като помислих че е да ми напише глоба,но аз нямах 20 лв и той ми каза,че може да изтегля от банкомата на следващата спирка.Докато дойде следващият автобус и изтегля пари,картата ми стоя в контрольора,след като платих ми я върна.Въпросът ми е дали имаше право да задържа ЛК?Подадаох жалба в електронното им деловодтство,но отговорът беше че съм била в нарушение и т.н. че му е направено предопреждение за отношението,защото не се държа фамилиарно,но не и за това дали има право да изисква ЛК.От това,с което съм запозната с наредба от общината имат право да искат ЛК,без присъствието на полиция,но да задържа като залог,може ли?


В тези случай, лична карта изобщо не давай, а ЕГН-то се забравя (хора сме) :) . Слизаш и това е. Не знам каква е тая глупост с тези перфорации на билети - нали си си платил превоза? И да контролиращият е в нарушение, че ти е задържал личния документ.
pati2
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 31 Яну 2012, 16:27


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron