Страница 1 от 1

Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 01:20
от bestman
Здравейте!

Имам следните въпроси:

1. Колко е давността относно дължимите глоби, при връчено наказателно постановление и този срок от кога тече? От връчването на НП или от съставянето на АКТ-а?

2. Възможно ли е да се вземе СУМПС, без да бъдат платени всички дължими глоби, т.е има ли варинат за разсрочване на задълженията, плащане на вноски, но да бъде върнато СУМПС?

Благодаря Ви предварително!

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 10:45
от borovinka
bestman написа:Здравейте!

Имам следните въпроси:

1. Колко е давността относно дължимите глоби, при връчено наказателно постановление и този срок от кога тече? От връчването на НП или от съставянето на АКТ-а? - Давността започава да тече [b]от момента, в който ви ги потърси държавата и е 2 години. Ама за тези две години, със сигурност НАП ще намери начин да си ги събере, ако не ги платите доброволно.[/b]

2. Възможно ли е да се вземе СУМПС, без да бъдат платени всички дължими глоби, т.е има ли варинат за разсрочване на задълженията, плащане на вноски, но да бъде върнато СУМПС? Не

Благодаря Ви предварително!

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 01:31
от ivanov36
Здравейте извинявам се но несим наясно вземено ми е СУМПС и по време на отнемането то изтече а е минал и давностния срок по чл.82 отпадат ли ми глобите след тези 2 год. За да си я пръчам без да плащам глобите.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 10:54
от borovinka
Не.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 20:21
от nikolov__
Отпадат ви.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2014, 23:04
от ivanov36
Согорен ли си че отп
адат

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2014, 21:50
от bestman
от 01.01.2014г. срокът е удължен от 2 години на 3 години давностен срок !
Имайте го в предвид!

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 11:59
от borovinka
Абе, хора, като не ви е ясно от кога започва да тече един давностен срок за изпълнение на парична санкция "глоба", защо се обаждате?
Естествено, че не отпадат. Нито пък давността за глобата е започнала да тече от момента на отнемане на СУМПС, за да е изтекла към момента на връщането й.
Сами си пишете глупости, на които си и вярвате.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 23:58
от ivanov36
Давноста започва да тече след връчване на НП а никаде непише да е променян чл.82 от повече от 30 год затова питам дали има някой с по пресен случай .аз през 2006 г. Съм си вземал СУМПС без да плащам глобите но за жалос сега ми се налага пак

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 19:19
от ribarova
Давността на наказанието глоба започва да тече от ВЛИЗАНЕТО В СИЛА на акта (фиш, ел. фиш, НП), с който е наложено, А НЕ от връчването на акта. НП влизат в сила 7 дни след връчването.
Общата давност е 2 години, но тя може да бъде прекъсната, ако съответните органи (НАП) Ви потърсят за изпълнение. Абсолютната давност обаче е 3 години, след което може да се позовете на давността и да не заплатите глобата. Ако глобата обаче е в значителен размер е съмнително НАП да не се сетят за вас, вкл, да се пристъпи към принудително събиране на вземането.
ПО въпроса за СУМПС обаче трябва да посочите основанието, а което ви е отнето, иначе не мога да гадая какъв е срокът...
Поздрави!

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 21:25
от nikolov__
Какви промени, какви връчвания и основания???
Глобата си е глоба, а за нея си има давност!
Как го приемат в КАТ е друг въпрос...

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 22:37
от ivanov36
Добре де всъщност след като са минали 2год. Без да ми е прекъсван този срок с други глоби или наказания мога ли да си взема СУМПС или немога

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:25
от borovinka
Не можеш.
Обясни се защо, ама не четеш.
Трябва да е изтекла и абсолютната давност за глобите (3 години), а подадеш ли заявление за издаване на СУМПС, ще видят, че имаш неплатена глоба и.... изтеклият досега срок от давността ще иде по дяволите, след което започват да текат нови 2 годинки. Влезнеш ли в полезрение, бъди сигурен, че НАП ще си потърси парите. Вече няма такива, дето не ги гонят да си плащат.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 12:35
от ribarova
ivanov36 написа:Добре де всъщност след като са минали 2год. Без да ми е прекъсван този срок с други глоби или наказания мога ли да си взема СУМПС или немога


Наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" и наказанието "голба" са две различни неща.

На основание чл. 190, ал. 2 от Закона за движение по пътищата наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.” Следователно срокът за изтърпяване на това наказание се изчислява от дата на която фактически сте предали книжката си на органите на КАТ срещу подпис. Лично аз не виждам пречка, ако срокът на наказанието е изтекъл, да подадете заявление за връщане на СУМПС. Евентуален отказ от страна на наказващия орган на основение неплащане на глобата би бил незаконосъобразен и подлежи на оспорване пред съд.

За висящото положение на наказнието "глоба" вече обясих по-горе.

Надявам се не остана неяснота по въпросите ви.

Поздрави

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 19:21
от okean
Здравейте, как съдия-изпълнител удържа принудително глоба от лице с нулев месечен доход и лице, което няма вещи и имущество на свое име ? Какво става ако пешеходец не си удължи изтекъл ауан при неизлязло наказателно постановление. Аз знам законите, но тъй като полицаите не ми се представиха и за мен почеркът в съставен ми акт е неразбираем го скъсах и изхвърлих на боклука. Твърдо съм решил дори съдът да потвърди наказателното постановление, ако излезе такова да не плащам глобата доброволно. Ще си чакам срок на давност. Никога не съм вършил умишлено нарушаване на закона. Просто няма как да не подпиша акт по ЗБЛД след като ми беше казано от полицаите, че в противен случай трябва да ме задържат за 24 часа в ареста. Аз съдействах за установяване на самоличността ми, казах им трите си имена, ЕГН и постоянен адрес и при последвалата проверка се установи, че не ги лъжа. Също настоящият ми адрес се различава от постоянния, но беше на близко разстояние от извършване на проверката и при предоставена възможност щях да дам някакъв залог на полицаите срещу който да ме пуснат да отида да я взема. Няма да избягам. Аз съм честен човек, но няма да платя и глобата, защото нарушението ми не е допуснато нарочно. Личната ми карта я държа в чантата си, а чантата си я бях забравил вкъщи, защото бързах и постоянно трябва да я укривам от страх- някой като ме види с чанта мисли че държа много пари в нея примерно, пък аз единственото което е вътре са джиесемът ми, зарядно, лична карта, карти за магазини и за бдж. Много често ми казват крий тази чанта под якето. Биха ме два пъти заради нея. Писах жалби, отказаха да образуват досъдебно производство, поради неизвестни извършители- счупиха ми носа. Аз никога не съм излъгал, откраднал, убил. Не се крия от никого и от нищо и не се страхувам. Надявам се този форум да се чете и от съдии, за да могат да вземат справедливо решение при гледане на делото в което ще обжалвам наказателното постановление ако излезе такова. Ако го потвърди първа инстанция ще обжалвам пред втора. Ако и втората го потвърди просто няма да платя самата глоба. Аз съм безработен, доходът ми е нулев и нямам собствени вещи и имущество над несекверистуимият минимум. Родителите ми ме издържат, не по задължение на закона, а по собствено желание. За да не ги третират като настойници, по-скоро бих се съгласил да се откажат от мен чрез държавен вестник, но не и да удържат от тях заради неплатена от мен глоба в размер между 50 и 300 лева. Дори 50 лева за мен са космически висока сума.

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2014, 19:17
от spusak
Привет!
Боровинка, тук си в голяма заблуда. Давността за глобите е 2 г. от момента на влизане на НП в сила. Тоест след изтичането на 7 дневния срок за обжалване. Стига да не е предприето някакво действие по събиране на глобата. Тогава давността се прекъсва, но независимо от прекъсването и спиране на давността 3 г. след влизане в сила на НП има абсолютна давност и тогава и с топ не могат да те мръднат.
Лично аз след изтичане на 2 г. от влизане в сила на НП отидох в кат и си взех талона без да ми задават въпроси, или да заплащам нещо.
Така, че не пишете глупости и измишльотини когато не сте сигурни за това което коментирате, и не подвеждайте хората!
Весели празници!

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2014, 21:18
от doc03
okean написа:Здравейте, как съдия-изпълнител удържа принудително глоба от лице с нулев месечен доход и лице, което няма вещи и имущество на свое име ? Какво става ако пешеходец не си удължи изтекъл ауан при неизлязло наказателно постановление. Аз знам законите, но тъй като полицаите не ми се представиха и за мен почеркът в съставен ми акт е неразбираем го скъсах и изхвърлих на боклука. Твърдо съм решил дори съдът да потвърди наказателното постановление, ако излезе такова да не плащам глобата доброволно. Ще си чакам срок на давност. Никога не съм вършил умишлено нарушаване на закона. Просто няма как да не подпиша акт по ЗБЛД след като ми беше казано от полицаите, че в противен случай трябва да ме задържат за 24 часа в ареста. Аз съдействах за установяване на самоличността ми, казах им трите си имена, ЕГН и постоянен адрес и при последвалата проверка се установи, че не ги лъжа. Също настоящият ми адрес се различава от постоянния, но беше на близко разстояние от извършване на проверката и при предоставена възможност щях да дам някакъв залог на полицаите срещу който да ме пуснат да отида да я взема. Няма да избягам. Аз съм честен човек, но няма да платя и глобата, защото нарушението ми не е допуснато нарочно. Личната ми карта я държа в чантата си, а чантата си я бях забравил вкъщи, защото бързах и постоянно трябва да я укривам от страх- някой като ме види с чанта мисли че държа много пари в нея примерно, пък аз единственото което е вътре са джиесемът ми, зарядно, лична карта, карти за магазини и за бдж. Много често ми казват крий тази чанта под якето. Биха ме два пъти заради нея. Писах жалби, отказаха да образуват досъдебно производство, поради неизвестни извършители- счупиха ми носа. Аз никога не съм излъгал, откраднал, убил. Не се крия от никого и от нищо и не се страхувам. Надявам се този форум да се чете и от съдии, за да могат да вземат справедливо решение при гледане на делото в което ще обжалвам наказателното постановление ако излезе такова. Ако го потвърди първа инстанция ще обжалвам пред втора. Ако и втората го потвърди просто няма да платя самата глоба. Аз съм безработен, доходът ми е нулев и нямам собствени вещи и имущество над несекверистуимият минимум. Родителите ми ме издържат, не по задължение на закона, а по собствено желание. За да не ги третират като настойници, по-скоро бих се съгласил да се откажат от мен чрез държавен вестник, но не и да удържат от тях заради неплатена от мен глоба в размер между 50 и 300 лева. Дори 50 лева за мен са космически висока сума.

Знам че е празнична вечер, АМА ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ?

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 22:27
от daaff
borovinka написа: а подадеш ли заявление за издаване на СУМПС, ще видят, че имаш неплатена глоба и.... изтеклият досега срок от давността ще иде по дяволите, след което започват да текат нови 2 годинки.

:shock: :shock: :shock: Лудият Джо ли те кара да ги пишеш тези измишльотини, или от аптеката са ти сбъркали хапчетата ?

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 05 Май 2017, 23:24
от zlato
Здравейте, НП влиза ли в сила след тези 7 дена, ако не ти е било връчвано такова?

Re: Глоби от КАТ, давност и разсрочване

МнениеПубликувано на: 08 Май 2017, 20:00
от ivanov_p
Преди 2-3 седмици излезе тълкувателно на ВАС или ВКС за тези срокове.