Страница 1 от 1

Административно наказание

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2011, 09:09
от martynyy
Здравейте, имам един въпрос, на който моля някой да ми отговори!
Въпроса е следния: Ако те ти наложат административно наказание по чл.78а, ще ти се водили, че си осъждан? Т.е дали, ако си изкараш свидетелство за съдимост ще пише, че си осъждан?
Въпроса ми е важен и ше съм благодарна, ако ми отговори. Благодаря предварително.

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2011, 10:24
от inspectora
Пеналистите да кажат, но аз мисля, че при административно наказание по НК, си се води неосъждан ... нищо, че е имало наказателно производство - то не е приключило с присъда, а с адм.санкция, а само при присъда в свид. за съдимост пише осъждан ;)

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2011, 12:28
от martynyy
Благодаря за отговора :) надявам се да е вярно!
А, дали ако ти наложат административно наказание по дадено производство и след това има някакво развитие по делото, може ли да решат да ти повдигнат обвинение по някой друг член, като вече си бил освободен от наказателна отговорност.
Несъм юрист и затова задавам сигурно глупави въпроси :oops: :oops:

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 19:57
от iva_sh
не сте осъждан по смисъла на НК, тъй като това е вид административно наказание. Свидетелството Ви за съдимост ще е чисто, но компетентните органи могат да изискват справка за съдимост в която тази информация да бъде отразена. Понякога освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК има значение, ако това е предвидено в закон.

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2018, 22:48
от n0ex17
При исксне на разрешително за оръжие това пречка ли е? Има ли възможност за изчистване на справката?

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2018, 17:51
от bvoykov
Отдавна не съм се занимавал със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), но мога да кажа, че предпоставките за издаване на разрешително се съдържат в чл. 58 от този закон. Дали това е така, не съм сигурен, за лице, което е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, без да е било освобождавано по чл. 78а от Наказателния кодекс, е ясно, че не може. За лице, освободено от наказателна отговорност по горецитираната разпоредба обаче нищо не се упоменава. Единствено съмнение може да буди точка седма - лице, което през последните три години три или повече пъти е нарушавало обществения ред, за което са му били налагани административни наказания. Тази разпоредба съдържа понятия, които могат да бъдат интерпретирани по различен начин, като неправилно паркиране, управление на МПС с превишена скорост, дребно хулиганство и т.н. Идеята е, че това всъщност са административни нарушения. Има и съдебна практика, според която неправилното паркиране или липсата на сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" не представляват нарушения на обществения ред. Все пак ЗОБВВПИ използва думата "нарушавало", а не "извършило административни нарушения", аз лично мисля, че ако с престъплението, за което едно лице е било освободено от наказателна отговорност по чл. 78а НК по някакъв начин е нарушил реда, свързан със спокойствието и сигурността на гражданите, следва да се счита за наказано. Все пак, Вие едва ли попадате в тази категория, защото трябва да имате общо три такива наказания за последните три години. Не би трябвало това да е пречка за издаване на разрешително за оръжие. За изчистване на справката не знам дали има възможност, по принцип, ако си извадите свидетелство за съдимост, би трябвало да пише неосъждан.

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2018, 19:36
от n0ex17
Благодаря за отговора ! От проучването, което направих и аз стигам до извода, че не би следвало да е пречка за издаване на разрешение за оръжие. Всъщност аз имам нужда от разрешително за взривни работи. Дали за това е пречка ? Мисля, че не би трябвало, но все пак ако някой има становище, ще съм благодарен. Другото което ме интересува при 78а от НАРЕДБА № 8 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА ФУНКЦИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ ми става ясно, че бюлетин за съдимост трябва бъде унищожен след 15 години! Това означава ли, че и справката тогава ще бъде изчистена ? Има ли друг закон или наредба свързана със съдимост ?

Благодаря !

Re: Административно наказание

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2018, 21:48
от svegrigorov
При фигурирането на имената ти в информационните масиви на МВР, когато подадеш документи за разрешително за оръжие, ще ти бъде отказано и изтъкната някаква друга причина. Пробвай все пак, но ако ти откажат, да знаеш какво реално се случва. Може да нямат основание да ти ползват все още данните, но въпреки това да ги обработват. Заличават се след като се подаде молба до Главна дирекция "Национална полиция".