начало

Трима върховни съдии се разделят със съдебната система Трима върховни съдии се разделят със съдебната система

Административно наказание

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Административно наказание

Мнениеот martynyy » 12 Яну 2011, 09:09

Здравейте, имам един въпрос, на който моля някой да ми отговори!
Въпроса е следния: Ако те ти наложат административно наказание по чл.78а, ще ти се водили, че си осъждан? Т.е дали, ако си изкараш свидетелство за съдимост ще пише, че си осъждан?
Въпроса ми е важен и ше съм благодарна, ако ми отговори. Благодаря предварително.
martynyy
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Дек 2010, 16:30

Re: Административно наказание

Мнениеот inspectora » 12 Яну 2011, 10:24

Пеналистите да кажат, но аз мисля, че при административно наказание по НК, си се води неосъждан ... нищо, че е имало наказателно производство - то не е приключило с присъда, а с адм.санкция, а само при присъда в свид. за съдимост пише осъждан ;)
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: Административно наказание

Мнениеот martynyy » 12 Яну 2011, 12:28

Благодаря за отговора :) надявам се да е вярно!
А, дали ако ти наложат административно наказание по дадено производство и след това има някакво развитие по делото, може ли да решат да ти повдигнат обвинение по някой друг член, като вече си бил освободен от наказателна отговорност.
Несъм юрист и затова задавам сигурно глупави въпроси :oops: :oops:
martynyy
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Дек 2010, 16:30

Re: Административно наказание

Мнениеот iva_sh » 13 Яну 2011, 19:57

не сте осъждан по смисъла на НК, тъй като това е вид административно наказание. Свидетелството Ви за съдимост ще е чисто, но компетентните органи могат да изискват справка за съдимост в която тази информация да бъде отразена. Понякога освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК има значение, ако това е предвидено в закон.
iva_sh
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 07 Ное 2008, 01:07

Re: Административно наказание

Мнениеот n0ex17 » 12 Авг 2018, 22:48

При исксне на разрешително за оръжие това пречка ли е? Има ли възможност за изчистване на справката?
n0ex17
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 20 Фев 2017, 21:23

Re: Административно наказание

Мнениеот bvoykov » 14 Авг 2018, 17:51

Отдавна не съм се занимавал със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), но мога да кажа, че предпоставките за издаване на разрешително се съдържат в чл. 58 от този закон. Дали това е така, не съм сигурен, за лице, което е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, без да е било освобождавано по чл. 78а от Наказателния кодекс, е ясно, че не може. За лице, освободено от наказателна отговорност по горецитираната разпоредба обаче нищо не се упоменава. Единствено съмнение може да буди точка седма - лице, което през последните три години три или повече пъти е нарушавало обществения ред, за което са му били налагани административни наказания. Тази разпоредба съдържа понятия, които могат да бъдат интерпретирани по различен начин, като неправилно паркиране, управление на МПС с превишена скорост, дребно хулиганство и т.н. Идеята е, че това всъщност са административни нарушения. Има и съдебна практика, според която неправилното паркиране или липсата на сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" не представляват нарушения на обществения ред. Все пак ЗОБВВПИ използва думата "нарушавало", а не "извършило административни нарушения", аз лично мисля, че ако с престъплението, за което едно лице е било освободено от наказателна отговорност по чл. 78а НК по някакъв начин е нарушил реда, свързан със спокойствието и сигурността на гражданите, следва да се счита за наказано. Все пак, Вие едва ли попадате в тази категория, защото трябва да имате общо три такива наказания за последните три години. Не би трябвало това да е пречка за издаване на разрешително за оръжие. За изчистване на справката не знам дали има възможност, по принцип, ако си извадите свидетелство за съдимост, би трябвало да пише неосъждан.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 283
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Административно наказание

Мнениеот n0ex17 » 18 Авг 2018, 19:36

Благодаря за отговора ! От проучването, което направих и аз стигам до извода, че не би следвало да е пречка за издаване на разрешение за оръжие. Всъщност аз имам нужда от разрешително за взривни работи. Дали за това е пречка ? Мисля, че не би трябвало, но все пак ако някой има становище, ще съм благодарен. Другото което ме интересува при 78а от НАРЕДБА № 8 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА ФУНКЦИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ ми става ясно, че бюлетин за съдимост трябва бъде унищожен след 15 години! Това означава ли, че и справката тогава ще бъде изчистена ? Има ли друг закон или наредба свързана със съдимост ?

Благодаря !
n0ex17
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 20 Фев 2017, 21:23

Re: Административно наказание

Мнениеот svegrigorov » 18 Авг 2018, 21:48

При фигурирането на имената ти в информационните масиви на МВР, когато подадеш документи за разрешително за оръжие, ще ти бъде отказано и изтъкната някаква друга причина. Пробвай все пак, но ако ти откажат, да знаеш какво реално се случва. Може да нямат основание да ти ползват все още данните, но въпреки това да ги обработват. Заличават се след като се подаде молба до Главна дирекция "Национална полиция".
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron