начало

Върховенството на закона в България – нов доклад със старите проблеми Върховенството на закона в България – нов доклад със старите проблеми

Клаузата - неразделна част от настоящия договор?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Клаузата - неразделна част от настоящия договор?

Мнениеот lili115 » 08 Сеп 2019, 00:07

Здравейте,

В ипотечния ми договор за заем има една клауза сложена от банката, която гласи:
, „… Условията по програма (включената задължителна лична застраховка) представляват неразделна част от настоящия договор. …“
И сега изглежда по вина на банката, е възможно да се получи нищожност на задължителната ми застраховка.

Какво ще стане според тая клауза, може ли договора ми за заема да стане и той нищожен? Той може да се развали поради нови факти и обстоятелства, които не са ми ги представили в момента на сключване на договорите (банковия и застрахователния) и въз основа на това аз тогава да не съм взимал парите.

И да речем, че аз по моя вина разваля застрахователния договор, какво може да направи банката въз основа на тая клауза, може ли да развали договора и да ми иска предсрочно цялата лихва?
Питам и за обратния вариант, понеже нали има клауза за равнопоставеност на клаузите и ако банката ще може по моя вина да направи нещо според тая клауза, то и аз да мога реципрочното да направя.
Ще ми е интересно да прочета и от съдебната практика нещо свързано с тази клауза, която я гледам, че доста често се среща в договорите.

Благодаря предварително!
lili115
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 19 Фев 2012, 19:01

Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron