начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 08 Дек 2018, 13:45

Здравейте,


Бих желал съдействие, тъй като не съм наясно с материята. Казусът е следният: Единствен собственик съм на имот, който си “закупих” съвсем скоро. Аз съм купувачът, но в нотариалният акт е записано, че майка изплаща сумата за имота на продавача, като е надлежно отбелязано, че произхода на средствата и са от продажба на друг имот. В платежният документ наредител на сумата на продавача е майка ми. Аз съм единствен собственик на имота, а в нотариалният акт е отбелязано, че родителите ми имат право на безвъзмездно ползване на имота. Въпросите ми са следните:

1. Трябва ли да се притеснявам, че въпреки, че съм купувач в тази сделка, аз реално не съм платил този имот? Майка го платила и това е отбелязано в НА. Сестра ми един ден може ли да има претенции към този имот, след като средствата са платени от майка? Съжалявам за глупавите въпроси, но те са много в момента.

2. Разбирам, че съм гол собственик на гол имот. Безвъзмездното право на ползване означава ли, че всички разходи по имота: данъци, ток, вода, такса смет и тн са на мое име и аз съм задължен да ги плащам? Те са освободени от тази отговорност, тъй като ползват имота безвъзмездно? Това така ли е, или аз греша?

3. Възможно ли е баща ми да си предостъпи безвъзмездното право на ползване на сестра ми без аз да разбера? Родителите ми могат ли да добавят трети лица за безвъзмездно право на ползване без мое знание?

4. Изплатил съм си всички кредити и не дължа нищо в момента, но съм с лошо ЦКР, което автоматично ме изхвърля от банковата ни система в следващите пет години. Бих желал да си обзаведа апартамента и родителите ми да си живеят в него. Искам да го ипотекирам в небанкови институции като Lenno и да си купя втори апартамент в друго населено място, тъй като сферата, в която работя го налага. Финансовите, небанкови институции ще ми отпуснат ли заем със залог имот, при положение, че аз съм единствен собственик на имота, но родителите ми са вписани в НА като безвъзмездни ползватели на имота?

Да, разбирам, че с тяхно съгласие и нотариално заверен документ, че се отказват от безвъзмездно право на ползване, ипотеката е възможна, но случаят не е такъв. Те при никакви положения няма да се съгласят аз да ипотекирам, за да обзаведа апартамента, в който те ще живеят, нито ще бъдат съгласни аз да си купя втори имот, в който аз да живея. Тук, подчертавам, че няма риск да останат на улицата, ако ипотеката е нередовно изплащана, тъй като понастоящем те са собственици на много скъп имот в София, в интересен квартал, в който имот сестра ми се е самонастанила от доста години и те смятат да и го прехвърлят на нея, но съвсем тедовнобез да бъдат ползватели. Освен това прехвърлиха друг имот на сестра ми, който си е съвсем редовен и те също не са ползватели там.

Обяснявам подробно, за да се изясни картината. Просто има разделение на децата от страна на баща ми, но това е много дълга история. Сестра ми е на път да получи втори имот без никакви клаузи и без безвъзмездно ползване от страна на родителите ми, докато единственият имот, който аз имам и, в който аз няма да живея е с право на безвъзмездно ползване от страна на родителите ми.

5. Затова желая да си обзаведа апартамента, да си живеят родителите ми там и да си купя втори с парите от ипотеката в друг град. Но нека да се върнем на основният въпрос: Компании като София Комерс и Lenno, биха ли ми отпуснали паричен заем със залог имот, при положение, че родителите ми ползват имота безвъзмездно и това е отбелязано в НА. Не съществува опция да се откажат от безвъзмездното си право на ползване, тъй като апаетамента се намира в населеното място, в което те живеят.

Нямам желание да продавам апартамента, а просто да го ипотекирам, за да имам и аз собствено жилище, в което да си живея сам, както е сетра ми от много години. Ако все пак има варианти ипотеката да стане факт, възниква и следващият въпрос:

6. Небанковата институция има права само върху ипотекираният имот, или има права и върху новото ми жилище, което смятам да закупя и няма да бъде ипотекирано? Могат ли да вземат и двата апартамента, при полижение, че е ипотекиран само един?

Това са ми въпросите. Мисля, че максимално подробно описах цялата ситуация. Ако възникнат допълнителни въпроси, ще отговоря. Всеки един отговор ще бъде безкрайно безценен за мен, за да мога да си изясня ситуацията, в която се намирам.

Предварително благодаря на всички отговорили!

Поздрави,
Петър

P.S: Ако някъде съм допуснал печатни грешки, моля да бъда извинен, тъй като пиша от мобилно устройство.
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Дек 2018, 19:26

Много общо казано.

Сделката е чиста. Сестра няма права. Парите няма значение кой ги е дал. Но - майката има права да си ги търси -тук има уловка. Тоест - не е дарение, не сте си го уредили съвсем правно (но казано на езика на Доналд Тръмп - ако не влезнеш в играта - няма да излезеш). Тоест - имате имот.

Режийните вноски - данъци-манъци си ги дължат те. Те са платци-има много решения на съда по тези въпроси.

Адвокат не трябва да ползвате без предварителна подготовка. Адвокатите са склонни към пребъркване на джобовете. Тук не става въпрос за хазартни игри - някакви вторични сделки, а доколкото виждам, това Ви е емоционална стойност, сантиментална. Решението е Ваше.

Вторичното ползване е много екзотично - не мисля, че нотариусът ще се съгласи (навие).

Ипотеката е напълно възможна, но ще бъде с по-малка "разкрачка" - тоест - ще Ви въртят на наляво-надясно. Тоест ще трябва да подбивате цени, почват се въртели с условия. Ослушайте се за някоя хуманно настроена Банка.

Сега - аз съм лукав адвокат и залагам винаги невидими "мини", просто ми е по наследство. Съзнавам, че съм кандидат за някоя комисия по етика, естетика и контрол над адвокатите, но - трябва да опорочите сделката предварително, като впишете едно споразумение със срок, 3 дни за опразване имота. Това е плаващо като съвет. Споразумението трябва се впише като дата - тоест да няма съмнение, че е нещо фалшиво.

Пред нотариус - не.
Влагате го някъде като документ. После ако нещо с кредита имате проблем - имате уют.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 10 Дек 2018, 16:07

Разбирам!
Последна промяна peter700 на 11 Дек 2018, 00:44, променена общо 1 път
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Дек 2018, 19:54

Чисто човешки - оставете родителите си да живеят спокойно. Винаги съветвам това.

Ленно или както го казахте на латински, явно са неграмотни, ама това няма оправия. Имотът има стойност, тоест пазарната цена може да се намали, но не е равно на нула. Тоест спокойно може се търгува. Аз лично бих се зарадвал на такъв вариант - да купя нещо евтино. Тоест - във Вашия случай Вие трябва да умножите още обезпечения. Един вид трябва да дадете вповече обезпечение.

Имам контакти с някои Банки, но процентът на успех е непредсказуем. Не мога да Ви прехвърля към колега от кантората ми - защото си ги знам, просто са алчни и едва ли ще Ви свършат работа. Най-много да Ви вземат пари за консултация, което е излишно, тъй като Вие търсите кредит, а не друго решение.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 10 Дек 2018, 20:06

Благодаря!
Последна промяна peter700 на 11 Дек 2018, 00:42, променена общо 1 път
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот lawchoice » 10 Дек 2018, 23:11

Да не си родител в днешно време... За жалост, еднопосочната хеш функция /термин от криптографията/ е обичаното проявление на отношенията между родители и деца. Майка му купила апартамент, той очаквал постъпления, ама искал да обзаведе собствено жилище, което щял да купи. Бил с лоша кредитна история, ама щял да изплати задълженията си в 90 дневен срок, ако му бъде отпуснат кредит, обезпечен с купения с парите на майка му недвижим имот. :evil: :evil: :evil:
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 10 Дек 2018, 23:41

И по какъв начин помагате на зададените от мен въпроси? Постъпленията ли ви интересуват?
Последна промяна peter700 на 11 Дек 2018, 00:45, променена общо 1 път
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот lawchoice » 10 Дек 2018, 23:58

peter700 написа:И по какъв начин помагате на зададените от мен въпроси? Постъпленията ли ви интересуват? Преди 10 дни съм платил кредити на стойност 70 бона, като включително съм погасил и кредитите на родителите си. След 90 дни очаквам сериозна сума-обезщетение от държавата. Нещо друго да ви интересува?


По конкретната тема ме заинтересува демонстрираният от вас начин на мислене относно отношенията между родители - деца, по специално поставянето им на подобна плоскост - материален интерес. Инак, това е юридически форум, а не платформа за реализиране на бизнес интереси. Ето защо няма как да получите отговор тук дали някоя кредитна институция ще приеме като обезпечение въпросния недвижими имот и какъв кредит ще ви отпусне.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 11 Дек 2018, 00:07

Въпросът ми беше конкретен: Когато в НА е вписано вещо право на ползване, може ли такъв имот да се ипотекира? Така и не получих отговор. Не съм искал съвети къде да ипотекирам, а очаквах конкретен отговор на въпроса, който така и не получих.

Относно всички “загрижени”, това не е единственият имот на семейството и дори и в най-лошият сценарий ако се получи при нередовно плащане на вноски, те няма да останат на улицата.

Относно материалният интерес, считам, че е редно родителите докато са живи да поделят поравно имотите на децата си, за да не изпадат децата в ситуации един ден в съдебни битки и саги за имоти.
Последна промяна peter700 на 11 Дек 2018, 00:18, променена общо 2 пъти
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2018, 00:15

Абсолютно може.
Може.

Просто цената е по-ниска на кредита и не е привлекателен.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот lawchoice » 11 Дек 2018, 00:43

peter700 написа:...
Относно всички “загрижени”, това не е единственият имот на семейството и дори и в най-лошият сценарий ако се получи при нередовно плащане на вноски, те няма да останат на улицата.

Относно материалният интерес, считам, че е редно родителите докато са живи да поделят поравно имотите на децата си, за да не изпадат децата в ситуации един ден в съдебни битки и саги за имоти.


Докато родителите ви са живи, те могат да се разпореждат със собствените си недвижими имоти както намерят за добре, включително и да ги отчуждят в полза на трето лице. Демек, не са длъжни да се съобразяват с желанията ви - да ги поделят между децата си. Разберете и зачитайте правата и на другите, а не само вашите си интереси. Както се казва - всичко се връща...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот peter700 » 11 Дек 2018, 00:49

Изключително “ценен” съвет, който ще ми е от полза. Наистина, как не бях се сетил? Много Ви благодаря! Зачитам правата на родителите си, но нямам намерения точно на Вас, да споделям лична информация. Не считам, че съм заслужил подобно отношение. Ако нямате какво да помогнете като отговор, просто подминете темата.
peter700
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2018, 12:38

Re: Ипотека с безвъзмездно право на ползване?

Мнениеот lawchoice » 11 Дек 2018, 00:59

peter700 написа:Изключително “ценен” съвет, който ще ми е от полза. Наистина, как не бях се сетил? Много Ви благодаря! Зачитам правата на родителите си, но нямам намерения точно на Вас, да споделям лична информация. Не считам, че съм заслужил подобно отношение. Ако нямате какво да помогнете като отговор, просто подминете темата.


Получили сте отговор още в началото от ivan_lawyer, който дори впоследствие го е пояснил. Не съм искал да ви обидя, нито пък съм искал лична информация. Не съм видял различно от стандартното напоследък поведение и затова съм реагирал по този начин. Но нямам намерение да влизам в обяснителен режим.

Бъдете здрав!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron