начало

Почина проф. Александър Воденичаров Почина проф. Александър Воденичаров

Имуществени и неимуществени вреди при ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Имуществени и неимуществени вреди при ипотека

Мнениеот trayanova » 05 Дек 2017, 14:59

Здравейте,
Благодаря предварително на тези, които ще се отзоват с мнение. Казусът е много оплетен и ще го публикувам в различни раздели, тъй като не може да се отговори само в една тема на различните въпроси, които ме мъчат, тъй като са от различно естество. За ипотеката: През 1998г. е учредено право на строеж от моята майка. Тя прехвърля част от земята на строителя в замяна да й построи ново жилище във вход №3 на новопостроената сграда. Общината издава грешна виза за проектиране,поради което третият вход отпада. Строителят укрива тази информация, но по-късно компенсира майка ми с друго жилище, находящо се във вход №2. Двамата подписват Констативен акт за предаване на жилището (същият не е нотариално заверен). В момента сградата все още няма няма акт 16. Строителят не я завършва, защото фалира. Започва делбено дело, което прераства в съдебен спор. Междувременно строителят взема заем от трето лице (ще го наричам лицето Х), което не е страна по делбеното дело и ипотекира в полза на лицето Х жилището, което майка ми обитава. През 2004 г. Съдът се произнася с определение и издава обезпечителна заповед, съгласно която майка ми се задължава да внесе обезпечителна мярка в размер на 5% от данъчната оценка на жилището, че няма да го продава след приключване на делбата. От тогава насам лицето Х не престава да завежда съдебни искове с претенцията майка ми да напусне жилището. През годините адвокатите ни непрекъснато подават възражения, майка ни се разболя тежко от стреса, имунната и система отслабна, тя спря да се храни и по-късно бе диагностицирана с рак на дебелото черво. През 2010г. майка ни почина. Лицето Х продължава да ни тормози с искове за собственост. Делбеното дело приключи и в омента е ясно, че строителят не е единствен собственик на жилището, защото съдът не го е присъдил изцяло на него. Следва фазата на предаване на жилищата, но засега всички сме съ-собственици в апартамента (той и ние). Въпросът ми е следният: Мога ли да осъдя лицето Х за имуществени и неимушествени вреди като поискам да ми възстанови всички адвокатски хонорари, заплащани през годините, както и обезщетение за болките и страданията, които ни е причинила с атаките си? На нея и е било известно, че има внесена гаранция за жилището. Освен това от многократните възражения на нашият адвокат й е станало ясно, че строителят не е единствен собственик на имуществото по силата на договора за групов строеж (още повече, че майка ни е собственик на земята). Още веднъж благодаря сърдечно!
trayanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Дек 2017, 14:27

Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron