начало

Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент

пресмятане на оставащи задължения по ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


пресмятане на оставащи задължения по ипотека

Мнениеот radopas » 10 Апр 2017, 12:28

Здравейте,

Проблемът ми е следния:
Имах ипотечен кредит към една банка:) Кредитът беше с фиксиран срок от 10 години и фиксирана вноска от 1000лв и лихва базирана на ОЛП. През времето на кредита лихвата се променяше, но вноската не е променяна. Съответно когато периода на кредита изтече направих изчисления и видях че съм надвнесал пари по кредита понеже реалният лихвен процент е бил по-нисък от този който е бил заложен при подписването на договора. Проблемът е, че моите изчисления не съвпадат с тези на банката, а е невъзможно да получа смислен отговор от банката защо се получават тези разлики.

Банката не иска да ми предостави разбивка на погасяванията по кредита спрямо реалния лихвен процент за периодите на кредита.
През времето на кредита от банката са си променяли методиката по изчисляване на вноските по лихва и главница като тяхната методика не е съвпадала с реалния лихвен процент за периода. Съответно сега в разбивката ми дават някакви нагласвации където първо са начислили сумите спрямо тяхната методика и спрямо някакъв техен лихвен процент, а после правят компенсиращи начислявания по реалния лихвен процент върху това което са начислявали по тяхната методика.
В крайна сметка се получават разлики между това което са получили като суми и това което аз изчислявам, но не може да се засече от къде се получават разминаванията.

До тук опита ми с банката е следния: всеки отговор на молба за издаване на извлечение се бави минимум 3 месеца и всеки отговор съдържа все по-малко смислена информация. Явно от банката са твърдо решени да не ми дадат такава разбивка, защото мина вече близо година, а аз все още не мога да получа смислен отговор от къде се получават разликите в сумите.

Въпросите ми са следните:
1. Има ли начин да задължа банката да ми даде извлечение направено със правилния лихвен процент за периода на кредита?
2. Има ли някакъв максимално допустим срок от закон или наредба за време на отговор от банката, така че да не се налага да чакам 4 месеца за отговор на нещо което се пресмята за 4 часа?
3. Кой орган или институция може да контролира банката да изпълни тези неща без да се стига до съд?
4. До момента моите сметки не съвпадат със сметките на банката. Кой държавен орган може да се произнесе (без съда) има ли грешка при техните изчисления и каква е надвнесената сума която банката трябва да възстанови? Може ли банков надзор или КЗП да направят такава проверка и да задължат банката?


Не съм сигурен дали този раздел е правилното място моя въпрос, но не намерих тема за въпроси свързани със разправии с на банките. Ако администраторът сметне за нужно, нека да премести темата в правилния раздел.


Благодаря предварително за помоща
radopas
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Апр 2017, 10:27

Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron