Страница 1 от 1

Дело-лихви.

МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 11:53
от ani0960
Здравейте,
питанката ми е следната:
има ли проблем за завеждане на съд.дело за едностранно увеличаване на лихвен процент при ипотечен жилищен кредит, ако преди това подам молба в съответната банка за намаляване на лихвения процент? Доколкото разбрах от други, които са подали такава молба, в нея има следното изречение: "отказвам предложеното ми от банката рефинансиране". Да не е нож с две остриета???
и
когато се заведе дело продължавам ли да плащам всеки месец, както преди завеждане на делото?
Благодаря ви предварително за отговорите!!!

Re: Дело-лихви.

МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 19:45
от kdkrastev1234
1. За завеждане на дело, важни са клаузите от договора за кредит. Обикновено едностранното увеличение на лихвите от страна на банката е обвързано с промяна на "пазарните условия". Терминът е доста неясен и на практика позволява на банката да прави всичко, но пък скоро излезе едно решение на ВКС, че това е допустимо.
2. По повод на молбата до банката, просто не ползвайте техните формуляри, а си я напишете сам. Така няма да съдържа добавените от банката съмнителни искания. Личното ми мнение е, че такава молба няма да има ефект и по-добре направо да заведете дело, наместо да си хабите времето и да усложнявате излишно.
3. Дори и да заведете дело, продължете с плащанията си. Никога не се знае какъв ще е крайния резултат, а и междувременно кредитът може да се окаже предсрочно изискуем. Ако спечелите делото, надвзетите суми ще ви бъдат върнати. Не знам коя е банката, но при последните ми дела, Райфайзенбанк и Париба платиха присъденото на деня. Успех!