начало

КС: Неправилната съдебна практика не е основание за „отмяна“ на закон КС: Неправилната съдебна практика не е основание за „отмяна“ на закон

Ипотечен кредит и новите правила

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ипотечен кредит и новите правила

Мнениеот stiopata » 22 Сеп 2014, 15:40

Здравейте,

имам ипотечен кредит сключен между мен и мКБ Юнионбанк. От месец март, тази година, МКБ Юнионбанк не съществува, като неин правоприемник е Първа Инвестиционна банка. Съответно моя кредит се прехвърли автоматично към тях. Според тях не трябва да подписвам каквото и да е.
Интересното е, че след прехвърлянето на сметките ми към ПИБ започнаха с по малко да се разминава отношението главница/лихва на месечна база. Вноската ми е фиксирана като размер. Обърнах се към тях за мнение защо има нарушение на погасителния план от тяхна страна. отговорът беше, че така са се "наляли от системата на предишната банка". Като цяло не ме удовлетвори отговора, но представяйки си проблемите за корекцията и то за 15 евро направо не мис е занимаваше.
Датата на падежа ми е 20-ти, като този месец се оказва, че е събота. В договора е изрично записано, че сумите се взимат на следващия работен ден. Днес направих справка и виждам, че въпреки, че не е работен ден, а национален празник, парите са взети. Предполагам, че ако ги питам ще ми кажат, че в техните условия пишело така.
Въпроса ми е дали договорът е по-висшестоящ от общите условия и ако не е така, то защо изобщо има описани каквито и да "специални условия" в него?
stiopata
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 17 Фев 2011, 17:45

Re: Ипотечен кредит и новите правила

Мнениеот m_polly » 20 Авг 2015, 15:48

Чл. 16 от ЗЗД " При несъответствие между вписани уговорки и уговорки в общите условия имат сила първите, макар и вторите да не са заличени."

За несъответствието при осчетоводяване на плащанията можете да заведете иск срещу банката, както и да сигнализирате в Комисия за защита на потребителите.
m_polly
Потребител
 
Мнения: 130
Регистриран на: 11 Авг 2006, 01:18
Местоположение: София, България


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron