начало

Почина проф. Александър Воденичаров Почина проф. Александър Воденичаров

Нужда от помощ с ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот jbachev » 05 Сеп 2014, 20:52

Здравейте,
Редовно се допитвам до този сайт, при нужда от правна помощ, но за съжаление не успях да открия тема, която да ми помогне и в този случай и поради тази причина отварям директно нова.
Казусът ми е свързан с новоприетия закон за Потребителските кредити, а по-точно с отпадането на "такса управление". Имам ипотечен кредит от няколко години и се интересувах доста от този новоприет закон. По мое тълкувание, частта за "такса управление" би трябвало да обхваща не само новоотпуснатите кредите, ами и вече съществуващите такива, цитирам:
§ 4. Създава се чл. 10а:
„Чл. 10а. (1) Кредиторът може да събира от потребителя такси и комисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за потребителски кредит.
(2) Кредиторът не може да изисква заплащане на такси и комисиони за действия, свързани с усвояване и управление на кредита.
§ 9. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:
3. Създава се ал. 8:
„(8) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.“
§ 13. Разпоредбите на този закон не се прилагат за договорите за кредит, сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон.

Моля за Вашето мнение, за да знам какво да правя! Вече входирах жалба, при което ми бе отговорено, че кредита ми е сключен преди този договор, при което частта за "такса управление" не се прилага в моя случай.
Струва ли си да се съдим?

Благодаря предварително!
jbachev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Сеп 2014, 20:39

Re: Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот neutralen » 05 Сеп 2014, 21:46

Не знам колко редовно се допитвате до този сайт, щото съдейки по инфото това е ваше питане № 1, но както и да е. Отговора на вашия въпрос е даден в цитирания от вас § 13. Но това е само насока, не и решение на проблема. За решаване на проблема следва да ползвате адвокат, който като се запознае с документите и обстоятелствата по случая ще прецени налага ли се да се "съдите" с банката. :idea:
"Преведен" на по-разбираем език, цитилания от вас §13 има следния смисъл - Направените изменения в ЗПК не се отнасят за договори за кредити, сключени преди влизането на този закон в сила, освен по отношение на таксите и т.н. С други думи казано - измененията относно таксите се прилагат и за договорите за кредит, сключени ПРЕДИ влизането на закона в сила - какъвто е вашия случай. :D
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот jbachev » 06 Сеп 2014, 17:49

Благодаря за отговора.
И аз споделям Вашето мнение, но от банката твърдят, че частта "освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон.", се отнася само за такси по § 9, т. 3, а не по принцип.

Какво мислите за това? :shock:

П.П. "Допитвам" не винаги значи, че трябва да участвам в диалог или отварям пост, а може да се "допитвам" за информация, "щото" фигурира във вече публикувани такива :wink:

Благодаря за коментара все пак.
jbachev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Сеп 2014, 20:39


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron