начало

Над 208 000 лв. са платени за три месеца на жертвите на бавно правосъдие Над 208 000 лв. са платени за три месеца на жертвите на бавно правосъдие

Нужда от помощ с ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот jbachev » 05 Сеп 2014, 20:52

Здравейте,
Редовно се допитвам до този сайт, при нужда от правна помощ, но за съжаление не успях да открия тема, която да ми помогне и в този случай и поради тази причина отварям директно нова.
Казусът ми е свързан с новоприетия закон за Потребителските кредити, а по-точно с отпадането на "такса управление". Имам ипотечен кредит от няколко години и се интересувах доста от този новоприет закон. По мое тълкувание, частта за "такса управление" би трябвало да обхваща не само новоотпуснатите кредите, ами и вече съществуващите такива, цитирам:
§ 4. Създава се чл. 10а:
„Чл. 10а. (1) Кредиторът може да събира от потребителя такси и комисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за потребителски кредит.
(2) Кредиторът не може да изисква заплащане на такси и комисиони за действия, свързани с усвояване и управление на кредита.
§ 9. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:
3. Създава се ал. 8:
„(8) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.“
§ 13. Разпоредбите на този закон не се прилагат за договорите за кредит, сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон.

Моля за Вашето мнение, за да знам какво да правя! Вече входирах жалба, при което ми бе отговорено, че кредита ми е сключен преди този договор, при което частта за "такса управление" не се прилага в моя случай.
Струва ли си да се съдим?

Благодаря предварително!
jbachev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Сеп 2014, 20:39

Re: Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот neutralen » 05 Сеп 2014, 21:46

Не знам колко редовно се допитвате до този сайт, щото съдейки по инфото това е ваше питане № 1, но както и да е. Отговора на вашия въпрос е даден в цитирания от вас § 13. Но това е само насока, не и решение на проблема. За решаване на проблема следва да ползвате адвокат, който като се запознае с документите и обстоятелствата по случая ще прецени налага ли се да се "съдите" с банката. :idea:
"Преведен" на по-разбираем език, цитилания от вас §13 има следния смисъл - Направените изменения в ЗПК не се отнасят за договори за кредити, сключени преди влизането на този закон в сила, освен по отношение на таксите и т.н. С други думи казано - измененията относно таксите се прилагат и за договорите за кредит, сключени ПРЕДИ влизането на закона в сила - какъвто е вашия случай. :D
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2609
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Нужда от помощ с ипотечен кредит

Мнениеот jbachev » 06 Сеп 2014, 17:49

Благодаря за отговора.
И аз споделям Вашето мнение, но от банката твърдят, че частта "освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон.", се отнася само за такси по § 9, т. 3, а не по принцип.

Какво мислите за това? :shock:

П.П. "Допитвам" не винаги значи, че трябва да участвам в диалог или отварям пост, а може да се "допитвам" за информация, "щото" фигурира във вече публикувани такива :wink:

Благодаря за коментара все пак.
jbachev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Сеп 2014, 20:39


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron