Страница 1 от 1

завещание, подялба на наследство

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 12:56
от kristi_vg
Моля за помощ относно нашият заплетен казус.
Четиричленно семейство, апартамент с ипотека на името на майката. Майката почива. Едната дъщеря, в случая аз, прехвърля на сестра си чрез покупко-продажба своята 1/6 наследена от майката. Бащата продължава да изплаща ипотеката, като завещава своите 2/3 части от жилището на сестра ми. След неговата смърт, тя става собственик на цялото жилище. Ипотеката изпада в просрочие. Банките започват да търсят мен относно ипотеката и други кредити на името на баща ми. Дори ми дойде запор на заплатата заради дългкъм Топлофикация за същия имот. Моля за съвет, какво мога да направя в тази ситуация относно дългът по ипотеката, за имот в който нямам дял? Отказ от наследство не ме устройва, тъй като имаме друг наследствен имот. Оспорване на завещанието не искам да правя, тъй като не желая да изплащам ипотека. Предварително благодаря за всички мнения :(

Re: завещание, подялба на наследство

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:09
от windlove
Банката не си ли е насрочила опис на ипотекирания имот? След като си имат обезпечение едва ли разчитат на запора на вашата заплата, а доколкото казвате този запор дори не е от тях? Банката образувала ли е изпълнително дело?
Относно наследените кредити на баща ви ... - ако искате да приемете наследството, ще се наложи да приемете и задълженията. Може да го приемете под опис, което поне малко ще ви помогне - така изпълнението ще се насочи към това, което сте приели.

Re: завещание, подялба на наследство

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 21:25
от kristi_vg
За момента сестра ми си погасява ипотеката. Проблемът с топлофикация се реши с прехвърляне на партидата и запорът ми беше свален. Продължавам обаче да изплащам наследените потребителски кредити и кредитни карти, за да не се увеличават лихвите. Какво мога да направя? Предстои подялба на търговско помещение, което сме наследили двете. Няма как да се раздели на равни части. Сестра ми не се съгласява на продажба или на договаряне между нас - теглене на чоп и т.н. Благодаря за всеки коментар и съжалявам, ако се изказвам неясно. Не познавам правната терминология.