начало

Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София

Ipotekirane na imot

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ipotekirane na imot

Мнениеот L.Kostowa » 21 Фев 2002, 16:19

Брат ми ипотекира мои имот/1/2 от двор и1/2 от къща/ чрез представяне на недействителен нот.акт.Трябва ли аз да водя дело за доказване собствеността на имота ми при положение че аз разполагам с н.а за имота придобит по завещание .Акта които брат ми представи за ипотеката е от 1986 г в които той е собственик натази част.но след това го дарява на маика ми,която пък го завещава на мен и след смъртта и аз разкривам завещанието.Той няма право на запазена част ,защото има дарение на другата 1/2 от двора и 1/2 от къщата половина от имота.
L.Kostowa
 

RE: Ipotekirane na imot

Мнениеот rado » 21 Фев 2002, 17:50

Защо искате да водите дело?Ипотеката е нищожна според мен.Може да да предявите иск да обявяване да договора за ипотека относно вашата част за нищожен ако това ще ви успокои,но тази част от имота така или иначе си е ваша и върху нея не тежи никаква тежест.Така че воденето на дело има смисъл само ако имате някаква конкретна цел.И да не водите дело имота пак си остава ваш.Ами се чудя кой е този съдия по вписванията, който не си е свършил работата:))). p.s.-Надявам се да имате нот.акт за тази половинка,а не само завещанието:))))
rado
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 28 Сеп 2002, 13:12

RE: Ipotekirane na imot

Мнениеот адвокат Х » 21 Фев 2002, 20:12

Няма нужда да водите дело. Ако някога получите призовка за доброволно изпълнение като ипотекарен длъжник, ще оспорите действителността на ипотеката и ще направите възражение за нарушение на чл. 373 от ГПК. Колегата е прав, че ипотеката е нищожна (поради противоречие с чл. 167, ал. 3 от ЗЗД). Но съдията по вписванията е последният, който не си е свършил работата. На първо място е кредиторът, след това нотариусът и накрая е съдията :)
адвокат Х
 


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron