начало

Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево

дарение след ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дарение след ипотека

Мнениеот vihren » 11 Мар 2012, 20:31

Здравейте, незнам точно как да поставя въпроса, за което се извинявам. Ситуацията е следната: семейството ми ипотекира всички имоти , с които разполагахме - къща , апартамент , земя. Поради невъзможност да се погасява кредита, се стигна до съдия изпълнител. Баща ми имаше останала земя, която преди да мине съдия изпълнител и да опише имотите, я прехвърли чрез дарение на роднина на майка ми.Въпросната земя не ипотекирана и никъде в документите не фигурира като обезпечение по кредита. В случай, че ипотекираните имоти не удовлетворят дълга към банката, може ли да се оспори това дарение от страна на банката? Да доизясня- ипотечният кредит е изтеглен от името на семейната фирма.Предварително ви благодаря!
vihren
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Авг 2011, 18:18

Re: дарение след ипотека

Мнениеот Standbay » 12 Мар 2012, 07:24

vihren написа:... може ли да се оспори това дарение от страна на банката?
Да - в хипотезата на 135 ЗЗД.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител
 
Мнения: 568
Регистриран на: 27 Авг 2008, 21:46

Re: дарение след ипотека

Мнениеот REVOLUTION » 12 Мар 2012, 09:25

Не може да се отговори на въпроса Ви без да се изяснят всички обстоятелства.
Каква е фирмата , която е кредитополучател.Какви са обезпеченията-подписани записи на заповед , поръчители и т.н.
Последна промяна REVOLUTION на 12 Мар 2012, 23:47, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4454
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: дарение след ипотека

Мнениеот kalahan2008 » 12 Мар 2012, 23:46

Зависи дали длъжник по кредита е само "семейната фирма" или като поръчители са се разписали и ипотекарните длъжници. В първия случай не може да се води иск по чл. 135 ЗЗД срещу тях, а във втория - може.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3284
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: дарение след ипотека

Мнениеот neutralen » 13 Мар 2012, 10:11

"Семейна фирма" е житейско понятие.От значение в случая е това каква е правната форма на фирмата - ЕТ, ЕООД, ООД, СД/събирателно дружество/ и чия собственост са ипотекираните имоти - на Фирмата, или на физ.лица от семейството. Друго важно обстоятелство е дали бащата на Питащия е ипотекирал собствено имущество, или дали не е поръчител по кредита. Едва с излагане на горните обстоятелства от страна на vihren може да се даде някаква насока за решаване поставения от него казус и да се даде отговор не дали Банката "може" а дали са налице основания за предявяване на Иск по чл.135 от ЗЗД.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2610
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: дарение след ипотека

Мнениеот vihren » 15 Мар 2012, 20:48

Фирмата е ЕООД, но и двамата ми родители са се разписали като длъжници по кредита.Ипотекираните имоти са собственост на родителите ми, а кредита е изтеглен от името на фирмата. Въпросната земя не фигурира никъде в документите за обезпечение по кредита.Земята е лична собственост на баща ми. Обезпечението по кредита е в пъти повече от стойността на самият кредит, въпроса е че след няколко търга вече, цената пада драстично, а лихвите по кредита нарастват , и се задава момента , в който дори и да се продадът имотите , които са ипотекирани , няма да са достатъчни за покриване на кредита. Всъщност въпросната земя е единственото останало неипотекирано имущество, освен ризите на гърбовете ни ... Но доколкото прочетох чл.135 от ЗЗД , а и отговорите Ви във форума, всичко зависи доколко добър адвокат имаш и кой как ще тълкува закона. За съжаление.Благодаря за отговирите до момента и на бъдещите такива.
vihren
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Авг 2011, 18:18

Re: дарение след ипотека

Мнениеот neutralen » 15 Мар 2012, 22:11

Видно от Вашето изложение, ситуацията никак не е благоприятна - освен ипотеката, родителите Ви са станали и поръчители по кредита с който факт отговарят с цялото си имущество спрямо Банката. Дарението което е направил баща Ви не е най удачната сделка за спасяване част от семейното имущество. Дарението е безвъзмездна сделка. По удачно е било сделката да бъде възмездна - продажба. Вие сте прочели чл.135 от ЗЗД, където са описани възможните хипотези при възмездни и безвъзмездни сделки. Изводът е че Банката има основание за предявяване на иск по чл.135 от ЗЗД за обявяване за недействително спрямо Банката направеното от баща Ви дарение. Това е само една правна възможност, но все още не е направено, за това се посъветвайте с адвокат за да се предпазите от евентуални такива бъдещи действия на Банката. И не се отчайвайте и не се предавайте - от всяко положение си има изход!
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2610
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron