начало

Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ

Документи и такси за покупка на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 20:55

Здравейте,
Намерил съм от собственик имот и възнамерявам да го закупя, като по-голямата част от парите ще са с банков кредит. Като говорех с човека от банката за около 50 хил цена таксите по прехвърляне и ипотека ще са около 2 хил.
Това което ме интересува какви точно документи трябва да подготвям и процедурите. Чиновника ми каза че има вратички и могат да се спестят пари от такси, като вече можеле продажбата и ипотеката да бъдат заедно-едновременно при 1 нотариус като така се спестявало около 200-300 лв. и че цената няма значение че е с кредит, демек реална, можело нещо да се пише че е за ремонт и така от тия 2% за общината можело се спести.
Може би има и друго, просто ме интересуват стъпките като тръгне да се подписва предварителния договор, какво трябва се направи.

Благодаря предварително!
petarv
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Мар 2008, 17:18

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот rama » 26 Яну 2012, 21:42

Дааа! Явно прилежащият ни свят, ако и да е отишъл напред във времето, то се оказва, че е слязъл направо под мазето. Преди години имах случай, при който юрисконсулт на банка, защитавайки интересите на банката, по силата на трудовия си договор, обещаваше на купувача - кредитоискател 100% кредит за покупка на недв. имот и уговаряше продавачите да впишат продажбата на данъчна оценка. Реших, че това е дъното, но нали знаете - ние сме си "работлив народ" и вероятно усърдно копаем надолу.
На банковия служител кажи да почерпи, за това, че не съм му началник.
rama
Потребител
 
Мнения: 171
Регистриран на: 25 Сеп 2004, 14:03

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 22:23

Здравейте
rama,
Значи нямах нужда от това становище по отношение на адреса към банковия служител! Вие разбирам тука сте адвокати и говоренето по принцип или не, си е ви е присъщо. Разтягането на локумите и коментари нямащи отношение на конкретния въпрос си е техника имаща цел акцентирането върху нещо друго по-присъщо на конкретното мислене, според мен си е граничещо към човешка субективност и нещо различно от обусловено от фактите становище.
Сега не съм адвокат, може би ми се искаше като малък да бъда такъв, теорията по принцип ми е по-присъща от количествените отношения, но да си говорим за други неща няма проблем по принцип. Но не това ми е целта в случая.
Не мисля да му казвам това, разбирам го, просто иска да си хване клиента в което не виждам нищо нередно, след като не цели да ме заблуждава като ми дава некоректна информация с цел да се сключи непременно договора.
Аз също работя с клиенти, ясно ми е какво е пазарлък и предоставяне на първоначална информация за привличането на клиент и дали поведението може да бъде коректно. Всичко си е индивидуално. Според мен е важно човешкото.
Та това което ме интересуваше за процедурата и таксите.
Това е.
petarv
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Мар 2008, 17:18

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Яну 2012, 23:27

Най евтино е да през съда, като симулирате пред съда сделката.

Така ще спестите всички разходи пред нотариус, а ако декларирате имуществено състояние - ще бъдете освободени от такса.

Това не е вариант при пазарна сделка, разбира се.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4654
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 23:32

какво значи симулиране
petarv
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Мар 2008, 17:18

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот rama » 26 Яну 2012, 23:54

Накратко : процедурата започва с избор на нотариус или адвокат.Всеки от тях знае какви действия трябва да извърши. Цената, като минимум е тази която са Ви казали.
rama
Потребител
 
Мнения: 171
Регистриран на: 25 Сеп 2004, 14:03


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron