Страница 1 от 1

Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:02
от jacky2006
Здравейте!
Извинявам се предварително ако вече темата е коментирана.
Имам ипотечен кредит, възнамерявам (живот и здраве) да погася цялата главница.

Говорих с банката за процеса как ще се отпише ипотеката. Дадоха ми твърде уклончив отговор. Отговора беше - превеждате парите по сметката, подписвате се на документ че сте ги превели и ние ще имаме грижата да се погрижим за ипотеката. Питах за краен срок в който ще се "покрижат" и ипотека върху жилището няма да има - зависи от натовареността на адвокатите до 2 седмици може и повече.

С подобен отговор се опарих със строителя (затова най вероятно съм доста мнителна) и при цялото ми уважение към банката и служителите искам да питам:

1. Има ли правно основание на което банката може да НЕ свали ипотеката от апартамента - нямам никакви други задължения към банката и към други банки или лица
2. Имам ли правно основание на което банката е длъжна да свали ипотеката в определен срок.
3. Имам ли право да искам срок в който ипотеката да бъде премахната и как това да се случи, за да съм сигурна че няма да ме подхлъзнат (въпреки че досега като изряден платец не съм имала проблеми)
4. Чия собственост е апартамента в тези 2 седмици и защо ипотеката беше направена в деня на закувупането на имота а сега им трябват 2 седмици за да я махнат?!
5. Към какъв адвокат да се обърна - имам позната юрист но тя не се занимава в тази област и едва ли ще ми е полезна.Банката е РФБ.

Благодаря ви предварително за отговорите!
Хубав ден

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:16
от nk7702n
Всеки компетентен адвокат може да извърши съответните действия по заличаване на вписаната ипотека. Не е толкова сложно и не изисква чак толкова време. Щом сте изплатили дължимата сума на кредитора, останалото е много лесно. Обърнете се към адвокат, за да сте спокойна.

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:48
от Melly
jacky2006,
Бъдете особено внимателна относно размера на цялото задължение съм Банката (главница + лихви + лихва за предсрочно погасяване на кредита и др. разни дреболийки), за да не се окаже, че имате да дължите още суми и заради тях Банката да не даде съгласието си за заличаване на ипотеката върху имота.

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:52
от jacky2006
Благодаря Ви за отговора!
Моята логика също ми подсказва че ако може да се направи за 1 час -> не би трябвало свалянето да трае 2 седмици, още повече че банката не ми дава конкретен срок и документ в който да пише – до 2 седмици считано от дата Х ипотеката ще бъде свалена.

Като цяло във форума видях много проблеми на хора които са възникнали главно от лоша информираност и непредпазливост, затова искам и детайлни отговори на всеки от въпросите по горе – как правно са уредени тези процеси - какво се случва за да се свали ипотеката, чия собственост е имота в този период (мисля че имота и в момента е моя собственост по нотариален акт, просто има тежест), но възможни ли са измами, след като кредита вече финансово обезпечен, банката има ли правно основание да бави заличаването и най-вече да не се ангажира с конкретен срок това да бъде свършено?

Определено ще се обърна към адвокат преди да им изсипя една торба пари, най-малкото имам право да съм добре информирана, а отговор - "ние ще се погрижим", далеч не е това което очаквах.

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:56
от jacky2006
Melly написа:jacky2006,
Бъдете особено внимателна относно размера на цялото задължение съм Банката (главница + лихви + лихва за предсрочно погасяване на кредита и др. разни дреболийки), за да не се окаже, че имате да дължите още суми и заради тях Банката да не даде съгласието си за заличаване на ипотеката върху имота.


Melly, благодаря ти!
Тези изчисления ги правя от поне 6 месеца. Всичко ще бъде погасено в това число и имам малка резервна сума в случай че излезнат допълнителни таски. Просто искам да се застраховам срещу некоректност, която вече видях от страна на строителя, но пък там имах правно основание и успях да се защитя.

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 13:37
от bridget
Според мен се притеснявате прекалено (мъничко притеснение никога не вреди - нали все пак страх лозе пази, но не прекалявайте :) ).
Законът е вменил в задължение на банката да заличи ипотеката в двуседмичен срок: чл.60, ал.5, ЗКИ: При пълно погасяване на кредита банката заличава, съответно освобождава, предоставените обезпечения в срок не по-дълъг от 14 дни от искането на клиента и заплащане на дължимите такси.
Т.е. отивате в клона, изчисляват ви колко дължите за предсрочно погасяване на кредита (вкл. и ако имате договорена някаква такса за предсрочно погасяване), внасяте сумата на касата, плащата таксата за заличаване и подавате заявление, че искате заличаване. Оттам нататък е ангажимент на юрисконсулт на банката да организира процедурата.
Апартаментът през тези две седмици безспорно е изцяло ваш, както е бил досега.
Добре е обаче да дадете ясно да се разбере в клона, че държите заличаването да стане в законоустановения срок, защото напълно е възможно нишката между клона и юристите да се скъса и заличаването просто да се забрави и следователно забави. А така ще си имат едно наум, че клиентката няма да приеме с усмивка едно забавяне и ще дават зор на "Правно" :)
Ако нямате други задължения към конкретната банка (към други банки е без значение дали имате), няма никакво основание да не ви заличат ипотеката. От опит ви казвам, че ако се получават забавяния, то не е поради нежелание на банката, а поради претовареност на юристите, като не визирам конкретната банка, а говоря по принцип.
Поздрави.

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2017, 17:10
от dmetodiev
Здравейте,
Имам един такъв въпрос касаещ Пощенска банка и незаличена ипотека от 2012 година.
Учредена е през 2004 година и кредита е окончателно погасен заедно с всички дължими разходи през Май, 2012 г. Наскоро исках да изтегля нов ипотечен кредит и се оказа, че ипотеката не е вдигната. Намерих вносната бележка за заплатена такса "вдигане на ипотека" от 50 лв. Ходих в банката и там ме пратиха в Агенция по вписванията, да си платя такса и на основание изтегли 10 години от първоначалното учредяване да вдигна ипотеката.
След като изчетох доста теми, намерих и чл. 60 от КСИ, ал. 6 , според който е задължение на банката да вдигне тежестите в 14 дневен срок. Изпратих оплакване до централата в София, за неспазване на закона както и от грубото отношение на служителите и след няколко часа получих отговор, че не намират нередности и е мое задължение да отида в Агенцията по вписванията. При тях всичко било изрядно..
Та на въпроса ми, чие е задължението за отписването на ипотеката от Агенция по вписванията - мое или на банката и дали нещо аз не чета чл.60 както трябва. Тъй като говорих и с ПИБ и при тях процедурата е същата - те дават само писмото за съгласие и клиента обикаля по нотариуси и Агенция.
Благодаря предварително

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2017, 10:13
от todor72
Адвокат Тодор Мангъров - безплатни консултации във връзка с покупко - продажба на недвижими имоти.

http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg