Страница 1 от 2

Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 11:05
от bird_of_paradise
Законопроект за допълнение на Закона за задълженията и договорите
Сигнатура 554-01-81
Дата на постъпване 23/04/2015

http://parliament.bg/bills/43/554-01-81.pdf
§ 1. Създава се нов чл. 112:
„Чл. 112
(1) С изтичането на десет годишен давностен срок, се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
(2) Алинея 1 не се прилага за задълженията на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.“

:roll: :o

АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА
РАЛИЦА ТОДОРОВА АНГЕЛОВА
СВИЛЕН ФИЛИПОВ ИВАНОВ
АЛТИМИР ЕМИЛОВ АДАМОВ
ДИМИТЪР НИКОЛОВ ЛАЗАРОВ
ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ

ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто да градят своята семейна икономика

Вносителие са до един юристи, но трябва да се засрамят за предложението си. Защо, всички които нямаме кредити и просрочени задължения, да мислим за "семейната икономика" на тези, които са нямали здрав разум, когато са се правили на кредитни милионери? Този сбъркан алтруизъм не мога да разбера.
Достатъчно са защитени и интересите на кредиторите, защото десет години е един дълъг срок, в който кредиторите реално могат да съберат вземанията си, като в по- голямата си част от случаите те могат да се снабдят на извънсъдебно изпълнително основание с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури

Проблемът не е във времетраенето на съдебните процедури, защото там такъв няма, а в това, че всеки кредитополучател-ФЛ, често пъти си е "постлал" удобно и на документи няма върху какво да се насочи принудителното изпълнение. А, ако евентуално има- то ще е несеквестируемо( притежава само един имот и/или тр.възнаграждение е в размери, които не позволяват връщане на дължимите суми в срок).
Проблемът не е толкова до банковите институции ( тях дори не ги мисля), а за заематели, поръчители, солидарни длъжници ф.л., страдащи от добрината си, на които проекта с лека ръка отписва права.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 11:23
от Melly
Законопроект написа:..... се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица...

:lol: :lol: :lol: Е бравоссссс.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 11:29
от Melly
Ако ще се разглежда такова едно предложение, тогава и Банките наравно с Ф.Л - под ножа! Като ще отнемаме права, нека се отнемат на всички кредитори.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 11:37
от Melly
Да не говорим, че Законът за задълженията и договорите е чудесен закон, който е един от малкото закони, които са устояли на всякакви причудливи хрумки на законотворците ни.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 11:59
от bird_of_paradise
Melly написа:Ако ще се разглежда такова едно предложение, тогава и Банките наравно с Ф.Л - под ножа! Като ще отнемаме права, нека се отнемат на всички кредитори.

Мели, предложението ще важи за всички кредитори, раздали потребителски, револвиращи и прочее кредити- кредитите, обезпечени с ипотека са извън това предложение. Така, както го разбирам ще го отнесат и заематели, поръчители и солидарни длъжници ( имам такива дела и знам, за какво става дума).
С това изменение освен всичко останало, колегите целят да дерогират и прекъснаване на давностните срокове 8) . Той, НВ кредитополучателят вече няма да има интерес да подписва каквото и да е във връзка с отстрочване и разсрочване на дълга. Абе, длъжник да си у нас - ако го приемат, едни ще печелят от наглоста си, а други ще губят, заради добрината си.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 12:18
от Melly
Поли, именно!

П.П. Ще се чуем по-късно, че излизам.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 13:08
от ivanov_p
Пари се събират по два начина, като отпадне този с химикалката идва другият.

Re: ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 13:40
от bird_of_paradise
ivanov_p написа:като отпадне този с химикалката идва другият

Това, пък, е в пъти по-непочтено от самото законодателно предложение.

:mrgreen: Остава ми надеждата, че повечето народни избраници ще са в конфликт на интереси и един ден цялата истина ще лъсне.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 14:30
от kolegat
Крайно време беше да се приеме нещо такова, за да олекне поне малко на изтерзания български народ. Дано да мине в парламента !

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 14:50
от enter
Този текст трябва да се приеме спешно-и то най-късно до края на другия месец, но в никакъв случай не е алтернатива на личния фалит. 10 годишната давност, паралелно с личен фалит!
И друго-5 милиарда лева кредити от КТБ изчезнаха-и над половината няма да бъдат никога върнати, а вие ми говорите против десетгодишта давност за граждани. Няма да стане тая. че то -започна да става както и предполагах-длъжниците-фирми , взели кредити от КТБ почнаха да искат вече фалит. И няма да връщат нищо-739 ал2 ТЗ.
Щом фирмаджията може да не връща кредит-и то съвсем законно-като "пише " дълга не на свое име, а на името на фирмата(нищо,че парите отиват при фирмаджията, а не за бизнес и тн, като е повече от странно-как банка отпуска кредит на фирма с капитал 2 лева-нерядко и новорегистрирана, без обезпечение), същото ще важи и за гражданите-като начин за чистене на дългове. И не 10-г, а много по-кратък срок(първо да въведат 10-те години, а после ще поставим въпроса срокът да е далеч по кратък), плюс и институт персонален фалит. Ако искаш-позоваваш се на на абсолютната давност, ако искаш фалираш-свободен избор на лична преценка. Банкстерите могат да търпят фирмени фалити, и невръщане на фирмени заеми-никой не говори против фирмените фалити, но не могат да понесат гражданин да фалира, или алтернативно да се позове на абсолютна давност? Аре у лево-както казваме под Витоша!

Твърдо ЗА текста в ЗЗД, като много скоро да очакваме и закон за гражданската несъстоятелност. А не с този текст в ЗЗД да се забрави закона за личния фалит-единия закон не замества другия, а трябва да ги има и двата института- и личен фалит, и абсолютна давност.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 15:17
от bird_of_paradise
Тоя законороект ще го приемат, `га ми дадат и на мене 10х. безвъзмездно- ей, така... подарък, за да не мисля за утрешния ден, да си развявам байраците напред-назад, `щото не е модерно да не съм по цял ден из заведенията за обществено хранене, за да не ходя на работа, да се наспя ( за Бога- искам да се наспя!), да си почивам на екзотични места без да се бъркам в собствения джоб ( за пиене не отварям дума, щот не пия).
Ей, така- защото е справедливо! 8), казваме по морето 8) ( Витоша отдавна не е моята дестинация).

Този законопроект е само за калпазаните, които са профукали едни пари, които отпосе се сетили, че не могат да върнат. Без значение обстоятелствата, щото като отпочнете да ми ги свеждате ще излезе, че всеки си има такива ( правилно казват, че извинението е като задника- всеки си го има). Да въведат някакъв вид трудова повинност за размера на главницата поне, за да е ясно, че всеки си плаща обяда.

И не ми пробутвай фирмените истории, зашото законодателят е помислил за отговорните лица, че и въвел едни текстове заради тях в НК. А, тук какво?- дал, взел, да го помилваме по главата с целувка.
Който иска да се прави на милостив алтруист - да погаси със собствени средства даденото. Така би било справедливо.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 16:07
от ykovachev
А, що да няма проблем с процедурите?
Защо частно вземане се приравнява на публичните, дето там ДОПК други работи предвижда и на практика държавата (ако си е на мястото, де) може бая по-бързо от частния кредитор да стигне до принудително изпълнение.
Моля никой сега да не рипа "София не е България", ама понеже съм за един длъжник сега... знаете ли къв кеф ми е да ми виси в системата на СРС по две дела на тоя длъжник с месеци табелката "дело на доклад" (така де, некой ден ще има и дати за ОСЗ). Ми като съм за кредитора и цъкат тия онодени 10 години, кво?
Друг въпрос. Що на дофтур Москов ще му плащат неплатените от 1944 г. насам здравни осигуровки, а за всичко друго, барабар с простите граждански и търговски спорове - ядец? Начи кат си болен и беден, може да си вечния длъжник, ма инак - нееее, мола ве...
Да му ощастливя и лобисткия текст, адвокатурата ще да е пак виновна :twisted:

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 16:26
от ivanov_p
В Бразилия дълговете отпадат след 5 години. Лихвите по кредитните карти е около 10% на месец, не на година, кредит под 20% годишно трудно се намира, а всичко е с поръчител - фиадор. Фиадорщината е взела такива размери, че спъва развитието на страната, напр. не може да се преместиш в друг град, защото няма кой да ти стане поръчител за наема, а без поръчител не може да наемеш найлон под моста. Отделно поръчител може да е само такъв с недвижими имот, а там нотариалните услуги са на сериозни цени. Между другото така е в цяло Ю.Америка.
Отделно има и т.н. черно име и тези дето мислят, че частният фалит е делавера да потърсят в интернет какво означава това. Напр.в почти всички фирми заплатите се плащат по банков път, но ако си с черно име никоя банка няма право да ти открие сметка, глобите са колосални, това означава, че не може да работиш никъде, освен в най-окаяните фирми с по 2-3 човека персонал. Всички доставчици имат право да ти искат предплата, ще получаваш ток ако предплатиш 3 средни месечни сметки. Не може да купиш нищо с фактура, защото за да се издаде такава трябва номерът в регистъра, който ти е черен, а без фактура не може да ползваш гаранция и т.н. Ти си извън обществото, прокажен. Там рекетьори няма, всички толкова ги е страх да не им излезе това черно име, че плащат и им пукат ушите.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 16:59
от bird_of_paradise
С извинение към всички- допуснала съм ЯФГ дет` се казва - навсякъде в мненията ми до тук да се чете заемодатели, не заематели. Очевидно за последните са развили мисли вносителите.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 17:58
от alexandar25
Истината е в това, което авторката на темата е подчертала в началото на поста. Защото, 90% от хората имат ИПОТЕЧНИ кредити и при обстоятелства неблагоприятни за тях /оставане без доход/ няма да имат възможност да се ползват от текста. А повечето са далеч от мисълта за "умишлен фалит".Според мен, калпазаните или фирмаджиите...те и сега успяват да се оправят. Аз, като гледам моите шефове... с 4 ООД, какви кредити договарят....незнам. :wink:

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 18:21
от ivanov_p
Когато се говори, че съдебната ни система е неадекватна се има предвид именно събирането на парите, което вместо да се оправя постоянно се влошава. Правата на длъжниците са такива, че дори без да се правят промени е трудно да се съберат пари от частно лице, освен ако не си го изненадал напълно. Като четеш несеквестируемите вещи и доход се оказва, че длъжникът може да живее в апартамент от 150 м2, .. в центъра, който струва 200 хил. лв. да има 30 декара земя в Добруджа, за 30-40 хиляди, инвентар и добитък, да получава заплата и да не могат да му се вземат и 10 лв., а ако се укрие ловко ЧСИ трябва да му назначи безплатен адвокат, ама не баш безплатен, а платен от взискателя.
Това, пък, е в пъти по-непочтено от самото законодателно предложение.


Искаш ли да седнем един ден на телефона, ще звъня на всички взискатели с един въпрос - искаш ли вместо парите този да го пратим за 6 месеца в болницата? Аз залагам на около 80% положителни отговори.
Половината ми време от разговорите минава за да обяснявам, че работим само законно и не правим такива неща, но като се има предвид огромното търсене на услугата ще се появи и предлагане.

Как ще си съберат парите непозволено увредените? Престъпникът го съдят 4-5 години, отива за още толкова в затвора и какво му взимаш? Вдига се минималната заплата, след 1-2 години няма да може да се удържа и от заплати от порядъка на 550 -600 лв., които в провинцията са средни към високи.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 21:34
от ilian_todorov
bird_of_paradise написа:Законопроект за допълнение на Закона за задълженията и договорите
Сигнатура 554-01-81
Дата на постъпване 23/04/2015

http://parliament.bg/bills/43/554-01-81.pdf
§ 1. Създава се нов чл. 112:
„Чл. 112
(1) С изтичането на десет годишен давностен срок, се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
(2) Алинея 1 не се прилага за задълженията на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.“

:roll: :o

АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА
РАЛИЦА ТОДОРОВА АНГЕЛОВА
СВИЛЕН ФИЛИПОВ ИВАНОВ
АЛТИМИР ЕМИЛОВ АДАМОВ
ДИМИТЪР НИКОЛОВ ЛАЗАРОВ
ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ

ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто да градят своята семейна икономика

Вносителие са до един юристи, но трябва да се засрамят за предложението си. Защо, всички които нямаме кредити и просрочени задължения, да мислим за "семейната икономика" на тези, които са нямали здрав разум, когато са се правили на кредитни милионери? Този сбъркан алтруизъм не мога да разбера.
Достатъчно са защитени и интересите на кредиторите, защото десет години е един дълъг срок, в който кредиторите реално могат да съберат вземанията си, като в по- голямата си част от случаите те могат да се снабдят на извънсъдебно изпълнително основание с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури

Проблемът не е във времетраенето на съдебните процедури, защото там такъв няма, а в това, че всеки кредитополучател-ФЛ, често пъти си е "постлал" удобно и на документи няма върху какво да се насочи принудителното изпълнение. А, ако евентуално има- то ще е несеквестируемо( притежава само един имот и/или тр.възнаграждение е в размери, които не позволяват връщане на дължимите суми в срок).
Проблемът не е толкова до банковите институции ( тях дори не ги мисля), а за заематели, поръчители, солидарни длъжници ф.л., страдащи от добрината си, на които проекта с лека ръка отписва права.

Внимателно прочетох написаното и трябва да призная, нямам какво да оспоря или допълня.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 21:48
от ilian_todorov
[quote="ivanov_p"].... да има 30 декара земя в Добруджа, за 30-40 хиляди, инвентар и добитък, да получава заплата и да не могат да му се вземат и 10 лв., а ако се укрие ловко ЧСИ трябва да му назначи безплатен адвокат, ама не баш безплатен, а платен от взискателя.
[quote]
30 декара в Добруджа, да, но трябва да е земеделски производител. Ако взима рента от тях, земята му се продава на търг.
На заплатата се прави запор, колкото и да е малка. Вярно, ако има деца само 1/5.
И какво като се укрие? Лепят му на постоянния адрес поканата за доброволно изпълнение и е готов. :D При моето ИД, ЧСИ така постъпи с длъжника. Никакъв адвокат не е назначавал.
П.П. Не искам да продавам на краставичар краставици, а само изказвам мнение. :D

За останалото написано становището ми е като твоето.

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 22:15
от doc03
ivanov_p написа:Искаш ли да седнем един ден на телефона, ще звъня на всички ...

Аз пък ще звънна на всички длъжници, с един въпрос - искаш ли срещу 1/2 от задължението ти, вместо да ходиш в болница, този, който е поръчал да те вкарат там, да го пратим в Малашевци (в Бакърената вече няма места). Аз залагам на около 80% положителни отговори.
Давай, да възродим бизнеса!

П.П. ... и ще го пращаме само със законосъобразни средства, разбира се!!!

Re: Проект! на ЗД ЗЗД - 10г. давност на вземанията

МнениеПубликувано на: 04 Май 2015, 18:48
от enter
enter написа:Този текст трябва да се приеме спешно-и то най-късно до края на другия месец, но в никакъв случай не е алтернатива на личния фалит. 10 годишната давност, паралелно с личен фалит!
И друго-5 милиарда лева кредити от КТБ изчезнаха-и над половината няма да бъдат никога върнати, а вие ми говорите против десетгодишта давност за граждани. Няма да стане тая. че то -започна да става както и предполагах-длъжниците-фирми , взели кредити от КТБ почнаха да искат вече фалит. И няма да връщат нищо-739 ал2 ТЗ.
Щом фирмаджията може да не връща кредит-и то съвсем законно-като "пише " дълга не на свое име, а на името на фирмата(нищо,че парите отиват при фирмаджията, а не за бизнес и тн, като е повече от странно-как банка отпуска кредит на фирма с капитал 2 лева-нерядко и новорегистрирана, без обезпечение), същото ще важи и за гражданите-като начин за чистене на дългове. И не 10-г, а много по-кратък срок(първо да въведат 10-те години, а после ще поставим въпроса срокът да е далеч по кратък), плюс и институт персонален фалит. Ако искаш-позоваваш се на на абсолютната давност, ако искаш фалираш-свободен избор на лична преценка. Банкстерите могат да търпят фирмени фалити, и невръщане на фирмени заеми-никой не говори против фирмените фалити, но не могат да понесат гражданин да фалира, или алтернативно да се позове на абсолютна давност? Аре у лево-както казваме под Витоша!

Твърдо ЗА текста в ЗЗД, като много скоро да очакваме и закон за гражданската несъстоятелност. А не с този текст в ЗЗД да се забрави закона за личния фалит-единия закон не замества другия, а трябва да ги има и двата института- и личен фалит, и абсолютна давност.

Предположих,че ще се върнат половината кредити.Да, ама не - май почти нищо няма да бъде върнато от 5-те милиарда кредити? "Над 5 млрд. лева са лошите кредити в КТБ
Това означава, че над 99 % от кредитния портфейл на банката е класифициран като нередовен" http://www.blitz.bg/news/article/334642
След като 5 милиарда фирмени дългове вървят към славно зануляване, още ли има някой да изнаглее и да говори против гражданските фалити? Или фирми могат да чистят колосални дългове- с фалит-739 ал2 ТЗ, а гражданин за 2000 лв дълг към топлофикация ще дължи докато е жив? Не 10 годишна давност, а личен фалит!
Дължиш на фирма-и трябва да платиш-ако си физическо лице-гражданин.
Фирма ти дължи-и може да не плати-съвсем законно-като фалира.
((миналата седмица фалира отново туроператор-познайте дали ще плати дълговете си към кредиторите -граждани , платили за неползвана туристическа услуга)