Страница 1 от 2

100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013, 23:55
от u3mamhukaa
Много мислих за това нещо според мене вече е наложително!

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 03:21
от TheOldMan
Я помисли още малко - може друго да ти дойде.
В момента изборния кодекс не ти дава правото да избираш свободно. Първо - предлагат ти се списъци от които да избереш, нямаш пълната свобода да посочиш бай Кольо от горния етаж.
Второ - дори и да си харесаш някой от предложените (подредени неизвестно от кого), то твоя глас почти никога не отива точно за този човек. Примерно аз много харесвам политическата програма на дадена партия, очарова ме харизмата на 5-я в листата, но 3-я е някъв крьоманьонец, спуснат с парашута. Аз ... не мога да гласувам точно за моя човек. Пускам си гласа но той вкарва човекоподобния.
Е как при тези условия ще ме задължават да отивам да гласувам?

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 10:33
от u3mamhukaa
Да ,това със листите е криво,но изглежда няма да се промени никога.Писна ми старци и роми да избират кой ще ни управлява - като знаеш че ще те глобят се ще идеш да гласуваш за някой ,все ще ти хареса някоя партя.
Ще отпадне варианта "аре бе нема да си пием бирата ще ходим да им гласувам"

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 13:39
от impressed
И как предлагаш да се преодолее невалидния вот? Аз ако реша да не гласувам, а на сила ме закарат до урната, кое ще ме накара да дам гласа си? :roll:

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 18:16
от u3mamhukaa
impressed написа:И как предлагаш да се преодолее невалидния вот? Аз ако реша да не гласувам, а на сила ме закарат до урната, кое ще ме накара да дам гласа си? :roll:


Ами поне със сигурност ще си дигнеш задника и ще отидеш до урната , ще трябва да се подпишеш след като си взел бюлетината ,дали ще маркираш нещо не е важно ,но поне ще идеш до там ,много хора все ще се напрегнат и ще драснат нещо ,ще се заинтересуват от по-малките партийй като така или иначе "ходенето" не може да се избегне , поне да не е залудо

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 23:13
от fbr65
Ами като ще е задължително, изборите трябва да са в работен ден, и да се приспада този ден от данъците на работодателя.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 01:00
от impressed
fbr65 написа:Ами като ще е задължително, изборите трябва да са в работен ден, и да се приспада този ден от данъците на работодателя.


Представям си с какво умиление в душите ще прегърнат работодателите тази идея. Но мен ме устройва.

С глоби и без глоби, хората, които не отиват да гласуват, пак няма да си ходят и то не защото няма глоби, а защото няма за кого да да дадат гласа си - не виждат кой от предложените кандидати може да ги представлява достойно. Но хайде за да не е много нагло, дори да не намесвам достойнството - аз примерно не виждам кой от водачите на листите в моя район на последните избори беше най-малко компрометирания мошеник. Пък и изборът на най-малкото зло за мен доста отдавна не е алтернатива. :roll:

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 18:26
от rts
1) Гласуването е право, а не задължение.
2) Дори да бъде променен Закона и галсуването да стане задължение (което е абсурдно, според мен), не мислите ли, че ако аз не мога да си харесам някого, просто ще пусна невалидна бюлетина, за да не ме гложди съвестта, че съм дала доверие на този, който не го е спечелил ?
3) А ако 80-годишната баба Пена не е добре и не може да отиде, защото рискува да се спомине докато изпълнява гражданския си "дълг" ?
4) А ако въпреки, че е добре здравословно някой все пак е на работа ?
Какъв е смисълът тогава от подобно задължение - да вменяваме на хората да събират доказателства за невъзможността да гласуват или за огромният риск, който поемат, ако отидат до урната да излязат оттам напред с краката, да им губим времето и хабим и без това разклатеното здраве ?
Който е успял да си изгради мнение и без такива принудителни мерки ще гласува. А ако не е успял - човекът няма вина, кандидатите не са успели да спечелят доверието му и следва да търпи глоби.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 21:22
от u3mamhukaa
Ами ето ти един пример.Във Варна момчето се запали за да свалят ГЕРБ,след това заради ниска активност и платени гласове ,познай кой дойде пак на власт??? Няма лошо че са те ама сваляме ги и .... какво?
Това какво е според вас - признак за мързел и безотговорност или висша форма на морал и демокрация?
Българина разбира и се учи само от санкция и то не каква да е а парична.
Друго допълнение към мойто предложение е лишаването от право на глас на хора над 70 години и индивиди без средно образование.При първите активния живот е свършил отдавна и няма какво да определят бъднините на младите, а вторите хем няма да могат да бъдат купени , хем те и без това не разбират за какво иде реч

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 01:41
от TheOldMan
Проблемите няма да се решат с ограничаване на правото на глас на тоя или оня. Щото след някоя година може да кажат че хомосексуалистите не могат да гласуват, и ще трябва да доказваме по някакъв начин че не сме ... "съединители". Или пък че жените не могат да гласуват, или че тези с бради не могат да гласуват... не е това начина.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 08:07
от jhoro
Гласуването трябва да е задължително, но трябва да се спазва и още едно правило.
Пример - от действащата в момента нормативна уредба, по точно http://www.parliament.bg/bg/rulesoftheorganisations
Правилник за организацията и дейността на Народното събрание написа:Чл. 48. (1) Председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители.

Подобен текст трябва да има и в изборният кодекс - "Изборите са валидни, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас."
Както u3mamhukaa посочи за Варна (не е въпросът кого са свалили и кой е избран в последствие) - не може при 300 000 имащи право, изборите да се решават с 25 - 26 000 гласа (общо гласували).

rts написа:1) Гласуването е право, а не задължение.

Да, но неизползването на правото обезсмисля съществуването му.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 10:01
от fbr65
jhoro написа:"Изборите са валидни, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас."
Няма такава разпоредба, понеже никой в България не може да каже точния брой на избирателите. А и не само това не може да ни каже администрацията. Да не навлизаме в НОИ-та, здравни каси, осигурителни фондове. А сме държава с население на един среден европейски град.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 15:32
от u3mamhukaa
Единствения изход е паричната санкция - нито много голяма ,нито много малка , достатъчна за да накара без отговорниците да си вдигнат мързеливите задници ,веднъж на 5 години в неделя , да си прекъснат на 5 години един път следобедната неделна ракия или бира ,или каквото и да е там и да прекратят порочните практики с купуване на гласове с рейсове с роми и т.н.Когато избирателната активност стане 98% порочните практики до голяма степен ще се обезсмислят . Със приказки колко е важно да гласуваме и прочее явно не става.Очаквам с нетърпение референдума за Софийска Вода.водейки се от фактите - себестойност на кубик 0.35 ст. и препродаване на 2.00 лева с нагласата да станат 3 лв. би следвало да има 100% активност, заради мързела обаче и безотговорността най вероятно ще си гласуват 10% и водата ще ни се вдигне на 3 лева и ще си пееме , това трябва се спре и то да се спре сега преди новите евентуални избори и преди въпросния референдум

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2013, 08:55
от borovinka
Независимо има ли не глоба, дори и 99% по списък да излязат да гласуват, пак не виждам какво пречи да се манипулира вота (при електронното преброяване) и да се избегне мажоритарното гласуване за листи, а не за личности.
Правите си вятър тука с тези глоби за негласуване. Който си има съвест и гражданска позиция ходи и си гласува, на който не му се занимава - псува, че му били натресли управляващите. Такъв ни е манталитетът и това няма да се промени, защото за никого не е изгодно да се променя.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2013, 12:58
от u3mamhukaa
Проблема е че псуващите са 85%.Другият проблем е кой купува гласовете , щото като има търсене има предлагане , а не обратното

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 18:43
от georgi_ivanov
Абе хора, вие чувате ли се какви неща разисквате? В конституцията се казва, че е свободно правото на всеки гражданин да гласува или не? За каква демокрация говорите, за какви изборности, при условие,че в основата на всичко стои демокрация. Толкова ли е трудно да разберете,че ако иска някой да гласува - ще гласува, ако не, няма да гласува. Това да не ви е затвор? Който иска да гласува може, който не, не може. Това е свободно право на всеки гражданин. Това с глобите е голяма глупост. Наистина.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 21:59
от u3mamhukaa
Така ли ?Ама ти не си ли разбрал че живеем в затвор?Значи като ти отрежат тока и като си го платиш е нормално да ти земат 40 лв , или пък някой е направил перка за ток и за това "ние" трябва да му плащаме.Друг пример - не си си сменил водомера с нов и плащаш база 9 куб м.на месец(това било наказателна мярка ми обясниха в софийска вода) - това не са ли глоби и то за какви глупости ,и остави друго ама са доста по- солени

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 00:39
от bird_of_paradise
В страни от темата, ама :roll: или от водните те будалкат или ти нещо криеш :wink:
u3mamhukaa написа:Друг пример - не си си сменил водомера с нов и плащаш база 9 куб м.на месец(това било наказателна мярка ми обясниха в софийска вода)

Цяла наредба има за тая работа ( №4/14.09.2004г. за условията и реда....), но за да ти начисляват по 9куб. "наказателно" или нямаш индивидуален водомер, или имаш, ама е вехт ( поне над 10г.) и не си спазил предписание, обективирано не в к`во да е, а в нарочен протокол, върху който си положил подпис, или ... друго, но такова животно 9куб. наказателно е новост, ако всичко ти е ок.

Иначе, по темата- напомняте ми разкази от минали години, когато хората гласуваха под страх ОФ ( или някой друг?) да не ги спипа, че не са. То и тогава е било "право", ама доброзорно упражнявано, защото изборът се свеждал до 2 ( комунисти и земеделци).
Имаше и време, когато на зелените ни паспорти поставяха печат, за това, че си упражнил правото си на глас (поне така помня първото си гласуване). Тези времена няма да се върнат, поне не и докато някои хора си правят упражнения по демокрация.

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 10:01
от u3mamhukaa
Ами Америка е върха на демокрацията, нали така? Колко са партийте там...май бяха 2

Водомера ми е от най-новите,но трябваше да им платя 11 лв. да доидат да си го видят,въпреки че преди това съм им платил да доидат да МИ го сложат.Доста услужлива памет имат.Какви са тия "наказателни" глоби това да не е съд?

Re: 100 ЛЕВА глоба за ако не гласуваш !!!

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 16:51
от votpuska
Ако направят и гласуването машинно без копче за протестен вот, просто си плачат за атентати. Ще изразя гласа си с пистолета си :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: