начало

Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент

Тъпо законодателство!!!

Дискусии и предложения по проекти за закони


Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Бичето » 04 Авг 2004, 16:04

Уважаеми колеги,
ако имате време и желание, посетете чудния сайт http://www.government.bg и по-специално раздела със законодателната програма до края на годината.
Ще видите, че до декември месец включително, за вече не знам кой път са предвидени да се разглеждат законопроекти за изменение и допълнение на РЕДИЦА ВАЖНИ ЗАКОНИ, като ГПК, НПК, НК, ТЗ, всички данъчни закони и т. н. и т. н., доста дълъг списък е, та дори и непипания от дълги години насам Закон за собствеността (там пък ми е много интересно какво ли има да променят, вероятно "нова концепция" за частта "Владение" напр. - хахаха, шегувам се, но това е друга тема).
Като юристи бих искал да чуя мнението Ви, постоянно "пипат" най-важните закони дори в рамките на едно управление. Това довежда до противоречия и несъгласуваност понякога между отделните нормативни актове, както и до неединно и често противоречивото им прилагане на практика (защото се работи "на парче"), а и е изключително неудобно за нас - юристите, които вече знаем, че "нищо не знаем" (Сократ) :-)))

По някой път си се чудя, защо въобще записах да уча "Право"?!
Невежеството е блаженство!!!
Ха ха ха
Бичето
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот donna » 04 Авг 2004, 18:12

В последно време преди да кажа нещо поглеждам закона , то да е само ГПК .......
,а и имам богата колекция книжки от закони с всички редакции през последните няколко години ,имаше време когато ги изхвърлях ама вече не смея ,щото ако недай си боже нещо стане с правната ми система .......трябва да гледам от някъде .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот х » 04 Авг 2004, 18:28

Без думи.направо вече не ми се обсъжда тази тема.Всеки ден променят, изменят.Тъкмо научиш нещо и .....добре ли е да се променя постоянно това тъпо законодателство???
х
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот DEKAH » 05 Авг 2004, 00:10

Голяма лудница настана... преди няколко дни четох статия в Труд, в която един "отговорен депутат" (няма да споменавам имена) заяви: "България е Номер 1 в света по брой на приети закони". Ами как няма да е... приемаме, изменяме.... важното е да се угоди на интереса на управляващите. Никой не го е грижа за развитието на отношенията в страната - важното е те да са добре. Няма значение че хорицата, направили по едно ЕТ или ЕООД се чудят как да лавират между стотиците изисквания и хилядите изменения в законодателството. Да не говорим за юристите - които трябва да отхвърлят куп ненужна информация и то за супер кратки срокове. Наскоро ми се случи да отида при нотариус, за да правя протест на запис на заповед - ами той за пръв път чу за такова нещо ... ами не е виновен човека... ама не прави добро впечатление. После се чуват коментари - "Този пък - адвокат, пък не знае закона" - какво да обясним на хората ???? Няма оправия!
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Иван » 05 Авг 2004, 10:26

Нищо ново, нищо ново!
Тя България по какво ли не е на първо място-по смъртност, по емиграция, по корупция, по всякакви такива все "хубави" показатели.... Е, това че хората се гордеят със стабилно законодателство, а нашите управници /не ние/-с нестабилно законодателство, е просто в реда на нещата.
Иван
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот shveda » 05 Авг 2004, 11:18

Тъпо е не законодателството, а законодателите.
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

Ахъ

Мнениеот Говежди и биволски бици » 05 Авг 2004, 13:30

М-дааа, не само противоречия между отделните норм. актове, ами и вътре в един и същ акт има по някой път и противоречия, и неясноти, и щуротии.
Нали затова са юристите - да открият предполагаемата воля на законодателя при всяка неяснота и щуротия! Или поне да я предположат. ;-Р Че щяло да има противоречия и между предположенията на различните тълкуватели - ми то без това не може.
Говежди и биволски бици
 

Re: Ахъ

Мнениеот Бичето » 05 Авг 2004, 13:48

Хи-хи, коментираш по темата , а в айсикюто не влизаш, а?!?Знам те аз теб ;-Р
В твоя част и на ника ти, ще пейстна пак култовата земеделска наредба:
НАРЕДБА № 2 от 10.01.2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при търговия и внос на сперма от нерези, говежди и биволски бици
.....................................................................
хаха, и още една моя любима:
НА Р Е Д Б А № 2

от 26 януари 2004 г.

ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА
ПРЕДНО МОНТИРАНА ЗАЩИТНА КОНСТРУКЦИЯ ПРИ
ПРЕОБРЪЩАНЕ И ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА НОВИ
КОЛЕСНИ ТРАКТОРИ С ТЯСНА КОЛЕЯ ПО ОТНОШЕНИЕ
НА ПРЕДНО МОНТИРАНАТА ЗАЩИТНА КОНСТРУКЦИЯ
ПРИ ПРЕОБРЪЩАНЕ

Ей, тия две наредби не се ли знаят - спукана ни е работата!
Бичето
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Диандето » 05 Авг 2004, 14:03

Ами така е, защото по-лесно се става народен представител, отколкото адвокат, съдия и т. н. Изискванията за всяка една уважавана професия са повече отколкото за депутат. Та лаиците коват закони, а после ние ги тълкуваме на воля.
Май вотът народен хич го не бива.
Да направят конкурс за депутати и да го предават пряко по телевизията.
кис-кис-кис
Диандето
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот наблюдател » 05 Авг 2004, 18:18

Трескавото законодателство не е хич на добро.Наличието на това говори за сериозни проблеми в обществото,част от което е и управлението.Законите се правят с уговорка,че ако се появи проблем,ще променят закона,а това е порочна практика.Принципа на опита и грешката не е приложим за законодателната дейност и води до най-различни правни недомислици.
наблюдател
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Койка от Куково » 30 Авг 2004, 16:38

В закона за собствеността трябва ясно да се разграничи "добросъвестен владелец" от добросъвестно владение. Двете ужким еднакви по смисъл понятия са ситуирани в различни глави, които уреждат съвсем различни аспекти. Има и други належащи промени по този закон, защото той не охранява по наказателна процедура имуществените права на собствецините на недвижими имоти. Вижте също така раздела за кражбите в НК. Предвиждат се само кражби на движими вещи-а на недвижими, както беше случая с академик Барис Спасов, няма клаузи.Трябва да се изобретят. Има и недомислия в началните тесктове, но те могат да се разберат само от хора, чиито мозъци не са промити от предишната власт.Пример за иска за владение и шесте месеца.писан след сакралната дата 09.09., когато се крадеше на поразия...
Койка от Куково
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Deputy_Major » 31 Авг 2004, 08:04

Колеги, ще се съгласите ли с мен, че все пак има и относително стабилни закони, приложението на които дори не се нуждае от тълкуване, А ИМЕННО :
"ЗАКОНИТЕ НА МЪРФИ".
Отдавна обмислям вариант за интегрирането на някои текстове в правната наи система.Дайте идеи, може би по реда на чл.5 от КРБ!?! :)
Deputy_Major
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот депутат » 31 Авг 2004, 10:35

НАРЕДБА № 6 ОТ 25 ЮЛИ 2003 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
НАРЕДБА № 38 ОТ 8 НОЕМВРИ 2001 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ ЛИСТОЗАВИВАЧКИТЕ ПО КАРАМФИЛА

P.S. за тракторите има 15 (!) наредби...
депутат
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот sui » 11 Сеп 2004, 19:29

Според мен не законодателството ни е "тъпо",ами тези,които непосредствено го прилагат във всички области на обществените отношения.Специално за такива случаи има една умна приказка:"За глупаците няма писани закони.А ако има такива написани закони,то те пък не са четени.Ако пък са четени/от глупаците/,то наопаки."Тъй де,относно"тъпото ни законодателство.!
sui
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот ippon » 11 Сеп 2004, 20:14

Драги колеги,законотворчеството е специфична дейност.Тя изисква,специални знания,познаване на техниката на писане на закони,колосални разностранни знания и богат житейски опит,изисква мъдрост.Това е така,защото законите се пишат върху основата на миналия опит и знания ,но са предназначени да регулират и уреждат отношения в бъдещето.Законодателната дейност на законодателите през последните петнадесетина години показва,че те са далеч под тези изисквания.Не е ли цинизъм,че в едно народно събрание от 240 депутати
юристите са двадесетина броя,а тези от тях ,които наистина отговарят на горните критерии се броят на пръстите на едната ръка.Някому това е изгодно,кому? Считам за резонно,на юристите да се даде правото да имат квота от минимум 80
техни представители в народното събрание,което ние да си определяме/избираме/ на наше общонационално събрание или на наши избори.
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот sos sos » 11 Сеп 2004, 21:41

Когато на власт дойде сборната група от платени депутати /НДСВ/ проф. Герджиков заяви, че ще се сложи край на законодателството на парче.
Законите щели да се обмислят.
Какво се получи - точно обратното. Самият Герджиков-автор на Търговския закон внесе такива промени в него, които промениха доста от неговата същност. И колко пъти следва да се променя един закон.
ГПК и НПК също не трябва да се пипат всеки месец. Та нали законът стабилно и трайно урежда даден клон от правото - така поне учехме в теорията.
Постоянното изменяне и то неграмотно на законите води до хаос, а при хаос по-лесно се правят далавери.
sos sos
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Гери » 11 Сеп 2004, 23:21

Аз само ще вмъкна, че искат с новите изменения в ГПК да се въведе по определени дела задължително процесуално представителство от адвокат. Гражданите ще могат да се представляват сами в съда по определени дела или ако са правоспособни юристи.
Гери
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Калла » 13 Сеп 2004, 09:31

Как смятате, на какво основание възстановиха "ЦАРСКА БИСТРИЦА" на царя, а също така и останалите му имоти?
Калла
 

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Imperator » 26 Сеп 2004, 10:40

И това може да се разреши по законодателен път, като се определят състави на Народното Събрание.Всеки състав ще вклячва 240 пециалиста от респективната област, които да цасезават само по един месец, след това да идва другия състав.Ето че може да има състав само от 240 юриста.И задължително състав от военни, даже състав само от жени.но принцзипът си оства по клоновете на науката.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: Тъпо законодателство!!!

Мнениеот Митко » 26 Сеп 2004, 22:08

Както писах не съм юрист, но професията ми е такава, че работя с доста нормативна база. И на мен ми е дошло до гуша от непрекъснати промени, а куризът е че има вече случаи когато расажът даващ измененията и допълненията на нормативния документ е по-дълъг от самия документ. НАНАНАНАНА
Така че има едно хубаво лекарство в такива нервни ситуации пие се по една супена лъжица три пъти на ден, казват му "...... МУ" и се продава в София на женския пазар. Лошото е, че в този случаи ползата от него е само за моментно успокоение..
Приятна работа на всички !!!!
Митко
 

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron