начало

Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата? Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата?

институционалният фалит на Съдаинституционалният фалит на Съда

Мнениеот sterster » 06 Дек 2015, 12:59

http://legalworld.bg/34276.koj-shte-paz ... oveka.html
Адвокат Михаил Екимджиев има десетки спечелени дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Много от тях представляват прецеденти, довели до промени в българското законодателство.
Страсбургският съд "поздрави" за Нова година стотици българи, съобщавайки им, че техните жалби са обявени за недопустими. Copy-paste – писмата се отличават с лаконична неяснота и бюрократична арогантност. В тях няма мотиви, сочещи конкретни недостатъци на отхвърлените оплаквания. Вместо това, буквално на три реда, безхаберно е отбелязано, че "условията за допустимост, предвидени в членове 34 и 35 от Конвенцията, не са изпълнени". Логическо дешифриране на това загадъчно послание е невъзможно, защото чл.34 и чл.35 съдържат както базисните условия за допустимост на индивидуалните жалби, така и много "подусловия" и особени хипотези, решавани нееднозначно от Съда. Мистиката се засилва от факта, че някои от обявените за недопустими оплаквания са правно и фактологично сходни с други "български" казуси, решени от същия съд в полза на жалбоподателите.
Към края на 2013 г. висящите пред Съда жалби са 99 900, при 128 100 в края на 2012 г. и 160 000 през септември 2013 г. Според Президента на Съда Шпилман: "Да се слезе под символичната граница на 100 000 висящи жалби е основание за голямо удовлетворение и окуражаване". От думите на г-н Шпилман и от цитирания резултат (99 900 висящи дела) става ясно, че идеята-фикс за 2013 година е била преминаване на "психологическата" бариера от 100 000 дела (нещо като звуковата бариера при авиаторите). Моралната цена за постигане на тази велика цел явно няма значение. Важна е технологията – 89 737 жалби са обявени за недопустими, а постановените решения по същество са 3659. Това означава, че само 4% от "разгледаните" 93 396 дела са решени по същество, като част от тях също са обявени за недопустими, но с мотивирани решения. Поставих "разгледани" в кавички, защото имам сериозни логически и статистически основания да смятам, че някои от хилядите, "отсвирени" от "едноличен състав" жалби, дори не са четени.
Още по-впечатляваща е статистиката за жалбите срещу България за 2013 г. От тях 2552 са обявени за недопустими, а едва 26 са решени по същество. Това означава, че от общо разгледаните 2578 жалби, само 1% са решени по същество
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: институционалният фалит на Съда

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Дек 2015, 14:09

Аз знам какви са жалбоподателите. Главно това са отчаяни хора, шушляци, реститути, разни такива хора. Трябва си компенсация заради очевидните бездействия и вредни действия на нашего брата третата власт.

Трябва да помагаме на слепите а не да ругаем. Аз винаги ободрявам недъгавите - те не са виновни за недъга си, впрочем те живеят по-мъдро някак. Така и с другарката Темида - неслучайно е ослепена богиня.

Сега това е - такива са работите. Впрочем вопъла за едно перфектно правораздаване не идва ли от някакви кръгове - като Кирил Домусчиев, който се изявява в ролята на съветник на нацията, Иван Тодоров, който също се нуждае от потвърждение, разни други - не знам. А и има разни нещастни журналисти с тази дъвка за ускоряване дела, за незабавно произнасяне, лаишки локуми.

Перфектно правораздаване срещу съвсем ниски съдебни заплати на служещите там. Не знам кой е решил, че може и така - без пари, без вдигане на заплатите на съдебната система няма да има резултат и така до безконечност.

В смисъл някой някого изнудва да се върши работа на минималния минимум от заплащане.

Направо ми става болно като гледам как изнудват служителите - имат пари за една мизерна малка порция храна, а им трябва ядене.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4889
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: институционалният фалит на Съда

Мнениеот sterster » 06 Дек 2015, 19:54

HE ти прави чест да работиш с хора при това мнение....................
като не ти харесват жалещите се,си стой дом :D
а и си виж нахранващото наредбище за хонорарите за справка :arrow:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron