начало

ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение

Съдебно решение

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съдебно решение

Мнениеот Мария » 21 Дек 2003, 13:42

Имам ли някакви права в случая.
Регистрирах ООД .В съдебното решение освен осн. дейност -зъботехн. и стоматологични услуге бяха вписани и др. стандартни дейности.Към името не прибавихме АИПМТП и в РЦЗ- то ни върнаха т.като в съдебното решение трябва да е записана сачо осн. дейност и към името да е прибавено съкращението. Питам след като съдът разрешава защо да не мога да работя .А и отгоре на всичко съдружникът ми не може да упражнява своята дейност през фирмата .
И къде гледа СЪДЪТ ,КОГАТО РЕГИСТРИРА ,АКО РЕГИСТРИРА В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ...............
Мария
 

Re: Съдебно решение

Мнениеот Слаб юрист » 22 Дек 2003, 13:07

От РЦЗ-то са прави, съдът не си е свършил работата.
Лечебните заведения се регистрират са вид търговец и се регистрират по ТЗ или ЗК. но съгл. чл. 3, ал. 4 от ЗЛЗ лечебните заведения не могат да извършват търговски сделки освен за нуждите на осъществяваните от тях медицински дейности и за обслужване на пациентите. Това поставя пред тях определени изисквания относно вписан в съдебния акт "предмет на дейност" - вижте, поправете си го, защото тъй или иначе, ако нарушите чл. 3, ал. 4 ВЕДНАГА от РЦЗ-то ще ви ЗАЛИЧАТ регистрацията на лечебното заведение - пише го в Наредбата за воденето на тези регистри. Спазете указанията на РЦЗ-то - така си пазите и вашия гръб.
И имайте предвид, че съгл. чл. 36, ал. 1 от ЗЛЗ, индивидуалните практики, като вид лечебни заведения могат да се регистрират само като еднолични търговци - законодателна слабост, ако питате мен, но тъй или иначе, след като го пише в ЗЛЗ, трябва да се спази...
Успех!
Слаб юрист
 

Re: Съдебно решение

Мнениеот Слаб юрист » 22 Дек 2003, 13:18

Само да допълня написаното по-горе от мен - това означава, че не може да сте ООД, ако сте индивидуална практика за извънболнична помощ (а вашият случай, разбирам, че е такъв). Спазете и изискването да изпишете съкращението на практиката във фирмата на ЕТ-то ви, оправете и предмета на дейност, като поискате това от съда - въобще спазете указанията на РЦЗ-то както вече ви казах и няма да имате проблеми...все пак, ако са изпълнени всички изисквания, се действа в условия на обвързана компетентност и ЩЕ ВИ РЕГИСТРИРАТ като лечебно заведение - няма къде да ходят.... :-)
Слаб юрист
 

Re: Съдебно решение

Мнениеот Мария » 22 Дек 2003, 21:47

Така е ,но ние не сме индивидуална практика ,а зъботехническа лабораторие. И като така влизаме в точка медико-технически лаборатории ,ако не се лъжа чл.8 ал.1 т.3 от ЗЛЗ и като такива можем да сме само юрид.лица.
Гадното в случая е ,че първо регистрирахме едно ЕТ и в съдебното решение пишеше зъботехн. лаборатория./съдът даде съгласието си ,но РЦЗ -то НЕ ,ПОСЛЕ РЕГИСТРИРАХМЕ ООД -съдът отново разреши ,но РЦЗ -то отново казват НЕ.
Все пак съдът когато регистрира не гледа ли какво регистрира -ами ако впиша в предмета на дейност ,че ще продавам наркотици ?!?!? и тогава ли ще ме регистрират......................
Тук виждам само ,че съдът не си върши работата
Мария
 

Re: Съдебно решение

Мнениеот Слаб юрист » 23 Дек 2003, 10:48

Ааааааа, не бях разбрал, че сте зъботехническа лаборатория - в такъв случай не попадате в изключенията на чл. 36, ал. 1, защото сте лечебно заведение по чл. 8, ал. 1 т. 3 и наистина може да сте само търг. дружество, но не и ЕТ.
Що се отнася до предмета на дейност, честно да си кажа моето мнение - не съм убеден доколко е правилна тази практика на РЦЗ-тата при регистрацията относно предмета на дейност, защото чл. 17, ал. 1, т. 2 от Наредба № 19 ги задължава, че регистрацията на лечебното заведение се заличава при установено нарушение по чл. 3, ал. 4 от Закона за лечебните заведения.
Eh bien, тогава защо при присъствието на това ЗАДЪЛЖЕНИЕ, вменено им от нормативния акт, те се разпореждат като дерибеи, не е ясно....
Но както и да йе :-) (в смисъл на no comment).
Слаб юрист
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron