Страница 1 от 1

Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2020, 23:47
от ralica12
Здравейте, връчиха ми предизвестие по 328 ал.1 т.4. в края на март. Искам да илюстрирам за кавъв абсурд става дума.

1. Няма заповед от работодателя за престой (само заповед от държавен орган, заради извънредното положение)
2. Ден след връчването на предизвестието, се издава заповед, че моята длъжност става с намалено рабоно време
3. Поне една трета от другите служители работят към днешна дата
4. През този месец - април, от мен се изисква да работя - възлагат ми се задачи
5. Няколко седмици преди предизвестието ми се каза, че за мен няма работа - отново без заповед и ме принудиха да изполвам платената си отпуска (отново без заповед).

Моля, коментирайте този абсурд при желание. Пиша, за да илюстрирам какви работодатели има и за да се уверя, че по всички параграфи, уволнението ми е незаконно. Благодаря предварително

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 04:18
от jhoro
Те пък - не можаха ли да напишат „член 328 ал.1 т.3 - при намаляване на обема на работата”?
Спиране на работа (за повече от 15 работни дни) означава, че цялото предприятие няма да работи. А сам казвате, че някои продължават.
За платения отпуск - имат право, но само за половината. За другата половина - сам сте написали „молба/заявление”!

По която и да е точка от чл. 328, ал. 1 да ви прекратят договора - имате право на ОБ, за целия срок и в пълен размер.

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 10:32
от kalahan2008

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 11:28
от ralica12
Да, не ме освобождават по т.3 - очевидно са некомпетентни. Но пак казвам - освен всичко останало, ме карат да работя в следващия месец (в така нареченото предизвестие), което по закон нямат право.

Благодаря ви за разясненията!

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 15:05
от jhoro
ralica12 написа:Но пак казвам - освен всичко останало, ме карат да работя в следващия месец (в така нареченото предизвестие), което по закон нямат право.

Не мога да се съглася с твърдението. Предизвестието (предварително известие) не променя трудовото правоотношение - само фиксира крайната дата. Защото
Чл. 335. (2) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;

Заповедта за уволнение само удостоверява факта.
И друго (малко „фолклорно“) - могат да ви накарат да ходите на работа, но не и да работите! И то - с един час по-малко, ако работите повече от 7 часа дневно.

В предишния пост сте написали:
ralica12 написа:2. Ден след връчването на предизвестието, се издава заповед, че моята длъжност става с намалено работно време.

Става дума за непълно, а не за намалено работно време. Принципно - промяната продължителността на работното време е съществена промяна на трудовото правоотношение (трудовия договор) и не може да се налага едностранно!
Чл. 138а. (1) При намаляване на обема на работа работодателят може да установи за период до три месеца в една календарна година непълно работно време за работниците и служителите в предприятието или в негово звено, които работят на пълно работно време, след предварително съгласуване с представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2.

Във връзка с въведеното извънредно положение, беше добавена нова алинея:
Чл. 138а. (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) В предприятието или в негово звено работодателят може да установи за целия период на обявено извънредно положение или за част от този период непълно работно време за работниците и служителите, които работят на пълно работно време.

Така написано - разбирам, че става дума за всички „работници и служители, които работят на пълно работно време“, а не само за вашата позиция / длъжност.

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 18:00
от ralica12
Пак ще задам въпроса - имат ли право да ме карат да работя след като са ми връчили предизвестите по този член? Моето скромно мнение е, че НЕ. Нали мотивът за съкращаванео ми е, че "няма пработа" или "престой".

Освен това, моля някой да съдейства - от кога се прои престоят? Преди връзчването на предизвестието или след? Какъвто и да е отговорът - за мен нямат право да ме карат да работя. Ако някой е наясно - нека разтълкува, моля.

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2020, 21:32
от kalahan2008
ralica12 написа:Пак ще задам въпроса - имат ли право да ме карат да работя след като са ми връчили предизвестите по този член?

Ако предприятието или звеното са още в престой - разбира се, че не трябва да работите. Но е възможно престоят вече да е преустановен.
ralica12 написа:Освен това, моля някой да съдейства - от кога се брои престоят?

От момента, в който работодателят е решил. Обикновено издава заповед.
Тук не е мястото, на което можете да получите детайлен отговор на своите въпроси. Обърнете се към специалист с юридическо образование.

Re: Съкращаване по член 328 ал.1 т.4

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2020, 16:14
от teogeo
ralica12 написа:Пак ще задам въпроса - имат ли право да ме карат да работя след като са ми връчили предизвестите по този член? Моето скромно мнение е, че НЕ. Нали мотивът за съкращаванео ми е, че "няма пработа" или "престой".

Освен това, моля някой да съдейства - от кога се прои престоят? Преди връзчването на предизвестието или след? Какъвто и да е отговорът - за мен нямат право да ме карат да работя. Ако някой е наясно - нека разтълкува, моля.


Здравейте, правилно е твърдението Ви, че след като са Ви съкратили на това основание, НЕ СЛЕДВА да полагате труд, защото:

1. Не е нужно да има писмена или устна заповед за обявяване на "престой" от работодателя. Престоят е фактическо състояние, което се доказва с всякакви доказателства и началото му не се обуславя от каквато и да е заповед/уведомление.
2. Трябва да са изминали ПОВЕЧЕ от 15 *работни* дни (това са не две седмици, а три седмици и още един ден) БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ на престой, т.е. Вие 15 дни да не сте вършили нищо на работното си място (ако и да сте се явявали там и да сте стояли).
3. Та, съкращаването на това основание се извършва след като са изминали 15 последователни дни на "престой" за Вас (на 16-ия ден) И АКО към тази дата престоят все още продължава. Ако на работодателят след 15-ия ден възстанови работата Ви за Вас (т.е. работите), то ако и да са изтекли тези гореописани 15 дни, той няма право да Ви съкращава. А след като Ви кара да работите, явно е, че работа има, а престой - няма.