начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

пощенски паричен превод за пратка в чужбина

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


пощенски паричен превод за пратка в чужбина

Мнениеот sstoqn » 15 Яну 2020, 12:46

Здравейте,
как стои въпросът при изпращане на пратки с куриер в Европа с пощенски паричен превод?
В България, ако имаш сключен договор с лицензиран пощенски оператор, то фирмата може да не издава касов бон, За направеното от клиента плащане пощенският оператор издава Разписка за пощенски превод на стойността на дължимата сума. Тази разписка е законово признат документ освобождаващ търговеца от задължението да издава фискални касови бележки.
За пратки в чужбина тази опция ми бе отказана от СПИДИ, някой работил ли е с други куриерски фирми, които предлагат тази опция?
sstoqn
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Яну 2020, 12:38

Re: пощенски паричен превод за пратка в чужбина

Мнениеот doondie » 15 Яну 2020, 23:41

Аз лично не разбирам запитването...

Ти си търговец, така ли, т.е. юридическо лице?
Съответно искаш да изпратиш поръчка до клиент от ЕС?
Какво общо има пощенски паричен превод? Кой в днешно време плаща по този начин в Европейския съюз (изключвам България, понеже тук "банка" е мръсна дума), а не чрез PayPal, банков превод или банкова карта?
Накрая какъв точно е проблемът с издаването на касова бележка и/или фактура? Такава би следвало да се издаде така или иначе. Миналия месец си купих нещо през Amazon и ми издадоха фактура за него, без да съм им искал. Поне така е представено – като "фактура" (invoice). Платих онлайн с банкова карта. Доставката от Щатите до България беше изпълнена от DHL Global Mail. Съответно си взех пратката от местния клон на БГ пощи.
Също миналия месец си купих нещо от английски сайт. Отново платих онлайн с карта и отново си взех колета от БГ пощи. Този път обаче от сайта не ми издадоха фактура – само нещо като квитанция с номер на поръчката, дата и списък на това, което съм поръчал (без цени – тях само в профила ми в сайта ги има, като отворя поръчката). Доставчик беше Royal Mail (английската пощенска служба) с обикновена международна доставка без проследяване, понеже поръчката беше до 2 кг, иначе щеше да е с DHL Express Worldwide, което е и значително по-скъпа услуга.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: пощенски паричен превод за пратка в чужбина

Мнениеот sstoqn » 16 Яну 2020, 13:11

да, представител съм на он лайн търговец, без касов апарат и когато изпращаме пратки за България, куриерите предлагат услугата пощенски паричен превод, като издават бележка за платената стойност от свое име. /касов бон/. Но за чужбина не е предлагат и там трябва да обявим стойност на пратката и да се предостави съответно касов бон, а те съответно ни превеждат парите чрез банков превод. Въпроса е има ли начин това да се избегне за пратки извън България, защото не искаме да ползваме касов апарат, друг куриерски оператор за Европа?
sstoqn
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Яну 2020, 12:38


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron