начало

И Прокурорската колегия иска да знае дали и кога ще ваксинират магистрати И Прокурорската колегия иска да знае дали и кога ще ваксинират магистрати

Вливане на дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Вливане на дружество

Мнениеот kutsaroff » 02 Сеп 2019, 11:36

Здравейте!
Моля за помощ.
Възможно ли е вливане на дружество(майка) в дъщерно дружество ?
kutsaroff
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 15 Окт 2014, 14:23

Re: Вливане на дружество

Мнениеот vili_spasova » 02 Сеп 2019, 17:42

kutsaroff написа:Здравейте!
Моля за помощ.
Възможно ли е вливане на дружество(майка) в дъщерно дружество ?


В страната на чудесата всичко е възможно, но като гледам определението за дъщерно дружество в ТЗ се чудя къде ще се дянат дяловете на "майката", при положение, че притежава поне 25 % от акциите или дяловете на дъщерното дружество. Ако "майката" не е ЕСК и останалите съдружници изкупят дела на "майката".... може би. Сигурно на счетоводителите ще им е по-интересно как ще оправят кашата. Пресли...къде си? /Преслав Недев имам предвид/
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 785
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Вливане на дружество

Мнениеот nikodim77 » 02 Сеп 2019, 22:34

Мисля си, че на така формулирания въпрос, следва отговорът да е положителен. Никъде в ТЗ не се среща текст, който да указва(забранява) сливането на дружество – майка в дъщерно такова. Наистина единственият текст, дефиниращ „дъщерно дружество” е този в чл. 277, ал. 3, но този текст е по отношение на холдингово дружество. Доколкото съм запознат в България и в съдебната практика се наричат дъщерни и тези дружества, които са притежание на други дружества. Тоест някакво ООД, може да си регистрира собствено друго ООД или ЕООД и т.н. които дружества ще се наричат „дъщерни” макар и да не отговарят на критерия на чл. 277, ал. 3 от ТЗ. В подкрепа на тезата ми за положителен отговор на въпроса по темата се явява раздел ІІ от ТЗ и в частност чл. 262. Така също и чл. 126 от ЗКПО. Наистина след евентуално вливане се очертава настъпване на счетоводна каша, като първите норми, за която се сещам са чл. 39 и чл. 139 от ЗКПО… Друи бегли мисли ми идват и за увеличаване на капитала на приемащото дружество, и за разните му там дебити и кредити… :shock:
Но ето и един текст с автор Евгени Рангелов - магистър по финанси, който текст дава някаква визия по въпроса. Текстът е по отношение на акционерни дружества, но считам, че както по-горе споменах „дава някаква визия” и по настоящата тема.:
„Вливане, при което вливащо се дружество притежава акции в капитала на приемащото дружество; В този случай става въпрос за миноритарно участие на вливащото се дружество в капитала на приемащото дружество. След вливането на преобразуващото се дружество то губи качеството си на акционер в приемащото дружество и освободените акции се използват за удовлетворяване на съдружниците от вливащото се дружество.”
:roll:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 787
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron