Страница 1 от 1

Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 09:13
от pitasht
Здравейте почина едноличният собственик на едно ЕООД и имам няколко въпроса:
Наследникът, който е един човек отказа да поеме фирмата с нарочна декларация, прокуратурата поиска обявяване в ликвидация, съдът я обвяви и назначиха ликвидатор.
Оказва се че няма свободни суми за започване на ликвидацията макар че има налично имущество- МПС, стока и недвижим имот.
Ако наследникът даде 500-600 лв като начало по ликвидацията как може да се оформи законно, така че да си вземе сумите в началото на продажбите, а не накрая?
Някакъв вид заем с обезпечение? Или как? Вие какво правите?
Вярно е че не е длъжен но има опасност ликвидаторът да се откаже, а и другите да правят същото и да не се стигне доникъде.

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 12:33
от pitasht
Мнения?

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 19:34
от kalahan2008
Агенцията по вписванията служебно назначава ликвидатор, на който обаче държавата не плаща. Това е причината за масови откази от назначения на ликвидаторите.
Някои ликвидатори, които са по-предприемчиви, се свързват с кредитори, наследници и др., за да се разберат дали ще им плащат определеното от АВ месечно възнаграждение - обикновено в размер на 1 МРЗ.
Обикновено получават отказ, затова ликвидаторите отказват назначенията и не подават в срок съгласие с нотариална заверка на подписа, а повечето вече подават изрични заявления за отказ.
Ако наследникът иска да плаща за ликвидацията, ще трябва да поеме възнаграждението на ликвидатора за своя сметка. Доколкото той е наследник на ликвидационния дял на починалия съдружник, той ще се удовлетвори от продажбата на имуществото на дружеството, след като се изплатят задълженията към кредиторите.
Общо взето - въпрос на уговорка с ликвидатора. Може пък и да се съгласи да работи за без пари 6 месеца /минималният срок на ликвидацията/ с надеждата да получи пари от продажбата на имуществото.

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2019, 09:13
от pitasht
Благодаря калахан всичко това ми беше ясно, въпросът беше да не се плаща на черно, ликвидаторът иска еднократно 500-600лв, но без документи. Желанието на клиента ми е да се оформи документално, аз се сещам примерно с договор за заем между дружеството и наследника, но ми се искаше за мнение как точно да стане?

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2019, 19:34
от doudoned
Кой ще го подпише този договор, като дружеството в момента няма представляващ?

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2019, 22:01
от nikodim77
doudoned - написа:
Кой ще го подпише този договор, като дружеството в момента няма представляващ?[

Отговорът „се крие” в в глава 17 от Търговския закон! Съгласно чл. 269, ал. 1 ТЗ “Ликвидаторите представляват дружеството и имат правата и задълженията на изпълнителния му орган” :wink:

Re: Смърт собственик на ЕООД, ликвидация суми

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2019, 20:36
от kalahan2008
pitasht написа:Благодаря калахан всичко това ми беше ясно, въпросът беше да не се плаща на черно, ликвидаторът иска еднократно 500-600лв, но без документи. Желанието на клиента ми е да се оформи документално, аз се сещам примерно с договор за заем между дружеството и наследника, но ми се искаше за мнение как точно да стане?

Според мен единственият законен начин е възнаграждението на ликвидатора да се изплаща въз основа на договор между ликвидатора и ликвидиращото се дружество. Плащанията по този договор могат да се извършат и от трето лице-чл. 73 ЗЗД. Плащащият се суброгира в правата на кредитора - чл. 74 ЗЗД.