Страница 1 от 1

Он-лайн залози в чужди сайтове - има ли опасност?

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2019, 06:03
от konstantin_tih
Здравейте,

Бих бил благодарен, ако някой си направи труда да ми разясни какви са рисковете при залози в сайтове, регистрирани в чужбина и НЯМАЩИ лиценз в България. Попаднах на следната стара статия, излязла след публикуването на тогава новия закон за хазарта. Притесни ме следният абзац :
според чл. 327, ал. 3 от НК, "който участва в хазартна игра, устройвана не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация." Ал. 4 казва, че когато деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 500 до 5000 лв.

Намерих текста в НК и открих допълнително, че :
(5) Парите или вещите, предмет на хазартната игра, се отнемат в полза на държавата, а ако липсват или са отчуждени, се присъжда тяхната равностойност.


Доколко се прилагат тези положения при залагане в сайт, да речем регистриран/лицензиран в Малта.
Да разгледаме примерно спечелване на някаква (по-сериозна) сума и се стигне до нейното изплащане/деклариране. Ползвателят на чуждия сайт, предполагам няма да може да отрече, че залогът му не е първи, а е "деяние извършено повторно". Какво следва за такъв "щастливец"? Лишаване от свобода до 3 год. и отнемане на спечелената сума, плюс глоба 500-5000? Може ли това да бъде оборено като престъпление в съда, ако разгледаме сайта като такъв, който няма никакви структури в България, няма интерфейс на български език и не работи с българска валута, т.е. не оперира в България?