Страница 1 от 1

Смърт собственик на ЕООД - прекратяване

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2019, 10:48
от pitasht
Здравейте, почина собственик на едно ЕООД на моя позната която е единствен наследник. По нейни си причини макар че ЕООДто има имот и стока тя не иска да го поеме.
Гледам ТЗ и виждам че със смъртта дружеството се прекратява, но доколкото чета не е достатъчно да представим в ТР акта за смърт и декларация че наследникът не иска да поеме дружеството, а трябвало да дадем и всички други нужни документи дори да посочим ликвидатор.
Това меко казано ме изумява.
Как да посочим ликвидатор? Тя не иска да се занимава, нито да ангажира свои познати?
Може ли да ми кажете какво правите в такива случаи или да си чакаме трите месеца и да пишем до прокуратурата.
Освен това дружеството е било и по ДДС и всеки месец са подавани нулеви декларации. Там какво?
Благодаря за съветите.

Re: Смърт собственик на ЕООД - прекратяване

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 10:49
от minaconsult
Здравейте pitasht,

всяко търговско дружество преди да бъде заличено следва да премине през производство по ликвидация, за да се установи дали всички задължения на дружеството са надлежно погасени. За консултация във връзка с казуса ви бихте могли да се свържете с нас чрез запитване на следния линк:

Re: Смърт собственик на ЕООД - прекратяване

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 09:19
от pitasht
Здравейте нещата се развиха поне засега доста бързо, изчакахме шестте законови месеца, писахме на прокуратурата с декларацията за отказ да се поеме фирмата и съдът обяви дружеството в ликвидация, но НАП май ще наложат глоба за всеки един от 6те месеца, когато не били подавани декларациите по ДДС и то нулеви.
Мотивите били, че фирмата не била прекратена макар че не е имало ФЛ което да я упрявлава и представляваи да подава декларациите. Интересна теза, предполагам ликвидаторът ще води дела за всяко нак.постановление, малко странно и погрешно ми се струва мнението на НАП.