Страница 1 от 1

Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2018, 15:13
от thecore77
Здравейте,
надявам се да получа някакво мнение по въпроса дали Има смисъл да се завежда дело по следният казус:

Преди няколко месеца през Август с един познат се договорихме устно да му изработя едно уеб базирано приложение за сумата от .. лв. В последствие му предложих да го минем през фирмите си поне той да си ги отчете като разход и за да започна работа по проекта той ми преведе от неговата фирмена сметка в моята една част от сумата по договора. Забравих да спомена че след като решихме да е през фирма плащането аз съставих договор който му изпратих по вайбър и след като го е прочел ми преведе капарото. НО ДОГОВОРА така и остана НЕПОДПИСАН от никого.. В договор бе описано всичко което сме си говорили. Свидетели на разговора няма. Във фактурата като основание съм написал Изработка на софтуер по договор. Не е упоменато че е авансово плащане.

Работата трябваше да бъде свършена в срок до 4 месеца съгласно договора.
Аз свърших проекта и от няколко седмици се опитвам да предизвикам среща за да му го предам и да си получа парите но той отказва да се срещнем и постоянно намира поводи да се извини.

Работата е ясна, няма намерение да плаща и въпросът ми е мога ли да заведа дело, какви са шансовете за мен да го спечеля?

Благодаря в адванс за информацията и компетентното Ви мнение!

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2018, 16:48
от ivan_lawyer
Откровено казано - при тази статична (неподвижна ситуация) нямате ходове. Трябва да го предизвикате - ако мислите, че си струва.
Един дружески съвет - не ползвайте съд, адвокати и тем подобни - просто го знам от един наш съгражданин-българин (Бехар се казва) - "Моят баща - старият Бехар, ме съветваше така да си управлявам финансите, имотите, въобще живота, че никога да не прибягвам до адвокат". Касаеше се до спор между лелята на Бехар и самият Бехар - младши (той е професор впрочем). Та този Бехар - просто ми се усмихна от нивото на възрастта си и така.

Преценете дали си струва - съвети аз мога да дам (адвокат съм), мога да го накарам да плати, но - може и да не стане.

Другото име на капарото в юридическият жаргон един вид е "Пишманлък" (идва естествено от пишман - несериозен човек, поне за момента). Задръжте капарото и така. Насила договор няма как да сключите - не знам - дали не Ви е важно като сфера. Тоест - да направите пробив или каквото и да е. Аз лично освен адвокат съм и микро-предприемач и никога не си позволявам дори и най-дребното отмятане - колкото-толкова, поет ангажимент - спазен.

По същество.

Ако се изпрати покана - моля да получите сумата по сключеният от нас договор - какъв ефект според Вас ще има - тоест приканвате го да върнете сумата, тоест на жаргон - "правите кука", за да клъвне. Според Вас ще клъвне ли. Това често се използва при имотните неща, обикновено "клъвват" и казват - ама аз еди-какво си - хоп - има вече някакво начало на у(или -о-)признаване на нещата. По скоро опризнаване на нещата. Най- хубаво е да имате контра летр (обратно писмо), напр. другата страна пише: "В отговор на имейлите ти - не желая да продължа проекта, но пожелавам всичко хубаво - подпис или просто изпращач от и-мейл". Тогава - следват разни събития, защото съдията ще почне да се усъмнява.

Клатене на клоните му е майката - с две-три думи.

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2018, 17:08
от thecore77
Здравейте благодаря ви, за изчерпателния коментар. Идва ми и един друг въпрос - Ако реша да заведа дело срещу него има ли някакъв шанс съдията да отсъди да върна даже капарото/ авансовото плащане?

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2018, 19:58
от ivan_lawyer
Не виждам как ще отсъди съдията да върнете капарото, дори няма риск.

Но както е в спорта - трябва го извадите от равновесие - да сподели нещо по въпроса - съвсем с лесни маневри - няма нужда сложно.