начало

КС обяви за противоконституционно уволнението на митничари заради обвинение КС обяви за противоконституционно уволнението на митничари заради обвинение

Подсъдност на търговски спор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Подсъдност на търговски спор

Мнениеот ah14881488 » 29 Авг 2017, 11:23

Здравейте и предварително благодаря!
Ищец съм по търговско дело заведено пред ОС-Шумен.Аз като ищец(ЕООД) съм адресно регистриран в гр. Шумен.2-а от ответниците са адресно регистрирани в гр. Шумен.3-я ответник(ООД) е адресно регистрирано в гр. Варна.Понеже спора е по чл. 124 ГПК вр. с 71 от ТЗ(искам да бъда признат за собственик на всички дружествени дялове на ООД-то) и по закон ,,компетентен да разгледа спора е съдът по седалище на ответника'', но в случая има 3-а ответници.Въпроса ми е?
Важи ли чл. 116 ГПК, според който ,,Иск срещу ответници от различни съдебни райони или за имот, който се намира в различни съдебни райони, се предявява по избор на ищеца в съда на един от тези райони.'' или важи правилото ,,Lex specialis derogat generali'' и специалната процедура по провеждане на търговски спор отменя общата?
Ако допуснем, че съм сезирал ,,грешен'' съд, мога ли с допълнителната искова молба да поискам делото да бъде изпратено по компетентност на ОС-В?
ah14881488
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Сеп 2014, 17:37

Re: Подсъдност на търговски спор

Мнениеот ah14881488 » 29 Авг 2017, 12:55

Сам си отговарям :)....досега четох ,,Дружествени спорове и съдебни производства по Закона за търговския регистър''
Автор: Нели Маданска; Бистра Николова
Та, съгласното написаното компетентен съд е този по седалището на ответната фирма, в случая Варна.Появи се нов въпрос.Мога ли в допълнителната искова молба да поискам делото да бъде прекратено и изпратено за разглеждане от компетентния съд-ОС-Варна?
ah14881488
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Сеп 2014, 17:37


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron