начало

Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана

Подсъдност на търговски спор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Подсъдност на търговски спор

Мнениеот ah14881488 » 29 Авг 2017, 11:23

Здравейте и предварително благодаря!
Ищец съм по търговско дело заведено пред ОС-Шумен.Аз като ищец(ЕООД) съм адресно регистриран в гр. Шумен.2-а от ответниците са адресно регистрирани в гр. Шумен.3-я ответник(ООД) е адресно регистрирано в гр. Варна.Понеже спора е по чл. 124 ГПК вр. с 71 от ТЗ(искам да бъда признат за собственик на всички дружествени дялове на ООД-то) и по закон ,,компетентен да разгледа спора е съдът по седалище на ответника'', но в случая има 3-а ответници.Въпроса ми е?
Важи ли чл. 116 ГПК, според който ,,Иск срещу ответници от различни съдебни райони или за имот, който се намира в различни съдебни райони, се предявява по избор на ищеца в съда на един от тези райони.'' или важи правилото ,,Lex specialis derogat generali'' и специалната процедура по провеждане на търговски спор отменя общата?
Ако допуснем, че съм сезирал ,,грешен'' съд, мога ли с допълнителната искова молба да поискам делото да бъде изпратено по компетентност на ОС-В?
ah14881488
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Сеп 2014, 17:37

Re: Подсъдност на търговски спор

Мнениеот ah14881488 » 29 Авг 2017, 12:55

Сам си отговарям :)....досега четох ,,Дружествени спорове и съдебни производства по Закона за търговския регистър''
Автор: Нели Маданска; Бистра Николова
Та, съгласното написаното компетентен съд е този по седалището на ответната фирма, в случая Варна.Появи се нов въпрос.Мога ли в допълнителната искова молба да поискам делото да бъде прекратено и изпратено за разглеждане от компетентния съд-ОС-Варна?
ah14881488
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Сеп 2014, 17:37


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


cron