начало

КС обяви за противоконституционно уволнението на митничари заради обвинение КС обяви за противоконституционно уволнението на митничари заради обвинение

Погасителна давност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Погасителна давност

Мнениеот van_ot_raya » 22 Апр 2017, 18:05

Здравейте!
Подготвям една искова молба и два въпроса не ми дават мира. Стана бързо и нямам кой знае колко време за практика. Та реших да се посъветвам тук :) .
Исковата молба е за само лихви. Фактура с падеж примерно септември 2009 г. е погасена през октомври 2012 г. През октомври 2014 г. страните сключват споразумение, с което преструктурират дълга, който включва доста други задължения, като го разсрочват на вноски занапред. В споразумението е направено признание и за лихви за забава и по въпросната погасена фактура с три години назад от сключване на споразумението, т.е. лихви за забава върху тази сума от октомври 2011 г. до момента на погасяване на главницата по фактурата - октомври 2012 г.
Проблемът ми идва сега, когато подготвям исковата молба за сумите по споразумението. Въпросът ми е да включвам ли тези лихви по фактурата, след като ответникът най-вероятно ще направи възражение, въпреки признанието направено със споразумението. Възражението му ще се състои в това, че признанието на дълга за лихва е в срок - да, но когато е направено, вече е налице изтичане на петгодишния срок за сумата по главницата. В смисъл, че ако тази фактура не беше платена, то към момента на признанието петгодишната погасителна давност за главното вземане щеше да е изтекла и ответникът щеше да разполага с възражение за погасителна давност на главното вземане, което автоматично влече погасяването и на акцесорното за лихви, независимо, че признанието за лихвите не е направено след изтичане на тригодишната давност за тях.
Имах и друго чудене, но то май не е толкова трудно. Но все пак да си го кажа :) . Споразумението предвижда дължимите главници и лихви да бъдат правени на вноски, като във вноските никъде не се споменава кое какво е. Например вече не се казва: тази и тази фактура до 15.09 догодина, тази и тази - до 15.12, лихвите върху тази и тази - до 15.01 следващата. Сега се казва: дължиш общо за главници и лихви 1 милион. Плащаш до 15.09. - 200000, после 500000 и т.н. В тези вноски са включени и главниците, и лихвите. Но длъжникът е в забава и по споразумението. Сега лихвите за забава върху вноските ли? Тогава става лихва върху лихва, което не е уговорено, а и няма смисъл, защото длъжникът не е търговец, а община. Със споразумението той поел ли е нов дълг и тези вноски главници ли са станали, при все, че лихвите за старата забава са вътре. Според мен - не. Лихвите са си лихви и си остават такива и не мога върху тях да искам други лихви. Лошото е, че са погасявали с времето по фактури, а не по вноски и сега... А бе, голямо мазало.
С една дума - оплаках се :D Ако някой иска да помага, да помага! Имам хубава отлежала мускатова :D
van_ot_raya
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Фев 2009, 15:07

Re: Погасителна давност

Мнениеот ivanov_p » 22 Апр 2017, 18:26

След като споразумението е общо за цялата група вземания искът ще е по него, а не по отделните фактури. Всяка вноска ще се погасява с пет годишна давност, а върху нея може да начислите лихви за три години от денят на подаване на заявлението назад. Искът ви е елементарен и може да го съберете на половин страница с едно единствено доказателство - споразумението, стига да е написано както трябва и подписано на всяка страница.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3211
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Погасителна давност

Мнениеот van_ot_raya » 25 Апр 2017, 09:33

Хм. Благодаря за реакцията, г-н Иванов! Но не съм толкова сигурен като Вас. Рискът от успешно възражение ще струва на клиента загуба само от държавна такса в размер от около 30-40000 лв. Искът е достатъчно голям :D
Забравих си паролата, пък докато намеря в сайта откъде да си поръчам нова :D, та се забавих доста.
van_ot_raya
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Фев 2009, 15:07

Re: Погасителна давност

Мнениеот ivanov_p » 25 Апр 2017, 19:56

Без документи толкова, но искът е достатъчно ясен. Имате няколко фактури, като длъжникът е признал задължението по тях, вкл. и лихвите и е постигнато споразумение за плащането на тези суми. Признанието на задължението води до давност от 5 години. Това признание е от длъжника и от тук вие не доказвате нищо, освен редовноста на споразумението, напр. подписано ли е на всички страници.
Ако сумата е голяма най-малкият проблем ви е делото, най-вероятно то ще е само загуба на пари за ищеца, освен ако длъжникът не е пълен идиот или честен, но аз рядко попадам на такива, а за големи суми - никога.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3211
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron