начало

Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана

Погасителна давност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Погасителна давност

Мнениеот van_ot_raya » 22 Апр 2017, 18:05

Здравейте!
Подготвям една искова молба и два въпроса не ми дават мира. Стана бързо и нямам кой знае колко време за практика. Та реших да се посъветвам тук :) .
Исковата молба е за само лихви. Фактура с падеж примерно септември 2009 г. е погасена през октомври 2012 г. През октомври 2014 г. страните сключват споразумение, с което преструктурират дълга, който включва доста други задължения, като го разсрочват на вноски занапред. В споразумението е направено признание и за лихви за забава и по въпросната погасена фактура с три години назад от сключване на споразумението, т.е. лихви за забава върху тази сума от октомври 2011 г. до момента на погасяване на главницата по фактурата - октомври 2012 г.
Проблемът ми идва сега, когато подготвям исковата молба за сумите по споразумението. Въпросът ми е да включвам ли тези лихви по фактурата, след като ответникът най-вероятно ще направи възражение, въпреки признанието направено със споразумението. Възражението му ще се състои в това, че признанието на дълга за лихва е в срок - да, но когато е направено, вече е налице изтичане на петгодишния срок за сумата по главницата. В смисъл, че ако тази фактура не беше платена, то към момента на признанието петгодишната погасителна давност за главното вземане щеше да е изтекла и ответникът щеше да разполага с възражение за погасителна давност на главното вземане, което автоматично влече погасяването и на акцесорното за лихви, независимо, че признанието за лихвите не е направено след изтичане на тригодишната давност за тях.
Имах и друго чудене, но то май не е толкова трудно. Но все пак да си го кажа :) . Споразумението предвижда дължимите главници и лихви да бъдат правени на вноски, като във вноските никъде не се споменава кое какво е. Например вече не се казва: тази и тази фактура до 15.09 догодина, тази и тази - до 15.12, лихвите върху тази и тази - до 15.01 следващата. Сега се казва: дължиш общо за главници и лихви 1 милион. Плащаш до 15.09. - 200000, после 500000 и т.н. В тези вноски са включени и главниците, и лихвите. Но длъжникът е в забава и по споразумението. Сега лихвите за забава върху вноските ли? Тогава става лихва върху лихва, което не е уговорено, а и няма смисъл, защото длъжникът не е търговец, а община. Със споразумението той поел ли е нов дълг и тези вноски главници ли са станали, при все, че лихвите за старата забава са вътре. Според мен - не. Лихвите са си лихви и си остават такива и не мога върху тях да искам други лихви. Лошото е, че са погасявали с времето по фактури, а не по вноски и сега... А бе, голямо мазало.
С една дума - оплаках се :D Ако някой иска да помага, да помага! Имам хубава отлежала мускатова :D
van_ot_raya
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Фев 2009, 15:07

Re: Погасителна давност

Мнениеот ivanov_p » 22 Апр 2017, 18:26

След като споразумението е общо за цялата група вземания искът ще е по него, а не по отделните фактури. Всяка вноска ще се погасява с пет годишна давност, а върху нея може да начислите лихви за три години от денят на подаване на заявлението назад. Искът ви е елементарен и може да го съберете на половин страница с едно единствено доказателство - споразумението, стига да е написано както трябва и подписано на всяка страница.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3259
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Погасителна давност

Мнениеот van_ot_raya » 25 Апр 2017, 09:33

Хм. Благодаря за реакцията, г-н Иванов! Но не съм толкова сигурен като Вас. Рискът от успешно възражение ще струва на клиента загуба само от държавна такса в размер от около 30-40000 лв. Искът е достатъчно голям :D
Забравих си паролата, пък докато намеря в сайта откъде да си поръчам нова :D, та се забавих доста.
van_ot_raya
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Фев 2009, 15:07

Re: Погасителна давност

Мнениеот ivanov_p » 25 Апр 2017, 19:56

Без документи толкова, но искът е достатъчно ясен. Имате няколко фактури, като длъжникът е признал задължението по тях, вкл. и лихвите и е постигнато споразумение за плащането на тези суми. Признанието на задължението води до давност от 5 години. Това признание е от длъжника и от тук вие не доказвате нищо, освен редовноста на споразумението, напр. подписано ли е на всички страници.
Ако сумата е голяма най-малкият проблем ви е делото, най-вероятно то ще е само загуба на пари за ищеца, освен ако длъжникът не е пълен идиот или честен, но аз рядко попадам на такива, а за големи суми - никога.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3259
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron