начало

Данаил Кирилов да поиска помощ от Брюксел, за да заработи медиацията истински у нас Данаил Кирилов да поиска помощ от Брюксел, за да заработи медиацията истински у нас

дарение между ЕООд и ООД извършено от управителя

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дарение между ЕООд и ООД извършено от управителя

Мнениеот pitasht » 24 Мар 2017, 00:10

ЗДравейте попаднах на следното нещо и ми възниква едни въпрос.
Едно ЕООд собственсто на Х който е и управител дарявана на др. ООД в което той също има собственсот 1/2 и също е управител скъп имот.
Тръгнах делото с иск по 135 ЗЗД, но като видях нотариалния акт се сетих че при даренията между дете и родител назначаваме осебен представтиле а тук нотариалния акт е подписан и на страната на дарител и на страната на дарен от едно и също лице.
Смятате ли че само това влече Н на сделката?
Поради липса на мотив, защото " ако единственият мотив, поради който е направено дарението е противен на закона или противоречи на изискванията на добрите нрави, законът не дава възможност на целия договор да произведе своето правно действие", а единственият мотив в случая е да се избегне изплащане на суми по заведено дело против ЕООД-то.
Интересно е и друго че др управител и собственик по това време е бил в чужбина и то трайно но ва страна от ЕС, така че би могло решението на ОС да е фалшифицирано, но пък нали ООД получава нещо това дали би имало значение за мен?
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1280
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: дарение между ЕООд и ООД извършено от управителя

Мнениеот bobi9 » 24 Мар 2017, 10:26

Първо, особен представител на юридическо лице не се назначава.
Второ, това че едно и също лице е представлявало и двете дружества не прави сделката нищожна поради различията в представителството на юридически и физически лица. Виж ТР.3 от 2013г. на ОСГТК. Там ще намериш и отговора на третия въпрос. Дори и да няма р. на ОС, сделката е действителна. Правилно си се насочил към отменителния иск, другото ще донесе неуспех :)
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron