начало

Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП

Последици липса на управител ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Последици липса на управител ООД

Мнениеот aaliya » 22 Авг 2016, 11:11

Обръщам се към към форума със следния въпрос: при липса на управител в дружество (ООД) за определен срок от време, възможно ли е назначаването на такъв по съдебен ред и/или назначаването на "временен администратор/управител" ad hoc?

Тъй като съм запозната с чуждестранното право, но не дотолкова с българското, бих бих искала да знам дали в българския закон съществува подобна разпоредба, имайки предвид, че при всички случаи дружество останало без управител за повече от 3 месеца може да бъде прекратено с иск на прокурора (пред окръжен съд на седалището) съгласно чл. 155 ал. 3 ТЗ.

Благодаря предварително!
aaliya
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Авг 2016, 11:05

Re: Последици липса на управител ООД

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2016, 13:38

Не, дружество, което е останало без управител, следва да свика ОСС и да си избере нов, респ. да го впише в ТР. Това се прави в тримесечния срок по 155 ТЗ. Ако не бъде направено, дружеството се прекратява по посочения от вас ред.

На практика досега не съм попадала на случай, в който прокуратурата да се е задействала тъй чинно, че да прекрати дружество, останало без управител, но не се знае за какво дружество се пита. :wink:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Последици липса на управител ООД

Мнениеот aaliya » 22 Авг 2016, 14:36

Благодаря за разяснението :)

Поздрави,
aaliya
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Авг 2016, 11:05


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron