начало

Новите образци на заповеди за изпълнение вече са в Държавен вестник Новите образци на заповеди за изпълнение вече са в Държавен вестник

Мним договор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 11 Авг 2016, 14:11

Здравейте.

Казвам се Наско Георгиев, и моля да ме посъветвате,как мога да постъпя в моят случай.

Дребен производител на селскостопанска продукция съм и поради този факт, аз и другите дребни производители сме принудени всяка година да се разправяме с мними прекупвачи и мошеници.
Вчера нещастието да се сблъскам с такива споходи и мен.
Конкретно за какво става на въпрос. Вчера очаквах да дойдат да вземат проби и да проверят качествените показатели на продукцията ми, но поради неотложен ангажимент се наложи да замина и да оставя дядо ми да посрещне търговците и да им съдейства с нещо ако се наложи.
След като се прибрах, с ужас научих, че е бил принуден да подпише договор, в който доколкото разбрах се задължавал точно на тях да продаде продукцията в случай, че след анализа отговаряла на изискванията им.
Още по-лошото е , че в договора е имало фиксирана цена, цена която се разминава с над 50% от пазарната и е напълно подигравателна.
Естествено, дядо ми е, не е прочел договора, а и да беше го прочел едва ли щеше да ми изясни клаузите.
Нямам контакт с тези търговци, казали са му, че ще му се обадят, ако решат да купуват....

Чувствам се с вързани ръце след това. Имам чувството, че съм бил измамен по законен начин.
Подобен договор, подписан на багажника на колата, може ли да бъде фиктивен ?
Не би ли трябвало да му оставят копие?
Доколкото разбрах, са му взели личните данни и смятам, че е имало отбелязани сериозни неустойки в случай на отказ от моя страна да изпълня някоя от клаузите.

Може ли да се направи нещо в случая.

Извинявам, се че се наложи да опиша случая на дълго и нашироко и ви благодаря за отделеното време.
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 11 Авг 2016, 14:50

Здравейте,
Нека първо изясним какво означава точно " принуден" , опряли са му пистолет в главата? , заплащили са го ??? Той защо не е прочел договора? защо не Ви се е обадил? Защо си е предоставил личните данни???? има много въпросителни, които първо следва да бъдат изяснени и след това да видим как може да бъде оспорен договора. Да, той трябва да има екземпляр от договора, а колкото до мястото на полагане на подпис, не е релевантно за случая.
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 11 Авг 2016, 15:36

Благодаря за бързият отклик.

За съжаление побързах да нахокам дядо си за това, че е подписал, вместо да го разпитам за подробностите първо. Каквото и да го питам постоянно си мени версиите, но това, което знам със сигурност е, че са му казали, че това е специална цена над пазарната и ако не се възползва сега, до вечерта щели да си запълнят квотата и нямало да има друг шанс........ :roll: :roll:

Всички знаем колко са наивни старите хора, ако не беше така, нямаше да ги обират чрез телефони измами и куп подобни.

В случая си е помислил, че прави добро за мен, затова не беше много удачно да използвам думата "принуден"

Много жалко, че нямам копие на договора, именно за това се съмнявам колко легитимен е той.
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот jhoro » 11 Авг 2016, 15:52

elichkaa написа:Здравейте,
Нека първо изясним какво означава точно "принуден", опрели са му пистолет в главата?, заплашили са го ??? Той защо не е прочел договора? защо не Ви се е обадил? Защо си е предоставил личните данни???? има много въпросителни, които първо следва да бъдат изяснени и след това да видим как може да бъде оспорен договора. Да, той трябва да има екземпляр от договора, а колкото до мястото на полагане на подпис, не е релевантно за случая.

Колкото и да са верни уточненията - изпускате основното. А то е - с кого е сключен договора и кой има право да върши подобни неща.
Питащия е страна по договора. Дядото или който и да е друг не може да подписва и да се съгласява на нещо, без да е изрично упълномощен. По същата логика въпросния договор би могъл да го подпише всеки - и от същото населено място, а защо не и от друго.
На практика договор няма. Минал някой си, взел мостри за проба - ако му харесат, ще се върне.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 838
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 11 Авг 2016, 16:00

Точно така разсъждавах и аз.
На практика в случая, дядо ми е "никой", търговците не са се срещали с мен, и предположих, че това е ход от тяхна страна просто да хвърлят пясък в очите да не си дава продукцията на друг купувач, който би предложил по-висока цена.
Мисля си, че просто са разчитали на незнанието и страха от евентуални неустойки предвид, че страшно много хора са не информирани и действат инфантилно.
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 12 Авг 2016, 11:53

Подписаният договор най-вероятно няма да има негативни търговски последици за Вас, но има и нещо също обезпокоително в казуса- споменахте, че са взели личните данни на дядо Ви....?
След като той няма пълномощно да подписва от Ваше име, другото, което ме кара да се замисля е какво е представлявал самият договор.. :?
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот jhoro » 12 Авг 2016, 14:13

elichkaa написа:... другото, което ме кара да се замисля е какво е представлявал самият договор.. :?

Дали дядото не се е сдобил с някакви задължения по друго направление ли? Много е възможно.
Навремето телефонните оператори по подобен начин "зарадваха" много хора. "Правим ви подарък някакъв, ама подпишете ей тук" И после - "Честити нови договори за ... нещо си"
jhoro
Потребител
 
Мнения: 838
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 12 Авг 2016, 16:20

Не само, вариантите са много. Всеки един документ може да бъде фалшифициран , в случая един договор , където дядото се е подписал, уж под наименованието на ЮЛ на внука си...имат личните му данни, съставят нов с неговия подпис и после неизпълнено задължение, обезщетения, дължими суми....мътна и кървава.... :!: Моят съвет към потърпевшия е : ако можете да откриете с кого е подписан въпросният договор , не губете време , а се свържете с тях , за да ви предоставят договора и да го анулирате по съответния ред...както и предишния си пост описах, малко вероятно е да има негативни търговски последици, но започне ли се злоупотреба с лични данни ....цената по "мнимия договор" ще Вие най-малкия проблем.... :| :arrow:
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 12 Авг 2016, 16:33

Човекът, който е изпратил търговците при мен им е казал " Отидете, на еди кой си адрес, там ще има човек, който ще ви заведе на мястото където да вземете проба", така че е твърде вероятно е, търговците да са взели дядо ми за производител и собственик на продукцията и да побързали без много въпроси да му пробутат договора.

Относно личните данни, взели са му ЕГН-то, имената и подписа, за номера на личната карта не съм сигурен.
Може да е само трик за заблуда.... :roll: :roll:
Наивен-да, но съм сигурен, че не е толкова глупав да подпише за нещо друго.
Възможна злоупотреба с личните данни наистина би била сериозен проблем, особено ако откажа да им "подаря" продукцията си и в последствие, те решат да търсят възмездие.

За съжаление ще разбера едва когато ми се обадят, а в това съм сигурен, понеже дори и качеството да не ги удовлетворява, при тази цена, която са писали в договора няма начин да искат да купуват.Непременно, че искам копие от договора.


Ако все пак договорът е легитимен и няма неустойка, а само клауза за възстановяване на разходите при взимането на пробата, според вас биха ли стигнали до съд за възстановяване на тези 100-на лева, предвид евентуалните главоблъксаници, които биха настъпили при евентуално дело ?
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 12 Авг 2016, 16:50

Могат! Хората се съдят за всичко ей така не за 100-тина или 20 лв , а за достойнство. Договорът НЕ Е ЛЕГИТИМЕН! Подписан е от лице, което няма право да се подписва, естествено ако подписа е под Вашето име.Пак Ви казвам, 100 лв ще са Ви най-малкия проблем, в случай, че се стигне до злоупотреба с лични данни :idea: А и Вие сам казахте, че дядо Ви не е чел договора ( ОГРОМНА ГРЕШКА! :!: :idea: ) Всяко едно нещо, което се подписва се чете , било то и 200 страници. Така че, няма какво повече да нищим, освен да чакаме...а Вие през това време направете всичко възможно да откриете " хората с договора" Казвам Ви го за Ваше добро!
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот jhoro » 12 Авг 2016, 19:36

Хайде да не се филмираме чак толкова - лични данни. ЕГН, три имена, спесимент на подпис ...
Ей сега да реша, мога да си набавя, личните данни - да не казвам голяма приказка, ама поне на няколко десетки хиляди души.
И к'во - да започвам да попълвам договори от тяхно име и да водя дела ли?
jhoro
Потребител
 
Мнения: 838
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Мним договор

Мнениеот ivanov_p » 13 Авг 2016, 08:32

Вие като търговец ли работите или като физическо лице?
Ако е като търговец трябва веднага да възразите с телеграма със заверка на съдържанието или нот.покана до дружеството контрагент, като заявите, че не признавате подписа на дядо ви. Под веднага се разбира веднага, до 3-4 работни дни, максимум седмица за да има стойност. Ако сте физическо лице договорът не ви задължава, но е добре да направите същото - възражение до другата страна
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3259
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 13 Авг 2016, 11:14

От моя страна е подписано като физическо лице, а от тяхна юридическо.
Успях да се свържа и с други хора посетени от същите мними прекупвачи.Те също не притежават копие на договора.
За съжаление и учудване никой не си е направил труда да чете и информира, понеже в договора е нямало клаузи.
Просто е имало полета за имена на продавач и купувач, заедно с данните им и фиксирана цена за закупуване при евентуално одобрение на качеството от тяхна цена и затова, че продавача се задължава да не продава на друг а само на тях.
Единствената разлика, е че при тях са записали нормална пазарна цена, при мен са записали 50% по-ниска, понеже са се възползвали от наивността и неинформираността на някой.
Но неустойка със сигурност няма, за другите клаузи не съм сигурен.
При всички са процедирали по същият начин.
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 13 Авг 2016, 12:56

ivanov_p написа:Вие като търговец ли работите или като физическо лице?
Ако е като търговец трябва веднага да възразите с телеграма със заверка на съдържанието или нот.покана до дружеството контрагент, като заявите, че не признавате подписа на дядо ви. Под веднага се разбира веднага, до 3-4 работни дни, максимум седмица за да има стойност. Ако сте физическо лице договорът не ви задължава, но е добре да направите същото - възражение до другата страна


Аз доколкото разбрах госпидина няма данни за дружеството контрагент...точно това затруднява пращането на възражение
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот elichkaa » 13 Авг 2016, 13:09

Исках да Ви попитам, след като в договора не е имало клаузи , а само полета за запълване на продавач и купувач, дядо Ви неговото име ли е записал или Вашето? Ако е записал собствените си имена, то той се задължава като продавач????? ако е записал Вашите имаме действие от лице , което няма представителна власт и договора е унищожаем при евентуална претенция от тяхна страна, друг е въпроса , че при унищожаемите договори има една особеност , при която ако лицето , което е действало като представител уведоми "представлявания' и той НЕ ВЪЗРАЗИ ВЕДНАГА ( както спомена колегата 3-4 дни , макс седмица) , то се приема като мълчаливо съгласие от Ваша страна.....лошото е, че времето минава , а това, че не са взети данни за дружеството контрагент е ГРЕШКА от Ваша страна....когато се подписва договор , винаги има клаузата "ДОГОВОРЪТ СЕ СЪСТАВИ В ДВА ЕДНООБРАЗНИ ЕКЗЕМПЛЯРА, ПО ЕДИН ЗА ВСЯКА ОТ СТРАНИТЕ....."
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 13 Авг 2016, 23:33

Записал е неговите данни, но им е дал моят телефонен номер, понеже както вече споменах, изобщо не са задавали въпроси и са бързали да си вържат гащите преди да тръгне ми звъни или да се пазари за по-добра цена.
Аз продължавам да си мисля, че този "договор" служи само да респектира продавачите и, който не е наясно и се страхува от последици да стане жертва на циганските им номера.
За жалост ще разбера колко е сериозно положението едва когато ми се обадят. Дали ще откажат да ми предоставят копие, дали ще блафират и ще започнат да ме заплашват с разправии в съда, едва тогава ще разбера.
Но със сигурност няма да си дам продукцията за тази цена, която са отбелязали в договора !!

Много благодаря на всички отделили от времето си да ми помогнат :) :)
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Мним договор

Мнениеот n_georgievgt » 26 Сеп 2016, 12:58

Здравейте.

Малко повече от месец след като ви писах, вече се стигна до консенсус.
Мнимият договор, от който се опасявах се оказа тотален блъф от страна на купувачите.
Оказа се, че са помислили дядо ми за собственик на продукцията и след, като са разбрали, че не е наясно с пазара, са се опитали да го измамят, обременявайки го с подписаният от него хвърчащ лист. Успях да се свържа с въпросните хора, при изявеното ми желание да се срещнем да се изясним или поне да видя договора се направиха на ударени и се опитаха да пробутат номера, че е станала грешка и най-нагло предложиха да сключат нов договор - този път с мен и при актуална цена. :lol: :lol:

Както казах последните 4-5 години производителите от този отрасъл са тотално потъпквани, а да не говорим за дребните като мен, така че поради липса на друг избор, за съжаление колкото и да ми беше неприятно все пак на тях си дадох продукцията, обаче на настоящата пазарна цена..
Усилените ми опити да зърна мнимият договор бяха напразни.

Отново благодаря на всички взели отношение по въпроса и помогнали ми със съвети.
Успех.
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron