начало

Гешев: Въобще не ме интересува какво мислят политиците за работата ни Гешев: Въобще не ме интересува какво мислят политиците за работата ни

Посредник или комисионер, или и двете е търговецът ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Посредник или комисионер, или и двете е търговецът ?

Мнениеот marmot » 12 Апр 2016, 13:30

Посредник или комисионер, или и двете е търговецът ?

Моля за вашето мнение коя от следните дейности по Чл.1. (1) от ТЗ ще упражнява търговец за посочената по-нататък активност:
4. търговско представителство и посредничество;
5. комисионни, спедиционни и превозни сделки;
13. хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги; (кои точно)

Търговецът, чрез уеб сайт за онлайн резервации прави следното:
1. Издава резервация на клиент, от името на сайта, в която се посочва в кой хотел ще е престоят. При това, клиентът е информиран, че на практика сключва договор с хотела, респективно – хотелиера. Клиентът плаща резервацията на хотела/хотелиера. Търговецът не получава пари от клиента. Правилно ли е да се каже в случая, че търговецът работи от свое име и за сметка на хотелиера?
2. Издава фактура на хотелиера за комисионна като процент от стойността на резервацията.

Това, че съм нарекъл възнаграждението на търговеца от страна на хотелиера „комисионна“ прави ли го автоматично комисионер по глава двадесет и четвърта (комисионен договор) от ТЗ и с дейност по чл.1. (1) т.5? Страна ли е той по сделката или договора по чл.349 (1) и съответно, възникват ли за него правата и задълженията по същия член в т.ч. ал.3, според която комисионерът е длъжен да си изпълни задълженията и упражни правата? Какви конкретно са тези права и задължения и към кого?
Ясно е, че търговецът има право да си получи комисионната от хотелиера, но има ли той някакви задължения към клиента или към хотелиера, като например да получи сумата по резервацията от първия и да я даде на последния? Задължение за настаняване на клиента в хотела не вярвам да възниква за комисионера? В чл.350 са определени задълженията на комисионера, но те са основно за търгуване със стоки.

А какво ще стане с комисионера, ако в заглавието на резервацията се сложи името на хотела вместо това на сайта, все едно, че резервацията е издадена от името на хотела? Отпадат ли в този случай условията по чл. 348. (1) и превръща ли се той единствено в посредник по Глава шеста, Раздел III от ТЗ?

Ще отпаднат ли всички тези въпроси, ако търговецът нарече комисионната „възнаграждение“ (макар и изразено като процент от стойността на резервацията) за посредничество по Глава шеста, Раздел III от ТЗ?

Благодаря предварително за вашите мнения!
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: Посредник или комисионер, или и двете е търговецът ?

Мнениеот paayla » 27 Апр 2016, 11:32

На всички въпроси отговорът се намира в договора между "хотелиера" и твоя клиент. А какъв е този договор без да съм го чел ще кажа следното - при спор ще се реши какъв е договора чрез тълкуване. Дефинициите на дадени термини, ако не са описани в договора, ще се тълкуват по общоприетия смисъл и така нататък и така нататък :)
paayla
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 18 Дек 2009, 17:47
Местоположение: Sofia


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron