начало

Новите образци на заповеди за изпълнение вече са в Държавен вестник Новите образци на заповеди за изпълнение вече са в Държавен вестник

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот kolova » 11 Апр 2016, 15:07

Здравейте,
Имам сключен договор за аренда на земеделска земя, чийто срок изтича на 31 август 2016 година. В самия договор е уговорено условия по прекратяване на договора с предизвестие от страна на арендодателя пет месеца преди изтичане на срока му.
Тъй като желая да прекратя договора поради изтичане на срока му изчтох доста писания в мрежата, но така и не намерих никакви конкретни постановки относно прекратяването на договор за аренда на селскостопанска земя поради ИЗТИЧАНР СРОКА НА ДОГОВОРА.
Какви ли не други казуси с разваляне на договори изчетох.
Ще бъда задължена ако някой ми помогне компетентно относно документите, които трябва да подготвя и стъпките за прекратяване на договора.
Предварително благодаря.
kolova
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 11 Апр 2016, 14:48

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот jhoro » 11 Апр 2016, 16:21

Какво сложно има - има договор с краен срок. Записан. Страните са се договорили за него и си го знаят. След изтичане срока на договора и ако страните не се договорят наново за нещо - възстановява се положението от преди.
Както казване - предизвестието е при прекратяване в някаква хипотетична дата, преди края. Понеже до крайния срок има по-малко от 5 месеца - подобно предизвестие е безсмислено.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 838
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот kolova » 12 Апр 2016, 21:14

Съжалявам, направила съм грешка-срокът на договора изтича на 30 септември 2016 год и има изрична клауза по прекратяването му с предизвестие от 5 месеца. В противен случай ще се счита за автоматично продължен за неопределено време, ако въобще това е редно.
kolova
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 11 Апр 2016, 14:48

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот marmot » 13 Апр 2016, 07:31

Докато чакате компетентно мнение, може да разгледате мнението ми на неспециалист, като Ви предлагам два варианта за избор, от които, поради сравнително високия залог, Ви препоръчвам първия:
1. Отивате при нотариус, казвате му какво искате, той Ви прави каквото трябва и го заверява. Така ще имате свидетел.
2. Пишете си сама каквото искате.
3. Изпращате написаното по т.1 или т.2 на арендатора с обратна разписка или на място срещу разписка за получаване или входящ номер от тяхното деловодство.
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот karanedeff » 13 Апр 2016, 14:54

едностранно прекратяване на договор за аренда предстоящо тълкувателно решение
също така една обширна тема с противоречива практика
Прекратяване на договори за наем и аренда
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1231
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот kolova » 13 Апр 2016, 17:08

Сърдечно благодаря за вашите отговори.
Неправилно съм формулирала питането си в много аспекти, но нали в дискусията се раждаистината. Аз съм арендодател-собственик съм на земеделската земя.
Видимо съм се сугестирала от агресивното поведение на арендатора при последната ни среща 1 година преди изтичане на срока на договора, когато арогантно се опитаха да ме притиснат да подпиша предварителен договор за аренда със срок от 10 години. След като отказах, юриста, представляващ арендатора ехидно подметна, че не е толкова просто да се прекрати дори настоящия договор, защото си имало специфични изисквания.
Тогава поисках да ми дадат копие от договора, каквото цели 7 години не ми беше предоставено.Отбелязвам, че договорите бяха подписани през 2009 от пълномощник, когото така и не видях лично, защото кмета на селото, в чието землище са земите ме постави пред свършен факт да упълномощя някакъв господин, защото всички правли така.Тъкмо бях придобила собственост върху земите и нямах идея какъв хайдутлук и пашалък се вихри по селата от продажни кметове и нагли арендатори.
Сега вече, след като прочетох компетентните ви становища седнах отново подробно и спокойно да изчета раздела "прекратяване и изменение на договора".
Установих, че ако това не са уловки, той е написан доста неграмотно:
Чл.14., гласи :" Изменението и прекратяването на този договор става по предвидения от Закона за арендата в земеделието. Договорът може да бъде прекратяван с пет месечно псмено предизвестие преди изтичане на календарната година , подадено с писмо с обратна разписка към страната, към която е адресирано"
Много подвеждаща е думата "прекратяване", защото в случая явно става въпрос за "разваляне", а също така и "календарна година", защото закона регламентира "стопанска година" ако не ме лъже паметта.
Но ще се облегна и на вашата подкрепа и ще считам договора за прекратен с изтичане на срока му.
Още веднъж благодаря за отзивчивостта.
kolova
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 11 Апр 2016, 14:48

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА

Мнениеот jhoro » 14 Апр 2016, 00:49

Не го приемайте като "професионално становище", но договорите затова си имат начало и край. Е опция за продължаване, при "мълчаливо съгласие".
Изказването на въпросния адвокат си "мирише" на мутренско поведение.
Най-добре - напишете, заверете при нотариус (с консултация по съдържанието) и връчете пред свидетели уведомление за прекратяване поради изтичане на срока, на въпросния договор. Не съм напълно сигурен, но по принцип работата на нотариуса е да удостовери, че подписа под документа е вашия.

PS. Цитирания чл. 14 от Закона за арендата в земеделието е отменен преди 16 години (някой не си е сверил часовника.)
Обаче, все още е в сила
Чл. 27. (1) Договорът за аренда се прекратява:
1. с изтичане на срока, за който е сключен;

Има договор - има срок. Минава срока - няма договор.
Не забравяйте и
(2) Прекратяването на договора за аренда на земя се регистрира в съответната общинска служба по земеделие и се вписва в нотариалните книги.

което може да си го направите и без участие на арендатора.

PPS. Много добре е, че договора изтича на 30.09
§ 2. По смисъла на този закон:
3. "стопанска година" е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година;

Тъкмо няма да има претенции за "прекратяване преди изтичане на стопанската година" - Чл. 31.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 838
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron