начало

Прокурорската колегия не хареса единствения кандидат за шеф на СРП Прокурорската колегия не хареса единствения кандидат за шеф на СРП

Трябва ли да се лицензирам като турагент заради уеб сайт?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Трябва ли да се лицензирам като турагент заради уеб сайт?

Мнениеот marmot » 10 Апр 2016, 12:20

Здравейте, мотивът ми за въпроса – посочен по-долу е следният:
Имам намерение да пускам сайт за онлайн резервации като за целта регистрирам ЕООД. Не искам да се регистрирам/лицензирам като турагент, тъй като нямам намерение да развивам туристическа дейност по смисъла на чл.3 (1) от ЗТ, нито ще сключвам договори за посредничество с туроператори – предлагащи организирани пътувания. Дейността, която регистрирам е посредническа по смисъла на раздел III от Търговския закон, като предоставям среда за реклама и комуникация според Закона за електронната търговия. Услугите, които ще предлагам са напълно безплатни за клиентите – туристи, които сами организират своето пътуване. От хотелите ще получавам комисиона за осъществените резервации. Сайтът не продава нощувки, хотелиерът ги продава с негова помощ - като обявява цените в него и получава резервации или запитвания, хотелиерът получава парите директно от клиента!

В тази връзка, моля за съдействие относно тълкуването на § 1 т.61 от допълнителните разпоредби на Закона за туризма, а именно определението за „Туристическа агентска дейност“.
В първата част на определението за дейността се говори за „организирани туристически пътувания с обща цена“, а във втората част – за услуги „свързани с туристическоТО пътуване“.
Конкретният ми въпрос е за кое и какво по вид пътуване по втората част става дума, според вас? Явно се има предвид някакво конкретно туристическо пътуване, а не какво да е! Дали то е организирано т.е. става дума за пътуване от онези - по първата част, или се допуска то да е неорганизирано, при което, според мен, редно би било да се употреби думата „туристическо“, а не „туристическото“?
Доколкото четох закона, основните му, ако не и всичките му претенции са към лицата – организатори на пътувания. Това, че с моята платформа помагам на туриста – клиент на хотел да запази стая в него, означава ли, че организирам неговото пътуване? Ако да, значи неговото пътуване става организирано?! Тогава, макар че, същинското пътуване той сам си го организира, означава, че аз – като коорганизатор ще отговарям, ако нещо му се случи по пътя към хотела?! Или ще отговарям само, ако нещо му се случи по време на престоя вътре в него, който уж аз съм организирал? Нали за този престой отговорен е хотелиера, и аз ли ще трябва да отговарям заедно с него?

Ще бъда благодарен за всяко едно мнение!
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron